mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Marţi, 13 mai 2008, Cinema Studio


Ora 18:00
De Hel van Tanger / Iadul din Tanger / Hell in Tangiers
Belgia, 2006 (105 minute)
dramă

Regia: Frank Van Mechelen
Scenariul: Paul Piedfort
Imaginea: Lou Berghmans
Montajul: Joris Brouwers
Muzica: Steve Willaert
Cu: Filip Peeters, Els Olaerts, Axel Daeseleire, Peter Gorissen, Warre Borgmans, Hicham Slaoui
Distribuit de: Skyline Entertainment

Marcel Van Loock şi Wim Moreels, şoferi de autobuz, sunt arestaţi în Maroc pentru trafic de droguri. Cei doi sunt condamnaţi la cinci ani de închisoare şi în scurt timp realizează că nimănui nu le pasă de ei, cu atât mai puţin autorităţilor. După doi ani groaznici în închisoare, sănătatea lui Marcel se şubrezeşte. Familia lui face tot posibilul pentru a-l repatria înainte să fie prea târziu. Filmul este inspirat de un caz real.

Frank Van Mechelen şi-a început cariera în televiziune, cu producţii de mare succes în rândul telespectatorilor: The Mole, SilentWaters, etc. În 2005 debutează cu lungmetrajul The Intruder, iar Iadul din Tanger este al doilea său film.

Premii
Cel mai bun actor - Festivalul filmului din Montreal, 2006

Website: http://www.dehelvantanger.be/



Ora 20:00
Lost and Found / Obiecte pierdute

România/Germania/Bulgaria/Ungaria/Estonia/Bosnia-Herţegovina/Serbia-Muntenegru, 2005 (99 minute)
dramă

Director artistic: Nikolaj Nikitin
Distribuit de: Bavaria Film International

Obiecte pierdute este un proiect iniţiat de Fundaţia Culturală Federală Germană, care reuneşte scurtmetrajele a şase regizori din Europa de Est: Stefan Arsenijević (Serbia-Muntenegru), Nadejda Koseva (Bulgaria), Mait Laas (Estonia), Kornél Mundruczó (Ungaria), Cristian Mungiu (România) şi Jasmila Žbanić (Bosnia-Herţegovina).

Proiectul pleacă de la ideea că sentimentul unei legături date de apartenenţa la aceeaşi generaţie poate deschide noi perspective asupra tradiţiilor, istoriei şi a experienţelor personale, care transcend graniţele naţionale.

1. Ritualul / The Ritual - Bulgaria
Scenariul şi regia: Nadejda Koseva
Într-un sat din Bulgaria, părinţii lui Georgi îi organizează o mare petrecere de nuntă. Deşi oaspeţii sărbătoresc deja, personajele cele mai importante - mirele şi mireasa- lipsesc.

2. Curcanii nu zboară / Turkey girl - România
Regia şi scenariul: Cristian Mungiu
Mama Tatianei este grav bolnavă într-un spital din Bucureşti. Ca să-i poată plăti operaţia, Tatiana merge în capitală, pentru a-i oferi doctorului, printre altele, şi pe dragul de Truthahn, curcanul. Este începutul unei călătorii cu mari surprize.

3. Aniversare / Birthday - Bosnia-Herţegovina
Regia şi scenariul: Jasmila Žbanić
Dunja şi Ines, două eleve de zece ani, locuiesc în Mostar. Ele nu s-au întâlnit niciodată din cauza râului care străbate oraşul. Dar, în vara anului 2004, podul distrus în timpul războiului se redeschide.

4. Tăcere de scurtă durată / Short lasting silence - Ungaria
Regia şi scenariul: Kornél Mundruczó
Un expert în problemele sinucigaşilor şi sora lui se revăd după foarte mulţi ani, după moartea mamei lor. Pe măsură ce timpul petrecut împreună se scurge, cei doi se confruntă cu trecutul comun.

5. Fabuloasa Vera / Fabulouse Vera - Serbia-Muntenegru
Regia şi scenariul: Stefan Arsenijević
Ziua de lucru a Verei, vatman, se scurge monoton. Până când pierde controlul tramvaiului şi doar un poliţist curajos poate preveni dezastrul...

6. Gene+Ratio (animaţie), Estonia
Regia şi scenariul: Mait Laas
Un arhitect încearcă să-şi ajute soţia la naştere şi porneşte astfel într-o călătorie fantastică în care trăieşte tot felul de experienţe extraordinare, între stele şi mare.

Website: www.lostandfound-derfilm.de

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus