mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Marţi, 13 mai 2008, Muzeul Ţăranului Român


Orele 17:00 şi 19:00
Andalucia / Andaluzia

Franţa, 2007 (94 minute)
dramă

Regia: Alain Gomis
Scenariul: Alain Gomis, Marc Wels
Imaginea: Benoit Chamaillard
Montajul: Fabrice Rouaud
Muzica: Patrice Gomis, Xavier Capellas
Cu: Samir Guesmi, Delphine Zingg, Djolof Mbengue, Marc Martínez, Irene Montalà
Distribuit de: Colifilms Distribution

Andaluzia este o cronică foarte colorată, care explorează identitatea imigranţilor şi care ne poartă mai aproape de sentimentele şi de căutările acestora.

Yacine are puţin peste 30 de ani şi îşi ocupă timpul cu diverse slujbe, de la animator pentru copii la ghid turistic. Trăieşte într-o rulotă, într-un spaţiu protejat, departe de realitate. Este entuziast, uneori amuzant, veşnic în căutarea liniştii interioare. Dar, cel mai important, nu mai vrea să fie doar fiul unor imigranţi, de la care se aşteaptă fie să reacţioneze violent, fie să se integreze necondiţionat. La un moment dat se întâlneşte cu prietenii din copilărie, din oraşul Amar... Până atunci evitate cu grijă, toate amintirile trecutului revin dureros. Yacine realizează că pentru a merge mai departe trebuie să se debaraseze definitiv de resentimentele şi frustrările acumulate.

Alain Gomis are origini senegaleze şi a studiat istoria artei şi cinematografia la Sorbona. Are la activ o filmografie bogată, de la scurtmetraje (Tour le monde peut se tromper, (1998), Tourbillons (1999), Petit Lumière, etc), la documentare (Caramels et Chocolats) şi reportaje despre tineri şi imigranţi. Andaluzia este al doilea său lungmetraj, după L' Afrance, realizat în 2001.

Premii:
Golden Bayard pentru cel mai bun actor - Festivalul Internaţional de film francofon de la Namur, 2007

Website: http://andaluciafilm.blogspot.com/



Ora 21:15
La maison jaune / Casa galbenă / The yellow house

Franţa, 2007 (85 minute)
dramă

Regia şi scenariul: Amor Hakkar
Imaginea: Nicolas Roche
Montajul: Amor Hakkar, Lyonnel Garnier
Muzica: Patrice Gomis, Xavier Capellas
Cu: Aya Hamdi, Amor Hakkar, Tounés Ait-Ali, Bissa-Ratiba Ghomrassi, Nouredine Menasra
Distribuit de: Sarah Films

O poveste despre pierdere şi perseverenţă, demnitate şi compasiune. Un film realizat din inimă, care emoţionează spectatorul prin sensibilitatea lui.

Alya, o fetiţă de 12 ani, lucrează o bucată de pământ arid. O maşină a jandarmeriei se apropie, iar unul dintre jandarmi o informează că fratele ei mai mare, militar în termen, a murit într-un accident. Încălcând toate interdicţiile, tatăl Mouloud pleacă la volanul unui triciclu cu motor să recupereze corpul fiului său. Fatima - mama, cade pradă unei tristeţi mistuitoare. Va reuşi Mouloud, foarte afectat de moartea fiului său, să redea zâmbetul soţiei şi celorlalţi copii?

Amor Hakkar s-a născut în 1958 în Algeria. Deşi are studii ştiinţifice, în 1990 realizează un prim lungmetraj, Sale temps pour un voyou. În 2001 scrie romanul La cité des fausses-notes, care-i va aduce premiul pentru carte - Marcel Aymé. Un an mai târziu, realizează documentarul Timgad, la vie au coeur des Aurès, şi începe scenariul filmului Casa galbenă, inspirat din călătoria pe care a făcut-o la Aurès pentru a-şi conduce tatăl pe ultimul drum. Pentru a da o notă de autenticitate, Amor Hakkar a dorit ca dialogurile să fie în dialectul chawis, o limbă berberă vorbită de locuitorii din Aurès. În prezent, Hakkar lucrează la lungmetrajul Quelques jours de répit.

Premii:
Premiul ecumenic, Premiul Juriului de tineret, Premiul FICC (Federaţia Internaţională a Cinecluburilor) - Festivalul Internaţional de film de la Locarno, 2007
Palme d'or - Festivalul de film din Valencia, Spania, 2007
Premiu de încurajare - Festivalul internaţional de film Autrans, 2007
Cel mai bun film - Festivalul internaţional de film din Tiburon, California, 2008

Website: www.lamaisonjaune-lefilm.fr

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus