mai 2008
Festivalul TIFF 2008
Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre figurile legendare ale comediei româneşti, este sărbătorita TIFF-ului din acest an. În cadrul Galei de închidere a festivalului, din data de 7 iunie 2008, îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră. Actriţa va fi, totodată, protagonista unei proiecţii speciale a filmului Cuibul de viespi, producţie a anului 1987, în regia lui Horea Popescu.

"Doamna comediei româneşti", aşa cum a fost adesea supranumită, se află în cel de-al 56-lea an al unei impresionante cariere în teatru şi film. Născută în 1929 la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

De la rolul Doicăi din Titanic Vals (1964, r. Paul Călinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria Extemporal la dirigenţie, Liceenii şi Liceenii Rock'n'Roll, (r. Nicolae Corjos), până la recenta apariţie alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, Nunta mută, care va avea premiera pe marile ecrane în acest an, Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecaţi a căror apariţie nu poate trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele si micul ecran.

Cuibul de viespi, ecranizarea regizată în 1987 de Horea Popescu după piesa lui Alexandru Kiriţescu, Gaiţele, este una dintre comediile spumoase ale cinematografului românesc. În distribuţia filmului, alături de Tamara Buciuceanu-Botez, se regăsesc nume la fel de celebre din cinema-ul autohton: George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.

În al şaptelea an al TIFF-ului, Tamara Buciuceanu-Botez se alătură altor actori de marcă ai României omagiaţi în ediţiile precedente ale festivalului prin acordarea Premiului pentru intreaga carieră - Dorel Vişan, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica, Ştefan Iordache, Ioana Bulcă şi Irina Petrescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus