Eddie's site / aprilie 2008
Cassandra's Dream
Filmele lui Woody Allen au o inconstanţă valorică delicioasă, dincolo de constanţa cronologică aproape metronomică (o producţie pe an!). Ultimele două fuseseră Scoop şi Match Point. Primul despre un jurnalist american aflat în căutarea "tunului" jurnalistic, al doilea - o poveste despre un tenisman aflat la apus de carieră, simpatic şi romantic.

În 2007, Woody şi-a continuat şirul de pelicule cu Cassandra's Dream. Doi fraţi, iniţial nepătaţi, se pătează pe parcurs atât de tare încât acceptă un dirty job de la unchiul lor cel bogat care, în schimbul unui ajutor financiar cerşit cu disperare de amândoi, le cere să comită o crimă pentru a-l scăpa de un individ incomod. Cei doi au aspiraţii (şi caractere) diferite: unul (Colin Farrell) e gambler înnăscut şi pariază de rupe, bonus - prieten cu whiskyul (dar e the good guy în ceea ce priveşte conştiinţa), celălalt (Ewan McGregor) visează la femei frumoase şi la afaceri imobiliare în Los Angeles (şi ar călca peste cadavre pentru asta). Am uitat să spun un lucru esenţial: Allen plasează acţiunea în Anglia, accentele sunt pe măsură, iar Cassandra's Dream e barca pe care o cumpără cei doi la începutul filmului şi pe care vor sfârşi, rămâne să vedeţi voi cum.

Umorul negru al lui Woody Allen răzbate prin toţi porii acestui noir cu iz de Tamisa. Nu e unul dintre cele mai bune filme ale lui, dar în aşteptarea celui de 2008, care promite mult, dacă ne gândim că e cu Penelope Cruz şi Scarlett Johansson, PLUS adorabilul Javier Bardem, e digerabil şi curgător ca o apă învolburată.

(trei stele)
Regia: Woody Allen Cu: Ewan McGregor, Colin Farrell, Peter-Hugo Daly, John Benfield, Clare Higgins, Ashley Madekwe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus