aprilie 2008
Primăvara Jazzului Românesc este un program al ICR-Varşovia care îşi propune să prezinte pretenţiosului public polonez câteva dintre cele mai importante personalităţi ale jazzului românesc. Deşi jazzul polonez are o tradiţie prestigioasă, pe care mulţi muzicieni români o privesc cu admiraţie, programul nostru porneşte de la supoziţia că soliştii şi instrumentiştii români pot să facă faţă cu brio celor mai mari exigenţe şi standarde locale.

Primăvara Jazzului Românesc se desfăşoară pe două scene legendare ale jazzului polonez, cele din cluburile Akwarium şi Tygmont. Seria de concerte a fost deschisă în martie 2008 de Anca Parghel, la Akwarium, printr-un concert de jazz clasic care a pus excelent în evidenţă versatilitatea tehnică, forţa şi spiritul ludic al acestei mari voci a jazzului românesc.

Pe 24 aprilie 2008, la Clubul Tygmont din Varşovia, seria de concerte din cadrul Primăverii Jazzului Românesc a continuat cu o altă rafinată cântăreaţă de jazz, Maria Răducanu, acompaniată de doi instrumentişti de acelaşi calibru - suedezul Krister Jonsson, la chitară, şi basistul Chris Dahlgren.

S-a cântat un jazz mai intimist şi mai experimental care, pornind de la cunoscute piese de folclor românesc sau fado, trecea rapid în rafinamente vocale şi instrumentale. De altminteri, clasa muzicienilor şi noutatea propunerii a fost imediat evidentă până şi pentru cei mai pretenţioşi melomani. Primiţi la început destul de rezervat, cu o curiozitatea politicoasă, dar rece, cei trei au reuşit după câteva piese să smulgă aplauze interminabile şi chiar scandări. După şirul de bisuri care părea să nu se mai sfârşească, concertul s-a încheiat aproape de miezul nopţii când Maria Răducanu şi cei doi instrumentişti s-au retras în ciuda chemărilor şi cererilor unui public pe deplin câştigat.

Primăvara Jazzului Românesc continuă în luna mai, la Cubul Akwarium, cu un concert al pianistului Ion Baciu jr.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus