mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Sâmbătă, 10 mai 2008, Muzeul Ţăranului Român


Ora 19:00
Blinde engle / Îngeri orbiţi / Blinded Angels

Danemarca, 2006 (90 minute)
documentar

Regia şi scenariul: Jon Bang Carlsen
Imaginea: Michael Buckley, Jon Bang Carlsen
Montajul: Mette Zeruneith, Miriam Nørgaard
Muzica: Hans-Erik Philip
Cu: Rune T. Kidde, Bonnie Mbuli
Distribuit de: C&C Productions ApS

Film prezentat cu sprijinul Institutului Danez de Film şi al Agentiei Daneze de Artă.

Îngeri orbiţi este o încercare profundă şi ironică de a capta experienţa cuiva care nu poate vedea lucrurile aşa cum sunt decât prin ochii altcuiva. Este un amestec de ficţiune şi documentar care vorbeşte despre dragoste şi gravitaţie. Un nevăzător european zboară în Africa de Sud pentru a face (pentru ultima dată) paraşutism, un sport pe care-l îndrăgea nespus înainte de a rămâne fără vedere. Ajuns în Africa, plăteşte o localnică să-l ajute să ajungă în vârful muntelui şi să-şi îndeplinească astfel visul de a zbura. Emoţia de a privi lumea prin ochii ei este atât de puternică, încât se îndrăgosteşte de ea. Răceala cu care ceilalţi localnici tratează relaţia ei cu un străin o determină pe femeie să ia parte la planul excentric al bărbatului de a părăsi această lume asemeni unor îngeri orbi.

Jon Bang Carlsen s-a născut în 1950 şi a absolvit Şcoala daneză de film în 1976. A scris şi regizat peste 30 de filme, atât documentare cât şi de ficţiune: Next Stop - Paradise (1980), Time Out (1988), Carmen & Babyface (1995), My African Diary (1999), etc. Îngeri orbiţi este ultima parte a trilogiei sud africane şi continuă temele religioase abordate în primele două filme din această serie: Addicted to Solitude (1999) şi Portrait of God (2001).


Ora 21:15
Lost and Found / Obiecte pierdute

România/Germania/Bulgaria/Ungaria/Estonia/Bosnia-Herţegovina/Serbia-Muntenegru, 2005 (99 minute)
dramă

Director artistic: Nikolaj Nikitin
Distribuit de: Bavaria Film International

Obiecte pierdute este un proiect iniţiat de Fundaţia Culturală Federală Germană, care reuneşte scurtmetrajele a şase regizori din Europa de Est: Stefan Arsenijević (Serbia-Muntenegru), Nadejda Koseva (Bulgaria), Mait Laas (Estonia), Kornél Mundruczó (Ungaria), Cristian Mungiu (România) şi Jasmila Žbanić (Bosnia-Herţegovina).

Proiectul pleacă de la ideea că sentimentul unei legături date de apartenenţa la aceeaşi generaţie poate deschide noi perspective asupra tradiţiilor, istoriei şi a experienţelor personale, care transcend graniţele naţionale.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus