ianuarie 2004
Un proiect mai vechi, turneul de concerte în China al Orchestrei Naţionale Radio s-a concretizat în sfârşit în această iarnă, în organizarea Yi Le Cultural Development Company Ltd şi a Guang-Xi Performing Arts Company, muzicienii români bucurându-se de un real succes în faţa unui public dornic de muzică clasică, dar care nu are acces la marile orchestre occidentale.

Programul celor opt seri muzicale susţinute de Orchestra Naţională Radio a cuprins lucrări semnate de Rossini, Suppé, Borodin, Johann Strauss, Josef Strauss şi Simfonia a V-a de Beethoven, sub bagheta dirijorului Li Jian (care a evoluat şi în România în stagiunile trecute, dar în postura de pianist). Cariera dirijorală a acestuia se desfăşoară în ultimul timp la pupitrele unor orchestre din America, China, Japonia şi Franţa.



Primele două concerte din cadrul turneului au avut loc în superba sală Xing-Hai a Filarmonicii din oraşul Guangzou, important centru cultural, ştiinţific şi comercial al Chinei, fondat în anul 214 î. Hr., care astăzi are o populaţie de peste 8 milioane de locuitori. La ambele concerte sala a fost arhiplină, iar un post de televiziune local a transmis selecţiuni din spectacol, pentru bis, orchestra pregătind două lucrări de efect: Hora staccato de Grigoraş Dinicu şi Floare de iasomie de Dali Gao. Al doilea oraş al turneului a fost Xi’an, capitala provinciei Shaanxi, azi important centru universitar situat în apropierea muzeului celor 7000 de soldaţi de teracotă. De această dată, concertul a fost inclus în cadrul Festivalului Muzical Internaţional din Shaanxi-Xi’an, care s-a desfăşurat într-o sală de concerte de 2000 de locuri. Următoarele două concerte au avut loc la Nanjing, unul dintre cele mai frumoase oraşe din China, a cărui istorie datează din secolul al 5-lea î.Hr., Anul Nou surprinzându-i pe muzicienii români în plin concert, acompaniaţi pentru câteva momente, de focuri de artificii. Liuzhou şi Guiyang au fost oraşele care au găzduit ultimele concerte ale Orchestrei Naţionale Radio în China.

Directorul Formaţiilor muzicale ale Radiodifuziunii, Nicolae Costin, ne mărturisea la întoarcere: "Turneul din perioada 23 decembrie 2003 - 6 ianuarie 2004 a fost pentru noi o călătorie muzicală minunată, ce s-a bucurat de săli pline, de un public extrem de cald, de primitor şi iubitor de muzică, pentru Orchestra Naţională Radio fiind prima apariţie în această fascinantă parte a lumii, cu o cultură copleşitoare."

Vineri, 16 ianuarie, Orchestra Naţională Radio inaugurează a doua parte a stagiunii sale cu o operă în concert : Gioconda de Ponchielli.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus