mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Duminică, 11 mai 2008, la Cinema Studio


Ora 18:00
Návrat Bocianov / Întoarcerea berzelor / Return of the Storks

Slovacia, 2007 (96 minute)
dramă

Regia: Martin Repka
Scenariul: Martin Repka, Eugen Gindl
Imaginea: Miro Gábor
Montajul: Oli Weiss, Maros Slapeta
Muzica: Matthias Raue, Johannes Repka
Cu: Katharina Lorenz, Radek Brzobohaty, Lukas Latinak, Kyra Mladeck, Florian Stetter,
Distribuit de: Sen Film, s.r.o.

O poveste emoţionantă despre confruntarea trecutului cu prezentul, despre regăsirea de sine şi despre puterea de a o lua de la capăt. Filmul urmăreşte şi stabilirea unui dialog intercultural în regiune, care reflectă probleme specifice întregii Europe.

Vanda, însoţitoare de zbor la o companie germană, este nemulţumită de modul în care se derulează viaţa ei şi de relaţia cu iubitul. În momentul în care îşi pierde slujba, Vanda simte nevoia unei schimbări radicale şi decide să plece într-o vizită în Slovacia, la bunica ei, pe care n-o mai văzuse de mulţi ani. Dacă la început atmosfera este tonică, aceasta se schimbă pe măsură ce Vanda descoperă că oraşul în care familia ei a trăit atâţia ani a devenit un paradis pentru traficul de carne vie. Între Vanda şi una dintre călăuze - Miro - se naşte o adevărată atracţie, în ciuda aversiunii femeii pentru ocupaţia lui şi a faptului că acesta are deja o soţie.

Martin Repka s-a născut în 1975 în Germania şi a studiat regia de film la Academia de muzică şi artă dramatică din Bratislava. Filmografia sa include scurtmetrajele Swimming, The last supper, Thieves, Thirst, Five insensitive senses, etc. Întoarcerea berzelor reprezintă debutul său în filme de lungmetraj.

Premii
Cel mai bun scenariu - Premiile Hessian, Frankfurt 2006
Propunerea Slovaciei pentru nominalizare la categoria "Cel mai bun film străin", Premiile Oscar 2007




Ora 20:00
El pollo, el pez y el cangrejo real / Puiul, peştele şi crabul regal / The Chicken, the Fish and the King Crab

Spania, 2008 (86 minute)
documentar

Regia: José Luis López-Linares
Scenariul: José Luis López-Linares şi Antonio Saura
Imaginea: Teo Delgado
Montajul: Sergio Deustua
Sunet: Alberto Martin, Gustavo Porta, Eric Menard
Cu: Jesús Almagro, Pedro Larumbe, Sven Erik Renaa, Serge Vieira, Alberto Chicote, Juan Mari Arzak
Distribuit de: Wanda Visión

José Luis López-Linares mânuieşte cu grijă toate ingredientele necesare unui "preparat" savuros, atingând echilibrul perfect între competiţia tensionată şi personajele foarte simpatice.

Puiul, peştele şi crabul regal este un documentar care reflectă eforturile depuse de Jesús Almagro - actual campion al gastronomiei în Spania şi unul dintre cei mai buni bucătari şefi ai industriei gastronomice din ultimii ani - pentru a câştiga Bocuse D'Or, cel mai prestigios premiu gastronomic din lume, care se acordă o dată la doi ani la Lyon, în Franţa. Bocuse D'Or reprezintă o experienţă culinară unică, participanţii având ca sarcină să pregătească două feluri de mâncare pentru 12 porţii, în cinci ore şi jumătate. Participanţii îşi pot alege singuri reţetele pe care le pregătesc de la zero, având disponibile anumite ingrediente de bază, totul desfăşurându-se în faţa publicului şi a juriului.

José Luis López-Linares s-a năcut la Madrid în 1955 şi a absolvit Şcoala Internaţională de film de la Londra. Realizează primul scurtmetraj în 1981 - Los ganadores de mañana şi de-a lungul timpului a colaborat ca director de imagine cu regizorii Gerardo Vera, Emilio Martínez Lázaro, Carlos Saura, Felipe Vega, Jaime Chávarri, Fernando Trueba, Basilio Martín Patino şi Manolo Matjí. În 1994, împreună cu Javier Rioyo realizează lungmetrajele Asaltar los cielos (1996), A propósito de Buñuel (2000), Tánger, esa vieja dama (2001), Extranjeros de sí mismos (2001), scurtmetrajul Los Orvich (1997) şi documentarele Lorca, así que pasen cien años (1998), Extranjeros de sí mismos (2002), Un instante en la vida ajena (2003), El cine en las venas (2005), etc. Împreună cu Arantxa Aguirre realizează documentarul Hécuba, un sueño de pasión (2006) şi filmul de televiziune Geraldine en España (2006).

Selecţii în festivaluri
Berlinale Special - Festivalul Internaţional de la Berlin, 2008



Ora 22:00
Sve Džaba / Totul pe gratis / All for Free

Croaţia/Bosnia-Herţegovina, 2006 (94 minute)
Dramă

Regia şi scenariul: Antonio Nuić
Imaginea: Mirsad Herović
Montajul: Marin Juranić
Muzica: Hrvoje Štefotić, Siniša Krneta
Cu: Rakan Rushaidat, Nataša Janjić, Emir Hadžihafisbegović, Bojan Navojec, Franjo Dijak, Enis Bešlagić
Distribuit de: Propeler film

Totul pe gratis este povestea unui om care încearcă să-şi regăsească identitatea şi locul în lumea haotică de după război.

Goran are 30 de ani şi trăieşte într-un mic oraş din Bosnia. Spre deosebire de prietenii lui, ale căror vieţi au fost răsturnate de război, Goran a scăpat neafectat. Trăieşte din moştenirea părinţilor săi şi îşi petrece mai tot timpul prin baruri, înconjurat de amici. Într-o zi, toţi prietenii lui mor într-o altercaţie, incident care-l scoate pe Goran din rutina cotidiană şi-l determină să realizeze ceva memorabil. Prin urmare, porneşte într-o călătorie, cu promisiunea de a nu zăbovi mai mult de o zi în fiecare oraş, tratând locuitorii cu băutură gratis până când îşi va termina toţi banii. După câteva zile întâlneşte o fată de care se îndrăgosteşte pe loc, ceea ce-l face să-şi încalce promisiunea şi să mai rămână încă o zi în oraşul respectiv...

Antonio Nuić s-a născut în Sarajevo în 1977. A studiat regia de film şi televiziune la Academia de artă dramatică din Zagreb. A regizat numeroase clipuri muzicale, spoturi şi emisiuni de televiziune, precum şi scurtmetrajele: On the Spot (1998), Give them Dinamo back (2000), Sex, booze and short fuse (2002-2004), etc. Totul pe gratis este lungmetrajul lui de debut.

Premii:
Marele Premiu Golden Arena pentru cel mai bun film, Premiul Golden Arena pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cea mai bună actriţă în rol secundar - Festivalul de film de la Pula, 2006
Premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor în rol principal - Festivalul filmului de la Sarajevo, 2006
Premiul special al juriului - Festivalul filmului de la Belgrad, 2007
Premiul Bronze Rosa Camuna pentru cel mai bun regizor - Festivalul Bergamo Film Meeting, 2007

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus