ianuarie 2004
Love Actually
2 nominalizări la Globul de Aur
1) Pentru cel mai bun film de comedie
2) Pentru cel mai bun scenariu


Universal Pictures şi Working Title prezintă
un film de Richard Curtis

Pur şi simplu dragoste
Love Actually

Hugh Grant
Colin Firth
Emma Thompson
Liam Neeson
Billy Bob Thornton
Alan Rickman
Laura Linney
Keira Knightley
Bill Nighy
Rowan Atkinson

Producători
Duncan Kenworthy, Tim Bevan, Eric Fellner
Scenariul
Richard Curtis
Regia
Richard Curtis

Premiera : 16 ianuarie 2004
Durata : 139 minute


Motto: Opinia generală tinde să fie că lumea în care trăim este guvernată de răutate şi lăcomie, dar eu nu sunt de acord, pentru că mie mi se pare că dragostea este peste tot. (Richard Curtis)

De la noul Prim Ministru burlac şi arătos (Hugh Grant) care se îndrăgosteşte la cîteva minute de la instalarea sa în Downing Street nr 10 de drăgălaşa tînără angajată să asigure protocolul...
La un scriitor (Colin Firth) ce evadează din Londra în Sudul Franţei pentru a-şi îngriji inima rănită şi care găseşte dragostea în lac...
De la o soţie şi mamă (Emma Thompson) care crede că soţul ei o înşeală (Alan Rickman)...
La o proaspătă mireasă (Keira Knightley) care nu înţelege distanţa păstrată de cel mai bun prieten al soţului ei...
De la un şcolar ce caută să atragă atenţia celei mai intangibile fete din şcoală...
La un tată vitreg văduv (Liam Neeson) ce caută punţi de legătură cu fiul sau vitreg...
De la o fată bătrînă americană (Laura Linney) ce nu poate începe o relaţie cu un coleg de birou pe care îl iubeşte în taină...
La un bătrân rock star, genul "văzut tot, îmi amintesc foarte puţin" ce încearcă să-şi relanseze carieră cu o reluare uşor schimbată ca text...
Dragostea creează un haos pentru toţi cei de mai sus.
Aceste evenimente se petrec în Londra în perioada Crăciunului şi sunt spuse şi filmate cu mult umor şi romantism şi cu acel dulce amar pe care-l trăiesc toţi cei norocoşi sau ghinionişti atunci cînd sunt sub vraja dragostei.

Scenaristul deja celebru odată cu Patru nunti şi o înmormîntare, Notting Hill şi Jurnalul lui Bridget Jones, trece acum şi în spatele camerei regizând Love ActuallyPur şi simplu dragoste. Îi are alături pe producătorii Duncan Kenworthy şi compania Working Title, cei responsabili şi pentru filmele mai înainte menţionate.
Distribuţia cuprinde nume sonore ca Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Rowan Atkinson, Laura Linney, Billy Bob Thornton.
Pentru spectatori este un noroc că Richard Curtis nu a devenit actor - asta îşi dorea - dar pentru că s-a dovedit lipsit de talent şi pentru că nu putea să trăiască departe de scenă şi de cameră a ales scrisul . A făcut multe scenarii pentru seriale de televiziune care au avut un imens succes, cum a fost de exemplu Mr. Bean.
Ideea de a face un film care "să atingă vieţile multor personaje" i-a venit lui Curtis de cînd se filma Notting Hill.
În 2000, pe cînd îşi făcea concediul în Bali, a început să însăileze scenariul pentru Love Actually.
Ideea de a pune la un loc mai multe poveşti de dragoste diferite, cu condimente diferite, dar care dau un gust final potrivit tuturor a fost cheia scenariului. Curtis s-a gîndit mult la toţi pe care-i cunoaşte şi la mici întâmplări despre care a auzit, iar combinaţia a ieşit aşa cum şi-a dorit.
Regizarea de către Curtis se pare ca a pornit tot din timpul filmării lui Notting Hill, cînd împreună cu Kenworthy au decis ca următorul film să fie regizat de unul dintre ei.
O mare parte din echipa filmului a mai lucrat împreună – Emma Thompson, Hugh Grant, Colin Firth, Rowan Atkinson precum şi mulţi pe partea tehnică. Curtis are un principiu: distribuţia se anunţă cît mai tîrziu, după ce se testează şi se văd toţi pretendenţii şi se asigură combinaţia care funcţionează.
A face distribuţia acestui film a fost o plăcere pentru că practic există cam 20 de roluri principale, astfel încît nimeni nu s-a simţit pe planul doi.

Ideea de a include şi un prim ministru într-un film i-a venit lui Curtis cu mult timp în urmă vrînd ca acesta să se îndrăgostească de cineva nepotrivit statutului său şi de fapt să fie în postură de om oarecare. A găsit foarte amuzant ca rolul să-i fie dat lui Hugh Grant. Acesta spune despre Curtis că "are curajul şi obstinenţa de a arăta lumii întregi optimismul său şi acea viziune a părţii pline a paharului". Hugh Grant se îndrăgosteşte în film de Martine McCutcheon, bine cunoscută în Marea Britanie din serialul de televiziune EastEnders.
În film se abordează şi altfel de relaţii – Liam Neeson este un tată vitreg care se trezeşte singur cu un şcolar pe care-l cunoaşte prea puţin. Cei doi pleacă la drum din poziţii foarte îndepărtate unul de altul, dar se trezesc la sfîrşitul filmului doi buni şi apropiaţi prieteni.
Colin Firth dă viaţă unui scriitor care este înşelat de iubita sa din Londra şi pleacă în sudul Franţei să scrie. Aici camerista este o portugheză drăguţă de care se apropie treptat şi dificil, deoarece nici unul nu vorbeşte limba celuilalt.
Colin a fost impresionat de toată nebunia filmului şi în mod special de mesajul de la început – "nu contează ce fel de om eşti, ce fel de viaţă duci, cît de rău sau bun eşti, atunci cînd vrei să spui ceva cuiva, şi că acel mesaj este de dragoste – filmul asta vrea să demonstreze".


DISTIBUŢIA

HUGH GRANTPRIMUL MINISTRU
Cariera de actor a lui Hugh Grant este foarte complexă, incluzînd teatrul, televiziunea şi filmul. Cel mai recent a jucat alături de Renee Zellweger în comedia Bridget Jones's Diary, un film de mare succes atît în Marea Britanie – unde filmul a avut cea mai de succes lansare din istoria filmelor britanice – cît şi în SUA. Înainte de acest film, Grant a apărut în comedia lui Woody Allen Small Time Crooks şi în prezent se află în filmări pentru o comedie romantică unde o va avea drept parteneră pe Sandra Bullock.
În 1999, Grant a avut rolul principal în Notting Hill, partenera fiindu-i Julia Roberts. Pentru acest rol a fost nominalizat la Globul de Aur. În spatele acestui film s-a aflat echipa de producători de la Four Weddings and a Funeral (Patru nunţi şi o înmormîntare), condusă de Roger Michell. A urmat producţia Mickey Blue Eyes (Mickey ochi albaştri), unde Grant a jucat alături de Jeanne Tripplehorn. Grant a mai jucat şi în Extreme Measures cu Gene Hackman, ultimele două filme menţionate aparţinînd companiei Simian Films, pe care Hugh Grant a fondat-o împreună cu Elizabeth Hurley.
Remarcîndu-se pentru prima oară cu filmul Privileged în 1982, pe cînd studia la Oxford, Grant a obţinut premiul pentru cel mai bun actor la festivalul de la Veneţia datorită rolului său din filmul Maurice (1987). Au urmat apoi două prezenţe alături de Anthony Hopkins în The Dawning şi Remains of the Day (Rămăşiţele zilei).
Grant a obţinut consacrarea internaţională în 1994 pentru prestaţia din producţia Four Weddings and a Funeral, unde a avut-o ca parteneră pe Andie MacDowell. Această prestaţie i-a adus Globul de Aur şi Premiul Academiei Britanice. În acelaşi an, Grant a fost distribuit în Bitter Moon, un film în regia lui Roman Polanski.
În anul ce a urmat, Hugh Grant a deţinut rolul lui Edward Ferrars în adaptarea Sense and Sensibility (Raţiune şi simţire), după romanul scriitoarei britanice Jane Austen.
Un alt film recent în care a jucat Hugh Grant este Totul despre băieţi (About a Boy).

ALAN RICKMANHARRY este cunoscut pentru rolurile din: Die Hard, An Awfully Big Advnture, Dogma, Galaxy Quest, iar mai recent pentru Harry Potter and the Chamber of Secrets şi Harry Potter and the philosophal stone.
A avut o nominalizare BAFTA pentru Raţiune şi simţire, premiu pe care l-a obţinut pentru Robin Hood. Pentru Truly Madly Deeply şi Robin Hood a fost numit Actorul Britanic al Anului.
În 1996, pentru interpretarea rolului Rasputin în producţia HBO cu acelaşi nume, a primit premiul EMMY, Globul de Aur şi SAG. Este membru al companiei de teatru Royal Shakespeare, cu care a jucat pe Broadway şi West End în Legături periculoase. A mai jucat în Antoniu şi Cleopatra, Cum vă place, Troilus şi Cressida.
De curînd a jucat la Londra şi New York în Private Lives pentru care are nominalizări la premiile Tony şi Olivier. A debutat ca regizor cu The Winter Guest care a fost selecţionat pentru festivalul de la Veneţia şi cel de la Chicago.

BILL NIGHYBILLY MACK are reputaţia celui mai versatil actor britanic. Paleta de roluri interpretate cuprinde teatru, televiziune şi film. Lucrează actualmente la Shaun of the Dead, iar de curînd a jucat în Lucky Break.
A primit premiul Olivier pentru producţia Blue Orange.

COLIN FIRTHJAMIE este un veteran britanic în televiziune şi film. În 2001 a încîntat lumea cu rolul din Jurnalul lui Bridget Jones. O excelentă prestaţie este şi cea din Mîndrie şi prejudecată din 1995.
De curînd a jucat în What a girl Wants şi în Girl With a Pearl Earring. În 2002 a jucat în The importance of Being Earnest. În 1998 a jucat rolul Lord Essex în Shakespeare in Love. Din filmografia lui mai fac parte : Pacientul Englez, Hope Springs, Relative Values, Circle of Friends.
În 1989 a primit premiul Royal Television Society pentru munca sa din Tumbledown. În 2001 a fost nominalizat la Emmy pentru rolul din Conspiraţia difuzat acum de HBO în România.

EMMA THOMPSONKAREN este născută în Londra şi are părinţi vestiţi în branşă. A absolvit filologia la Cambridge şi în timpul facultăţii a debutat în spectacole de pantomimă şi de revistă. A lucrat pentru BBC TV şi Granada Films jucînd în serialele Alfresco, Election Night Special. În 1985 a jucat în muzicalul Me and My Girl, care a avut mare succes atît în West End cît şi în Leicester. Pentru rolurile din Tutti Frutti şi Fortunes of War a primit premii BAFTA. A scris şi jucat un serial al ei - numit Thompson - pentru BBC care a fost difuzat în 1988.
Primul film în care a jucat a fost The Tall Guy alături de Jeff Goldblum şi Rowan Atkinson, film produs de Working Title. A urmat Henry V alături de Kenneth Branagh. În 1990 a filmat Dead Again regizat de Kenneth Branagh, film în care a jucat şi acesta. Apoi a jucat în Howard's End regizat de James Ivory. A lucrat mult pentru compania Rennaisance: Peter's Friends, Mult zgomot pentru nimic.
Un rol foarte apreciat a fost cel din Rămăşiţele zilei alături de Anthony Hopkins, rol pentru care a fost nominalizată la Oscar. Tot nominalizare la Oscar a primit şi pentru rolul din În numele tatălui .
A cîştigat un Oscar pentru rolul din Howard's End în 1993.
A jucat în Raţiune şi simţire, pentru care a scris şi scenariul. Pentru scenariu a primit un Oscar , un Glob de Aur precum şi multe premii acordate de critici. Ca actriţă în acest rol a primit al treilea premiu BAFTA.
Din filmografia Emmei amintim: Primary Colours, The Winter Guest, Judas Kiss.
Recent a jucat pentru HBO în Wit iar acum filmează pentru Angels in America alături de Al Pacino şi Meryl Streep. În acelaşi timp lucrează la 3 scenarii.

BILLY BOB THORNTONPREŞEDINTELE SUA are o carieră lungă şi impresionantă în cinema, televiziune şi teatru. Carismatic şi talentat, Thornton este unul din cei mai căutaţi realizatori de filme.
A jucat cel mai recent în Intolerable Cruelty (Dragostea costă). În prezent, Thornton traversează o perioadă fastă a carierei sale, urmînd să joace în curînd în filme precum The Alamo sau Bad Santa.
Thornton este cunoscut datorită rolurilor din Bandits! (Bandiţi), unde a jucat alături de Bruce Willis şi Cate Blanchett, The Man Who Wasn't There (film al fraţilor Coen) şi Monster's Ball, cunoscutul film care i-a adus Oscar-ul lui Halle Berry. Are două nominalizări la Globurile de Aur: una pentru cel mai bun actor într-o dramă (The Man Who Wasn't There) şi pentru cel mai bun actor într-o comedie sau muzical (Bandits).
Un film important din cariera sa este Sling Blade (1996), Thornton fiind nu numai actor dar şi regizor şi scenarist. Drept urmare, a cîştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat şi a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.
Thornton a mai jucat şi în Armageddon, alături de Bruce Willis, U-Turn, cu Sean Penn şi Nick Nolte, Primary Colours, cu John Travolta şi Emma Thompson şi Pushing Tin, cu John Cusack. Pentru rolul secundar din A Simple Plan, Thornton a fost nominalizat la Globul de Aur şi Oscar.
Cele mai recente filme în care a jucat Billy Bob Thornton sunt Waking Up in Reno, cu Charlize Theron, Patrick Swayze şi Natascha Richardson şi Levity, cu Morgan Freeman, Holly Hunter şi Kirsten Dunst.

LAURA LINNEYSARAH a uimit şi cucerit Hollywood-ul foarte repede. În 2001 a fost nominalizată la Oscar pentru You Can Count on Me unde a jucat alături de Matthew Broderick. După acest film au urmat mai multe roluri în Profeţiile omului molie şi Viaţa lui David Gale acum pe ecrane.
A jucat pe Broadway alături de Liam Neeson în The Crucible, rol pentru care a primit nominalizare Tony. A jucat în Truman Show cu mare succes, în Absolute Power regizat de Clint Eastwood şi alături de Richard Gere în Primal Fear.
De curînd a terminat Mystic River şi Kinsey alături de Liam Neeson.

LIAM NEESONDANIEL are reputaţia unui actor foarte bun şi serios.
În 2002 a primit premiul Tony pentru rolul din The Crucible . Tot în 2002 a jucat în Gangs of New York şi în K19 Submarinul ucigaş.
Din filmografia lui fac parte Mizerabilii, The Judas Kiss, Revolta de pe Bounty, Star WarsAmeninţarea fantomei, Castelul ciudat (The Haunting), Suspectul alături de Cher, Nell alături de Jodie Foster şi Rob Roy alături de Meryl Streep.
Pentru rolul din Lista lui Shindler a fost nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA.
Este născut în Irlanda şi a fost profesor de fizică şi matematică în Belfast pînă în 1976, an în care s-a alăturat colectivului Lyric Players Theatre din Belfast.

ROWAN ATKINSONRUFUS. Născut la Newcastle upon Tyne, Atkinson este un celebru actor britanic de comedie, cunoscut în întreaga lume datorită personajului Mr. Bean.
Atkinson are o bogată carieră în lumea teatrului interpretînd roluri pe nenumărate scene din lume, începînd cu Edinburgh, continuînd cu West End şi ajungînd să evolueze în Australia, Noua Zeelandă şi în Orientul îndepărtat. I s-a oferit de trei ori titlul de "Personalitatea anului" din partea BBC.
Consacrarea a cunoscut-o o dată cu serialul de comedie Mr Bean, difuzat de televiziunile ITV şi HBO. Serialul a primit premiul Emmy pentru cel mai bun serial de comedie. Serialul a fost vîndut în peste 200 de ţări, devenind un adevărat clasic.
În 1995, Atkinson a primit rolul inspectorului Raymond Fowler în serialul The Thin Blue Line, difuzat de HBO şi BBC.
Atkinson a apărut în numeroase filme pe marile ecrane, între acestea numărîndu-se Scooby-Doo, Never Say Never Again, cu Sean Connery, The Tall Guy, cu Jeff Goldblum, Four Weddings and a Funeral (Patru nunţi şi o înmormîntare), The Lion King (vocea personajului Zazu) şi Rat Race. BeanThe Ultimate Disaster Movie l-a avut pe Atkinson în rolul principal, acesta fiind totodată şi co-producător.
În 2002, Atkinson s-a implicat în realizarea serialului animat Mr. Bean, difuzat în prezent în Marea Britanie. Cel mai recent film în care a jucat este Johnny English.


REALIZATORII

RICHARD CURTISRegizor şi scenarist s-a născut în Noua Zeelandă în 1956 şi a crescut la Manila, Stockholm, Folkestone şi Warrington. Locuieşte acum în Londra .
A început să scrie comedie după ce a absolvit universitatea Oxford în 1978. De atunci a început şi colaborarea cu Rowan Atkinson. A debutat cu trei seriale, de fapt trei serii de serial: Not the Nine O'Clock News, scrise pentru BBC. Acest program a cîştigat premii în Marea Britanie. Apoi a scris Blackadder, o comedie bazată pe istoria Angliei. Starul a fost Rowan Atkinson, care interpretează diferite personaje istorice.
Primul scenariu de film a fost The Tall Guy cu Emma Thompson, Jeff Goldbum şi Rowan Atkinson. De la acest film a început colaborarea lui Curtis cu Working Title.
Pentru televiziune a produs bine cunoscutul Mr. Bean. În 1993 a primit premiul Writers Guild of Great britain Comedy Lifetime Achievement Award.
Al doilea film a fost Patru nunţi şi o înmormîntare cu Hugh Grant şi Andie MacDowell, lansat în 1994. Filmul a luat un Cesar, un premiu al Academiei de film australiene şi un premiu BAFTA.
Următorul film a fost Bean O comedie dezastru iar apoi marele succes Notting Hill lansat în mai 1999, film care a avut încasări de 350 milioane dolari.
În 2001 a fost co-scenarist al filmului Jurnalul lui Bridget Jones.

DUNCAN KENWORTHYProducător a absolvit Filologia la Cambridge iar apoi a stat 7 ani în SUA unde a produs emisiunile pentru copii numite Sesame Street. În 1977 a plecat în Kuweit unde timp de 2 ani a produs tot Sesame Street – 130 de ore de program adaptat copiilor arabi.
A produs apoi 14 drame pentru televiziune scrise de Anthony Minghella pentru care a primit premiul BAFTA, urmate de Living with Dinosaurs pentru care a luat premiul Emmy.
În 1994 a produs Patru nunţi şi o înmormîntare pentru care a luat Cesarul, a fost nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur, şi a fost numit Producătorul Anului.
Din 1997 este partener cu Andrew Macdonald, producătorul lui Trainspotting; compania se numeşte DNA şi ultima sa producţie este 28 Days Later.
În 1998 a produs Notting Hill.

TIM BEVAN şi ERIC FELLNERWORKING TITLE FILMSProducători.
Companie prezidată de Tim Bevan şi Eric Fellner din 1992, Working Title este liderul producătorilor de filme din Europa. Împreună, cei doi au produs peste 40 de filme care au avut încasări totale de peste 2 miliarde de dolari în toată lumea. Filmele lor au cîştigat 4 premii Oscar (Elizabeth, Fargo şi Dead man Walking), 18 premii BAFTA (Billy Elliot, Four Weddings and a Funeral) precum şi premii prestigioase la Cannes şi Berlin.
Bevan şi Fellner au mai lucrat cu Hugh Grant, în comedii romantice de succes ca Four Weddings and a Funeral, Notting Hill şi Jurnalul lui Bridget Jones. Compania Working Title se află şi în spatele unor filme precum O Brother, Where Art Thou ? (Marea hoinăreală) sau The Big Lebowski (Marele Lebowski).
În 1999 s-a format WT2, cu scopul de a produce filme cu buget redus. Primul film al acestei ramuri, (Billy Elliot s-a bucurat de aprecierea spectatorilor şi a criticilor din întreaga lume. Următoarele trei lansări vor fi Long Time Dead, Ali G Indahouse şi My Little Eye.
Working Title se ocupă şi cu ecranizarea unor romane de succes. Între adaptările notabile se numără şi High Fidelity, Captain Corelli's Mandolin (Idila căpitanului Corelli), cu Nicholas Cage şi Penelope Cruz sau Dead Man Walking, cu Susan Sarandon şi Sean Penn.
Cele mai recente filme lansate de această companie sunt 40 Days & 40 Nights (Cît rezişti fără sex), cu Josh Hartnett şi About a Boy (Totul despre băieţi), cu Hugh Grant.
Regia: Richard Curtis Cu: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, Martine McCutcheon, Bill Nighy, Rowan Atkinson

0 comentarii

În programul cultural

PRO Cinema
31.03.2024 23,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus