Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Burse de 1.500 de lire pentru tineri regizori români

mai 2008
Noua sesiune de finanţare STEPdoc a fost deschisă în vederea sprijinirii proiectelor de film ce pot fi depuse până pe data de 1 septembrie 2008, data poştei.

STEPdoc este unul dintre programele Fundaţiei Raţiu care are drept scop relansarea filmului documentar românesc, stimularea reflectării temelor contemporane şi a inovaţiei artistice. STEPdoc oferă două burse pe an (fiecare în valoare de 1.500 de lire) care vor da posibiltatea unor tineri regizori români aflaţi la început de carieră să pătrundă în lumea filmului documentar din Marea Britanie şi să dezvolte un plan de film documentar cu potenţial internaţional.

Această sumă este destinată fie cercetării, în Marea Britanie, necesare pentru un proiect, fie pentru stabilirea colaborării cu o companie britanică în vederea dezvoltării unui proiect comun de film documentar. Pe un plan mai larg, STEPdoc vrea să ofere şansa tinerilor de a se inspira din şi de a lua parte la mediul cultural al documentarului britanic.

Prima rundă a înscrierilor s-a desfăşurat în perioada mai-octombrie 2007. Beneficiarii primei sesiuni au fost Adina Pintilie şi Corina Radu. În ambele cazuri, comisia a fost impresionată de documentarele recente ale celor două regizoare: Nu te supăra, dar... de Adina Pintilie, şi Bar de zi şi alte povestiri de Corina Radu, dar şi de proiectele în curs, şi anume un film despre singurătatea din metropolă, de Alina Pintilie şi respectiv un documentar biografic despre regina Maria a României, de Corina Radu.

Înscrierile pentru următoarea sesiune de burse STEPdoc trebuie să cuprindă urmatoarele documente:
Sageata Scrisoare de intenţie
Important:
Specificaţi în scrisoarea de intenţie: nume, prenume, data naşterii, naţionalitate, adresa, telefon, e-mail, statut profesional, adresa locului de muncă (dacă e cazul)
De asemenea, includeţi răspunsul la urmatoarele întrebări:
- Aţi mai fost vreodată în Marea Britanie în interes profesional? Daca da, detaliaţi.
- Cum aţi aflat de STEPdoc?
Sageata Curriculum vitae împreună cu filmografia participantului (maxim 1 pagină fiecare)
Sageata Un DVD cu filmele anterioare (dacă sunt disponibile)
Sageata Documentaţia pentru proiectul în curs:
a) Sinopsis (maxim 1 pagină)
b) Treatment (maxim 2 pagini)
c) Scrisoare de argumentaţie/motivaţie (maxim 1 pagină)
d) Planul de documentare/colaborare în vederea realizării proiectului pe durata bursei (maxim 2 pagini)
e) Alte fonduri estimate necesare pentru producerea filmului (maxim 1 pagină).

Această bursă se adresează tuturor tinerilor regizori de film documentar de naţionalitate română care lucrează la filme documentare a căror temă se leagă de România sau implică personaje şi subiecte româneşti, fără însă ca documentarul să fie obligatoriu filmat în România. Sunt preferate înscrierile din partea unor regizori independenţi sau a unor case de producţie independente. Este de dorit ca participanţii să aibă experienţă în realizarea de filme documentare, dar nu este obligatoriu.

Selecţia proiectelor câştigătoare va fi făcută de către Comisia de experţi a Fundaţiei Raţiu.

Câştigătorii burselor vor fi anunţaţi în scris. Pentru cei ce vor solicita ajutorul, Comisia va oferi sprijinul ei în crearea legăturilor cu casele de producţie de film şi profesioniştii din domeniu din Marea Britanie. Bursierii vor trebui să predea un raport după terminarea proiectului.

Aplicaţiile vor fi trimise la urmatoarea adresă:
Nicolae Raţiu, Chairman
The Ratiu Foundation
8th floor, 54-62 Regent Street
London W1B 5RE, England, UK (până pe data de 1 septembrie 2008, data poştei).

Toate articolele despre Articole diverse

Majoratul I.D.Fest: au început înscrierile!, Comunicat de presă
 Începe cea de-a şasea ediţie a caravanei Zilele Filmului Românesc, 2017, Comunicat de presă
 Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel), 2017, Comunicat de presă