mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Sâmbătă, 10 mai 2008, Cinema Studio


Ora 18:00
Joulutarina / Poveste de Crăciun / Christmas Story

Finlanda, 2007 (80 minute)
dramă/fantezie

Regia: Juha Wuolijoki
Scenariul: Marko Leino
Imaginea: Mika Orasmaa
Montajul: Harri Ylönen
Muzica: Leri Leskinen
Cu: Hannu-Pekka Björkman, Otto Gustavsson, Kari Väänänen, Minna Haapkylä
Distribuit de: Delphis Film inc

Poveste emoţionantă despre copilăria lui Moş Crăciun, despre mărinimie şi prietenie pe viaţă.

Foarte demult, în Lapland, un băieţel pe nume Nikolas îşi pierde părinţii într-un accident. Localnicii decid să aibă grijă de orfan, şi fiecare familie îl găzduieşte timp de un an. Pentru a-şi arăta recunoştinţa, Nikolas construieşte jucării pe care le oferă gazdelor în preajma Crăciunului, în chip de rămas bun. La vârsta de 13 ani, Nikolas ajunge în casa lui Iisakki, un tâmplar morocănos, care-i interzice să mai fabrice cadouri. Pentru a salva tradiţia, Nikolas va reuşi să-l înduplece pe bătrânel şi chiar să vină cu o soluţie ingenioasă care aduce bucurii copiilor la fiecare Crăciun, chiar şi în zilele noastre.

Juha Wuolijoki este regizor, producător şi scenarist. Printre reuşitele sale se numără Gourmet Club - un film de televiziune care s-a bucurat de succes atât în rândul telespectatorilor, cât şi al criticilor şi a primit numeroase premii în festivalurile internaţionale. A mai regizat scurtmetrajul Paulie, care a fost filmat în New York, iar Poveste de Crăciun reprezintă debutul său în lungmetraj.

Premii
Premiul pentru cea mai bună imagine, Premiile Jussi - Finlanda, 2008

Website: www.joulutarina.fi



Ora 20:00
Hallam Foe

Marea Britanie, 2007 (95 minute)
dramă

Regia: David Mackenzie
Scenariul: David Mackenzie şi Ed Whitmore, pe baza unui roman scris de Peter Jinks
Imaginea: Giles Nuttgens
Montajul: Colin Monie
Cu: Jamie Bell, Sophia Myles, Ciarán Hinds, Jamie Sives, Maurice Roëves, Claire Forlani
Distribuit de: Independent Film Sales

Hallam Foe este un adolescent de 17 ani, cam ciudat, care simte acut lipsa mamei. Aceasta s-a sinucis înecându-se într-un lac din apropierea casei, după o supradoză de somnifere. Hallam îşi petrece mai tot timpul spionându-i pe localnici şi blamându-şi mama vitregă. După o discuţie şi o confruntare cu tatăl, Hallam fuge de acasă. La Edinburgh o întâlneşte pe Kate Breck, pentru care dezvoltă o adevărată obsesie din cauza asemănării cu mama lui. Kate îl angajează pe Hallam la bucătăria hotelului în care lucra şi ea, iar între ei se dezvoltă o relaţie specială.

David Mackenzie s-a născut în 1966 în Scoţia şi a debutat în cinematografie cu un documentar şi câteva scurtmetraje: California Sunshine (1997), Marcie's Dowry (1999), Somersault (1999). În 2002 realizează primul lungmetraj, The Last Great Wilderness, dar abia cu Young Adam (2004), bazat pe romanul din 1954 al lui Alexander Trocchi, primeşte recunoaşterea internaţională. În 2004 regizează Asylum (2004) cu Natasha Richardson în rol principal.

Premii:
Cea mai bună actriţă - Premiile BAFTA, Scoţia, 2007
Silver Bear pentru cela mai bună muzică - Festivalul Internaţional de film de la Berlin, 2007
Premiile Asociaţiei Cinematografelor de Artă Germane pentru David Mackenzie - Festivalul Internaţional de film de la Berlin, 2007
Golden Hitchcock pentru cel mai bun regizor şi Premiul Kodak pentru cea mai bună imagine - Festivalul de film britanic Dinard, 2007
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun regizor - Festivalul de film Motovun, 2007

Website: http://www.thefilmfactory.co.uk/hallamfoe/


Ora 22:00
Kratki stiki / Scurtcircuit / Short Circuits

Slovenia, 2007 (105 minute)
dramă

Regia şi scenariul: Janez Lapajne
Imaginea: Matej Križnik
Montajul: Janez Lapajne, Rok Biček
Muzica: Uroš Rakovec
Cu: Tjaša Železnik, Grega Zorc, Jernej Šugman, Sebastijan Cavazza, Boris Cavazza, Mojca Funkl, Vito Taufer
Distribuit de: Triglav Film

Filmul explorează scurtcircuitele care apar în relaţiile umane, prin trei poveşti interconectate, în care micile confuzii şi sentimentele de vinovăţie determină acţiunea protagoniştilor.

Într-o noapte, un şofer de autobuz găseşte un copil abandonat şi porneşte în căutarea mamei. O doctoriţă frumoasă îngrijeşte un om de afaceri paralizat într-un accident de maşină. Un bărbat divorţat se pregăteşte pentru weekendul cu băiatul lui, dar nu şi pentru incidentele ce vor urma.

Regizorul Janez Lapajne a absolvit Universitatea din Liubliana, a fost preşedintele Asociaţiei regizorilor din Slovenia şi este fondatorul PoEtika, Academia de cercetare în domeniul artei regiei de film. Scurtcircuit este cel de-al doilea lungmetraj, după Rustling Lanscapes, cu care a obţinut numeroase premii. În ambele lungmetraje, Lapajne a realizat scenariul, regia, montajul şi producţia.

Premii
Premiile Vesna - Cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă, cel mai bun actor în rol secundar - Festivalul filmului sloven, 2008

Website: www.triglavfilm.si/shortcircuits

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus