mai 2008
Festivalul TIFF 2008
Colaborarea de tradiţie dintre TIFF şi HBO continuă şi la a şaptea ediţie a festivalului. 5 iunie 2008 este, la Cluj-Napoca, Ziua HBO. Trei lungmetraje de top produse de HBO, câştigătoare de Premii Emmy, Globuri de Aur sau selecţionate în festivaluri dintre cele mai importante, precum Veneţia ori Sundance, alcătuiesc una dintre cele mai diversificate secţiuni ale TIFF-ului, în care fiecare spectator va găsi ceva pe gustul său.

Bineînţeles, highlight-ul selecţiei HBO este documentarul lui Spike Lee, Katrina: Recviem în patru acte / When the Levees Broke: Requiem in Four Acts, un film-maraton de 4 ore şi jumătate care analizează consecinţele cutremurătoare ale lipsei de reacţie a autorităţilor americane în faţa distrugerilor produse de uraganul Katrina în 2005. Pelicula i-a adus cunoscutului regizor american 3 premii Emmy şi alte 4 nominalizări, Premiul Venice Horizons Documentary şi trofeul Human Rights Film Network la Festivalul de la Veneţia. Pe lângă filmul lui Lee, HBO le-a mai pregătit spectatorilor de la Cluj-Napoca doua filme unul şi unul: documentarul selecţionat la Festivalul Sundance Insomnia / Wide Awake, o impresionantă mărturie a regizorului-protagonist Alan Berliner, suferind din naştere de insomnie şi Mrs. Harris al regizoarei Phyllis Nagy, pelicula cu Annette Bening şi Ben Kingsley în rolurile principale, nominalizată la 12 Premii Emmy şi 3 Globuri de Aur în 2006.

Pe lângă secţiunea pe care o găzduieşte, HBO este, în acest an, partenerul unei alte secţiuni tradiţionale a festivalului clujean: Doc'n'Roll. Secţiunea show-case de documentar muzical a festivalului cuprinde, în 2008, unul dintre filmele-eveniment ale TIFF-ului, un must-see pe lista oricărui cinefil şi meloman: în premieră în România şi într-o unică proiecţie la Cluj-Napoca, Shine a Light, mult-discutatul lungmetraj al lui Martin Scorsese despre şi cu legendara trupă rock Rolling Stones, prezent în deschiderea oficială a Berlinalei din luna februarie, străluceşte într-o selecţie de 11 documentare dedicate unor mari muzicieni ai secolului XX.

Filmul câştigătorului de la Cannes pentru regie în 2007, Julian Schnabel, Lou Reed's Berlin, este la fel de ambiţios ca demersul pe care îl foloseşte ca premisă: concertul extraordinar al lui Lou Reed din 2006 cu albumul său din 1973, Berlin.

Kurt Cobain: About a Son (r. AJ Schnack) este un alt film de neratat pentru orice iubitor al muzicii grunge sau pur şi simplu pentru oricine a fredonat, la un moment dat, Smells Like Teen Spirit: vocea solistului formaţiei Nirvana, Kurt Cobain, editată din 25 de ore de interviuri nedifuzate, va însoţi spectatorii pe tot parcursul unei călătorii în muzică şi imagini prin locurile în care a trăit şi a cântat Cobain. Un alt grup de legendă al muzicii alternative, The Pixies, artiştii care s-au reunit în 2004 după 15 ani de pauză, sunt protagoniştii emoţionantului film al regizorilor Steven Cantor şi Matthew Galkin, Pixies: LoudQuietLoud.

Red Hot Chili Peppers, Joe Strummer, Patti Smith sunt doar câţiva dintre ceilalţi artişti-cap de afiş ai filmelor din secţiunea Doc'n'Roll de la TIFF 2008, o colecţie de filme docu-musical contemporane în premieră absolută în România.

Vă reamintim că în cadrul galei TIFF ce va avea loc sâmbătă, 7 iunie, veţi putea afla câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO şi organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Anul acesta s-au înscris în concurs 236 de scenarii, dintre care 180 de scurtmetraj şi 56 de lungmetraj. Cei 6 finalişti ai celor două categorii de scenarii vor fi anunţaţi de către organizatori până la data de 19 mai 2008 şi vor fi invitaţi la Cluj pentru 3 zile de festival. Valoarea premiului pentru scenariul de lungmetraj câştigător este de 3.000 USD, iar pentru scenariul de scurtmetraj câştigător - 1.500 USD.

Ca şi în ultimii doi ani, scenariile finaliste vor fi publicate pe LiterNet.ro cu acordul autorilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus