mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Joi, 15 mai 2008, Cinema Studio


Ora 18:00
Mon frère se marie / Fratele meu se însoară / My Brother is Getting Married

Elveţia, 2006 (78 minute)
comedie

Regia: Jean-Stéphane Bron
Scenariul: Jean-Stéphane Bron & Karine Sudan
Imaginea: Matthieu Poirot-Delpech
Montajul: Karine Sudan
Muzica: Christian Garcia
Cu: Aurore Clément, Jean-Luc Bideau, Cyril Troley, Delphine Chuillot, Quoc Dung Nguyen, Michèle Rohrbach, Man Thu, Thanh An
Distribuit de: Films Distribution

Un amar spectacol comic al fericirii, care scoate la suprafaţă toate rănile ascunse. O poveste despre două culturi diferite, două moduri de a vedea lumea şi două viziuni asupra familiei.

Vinh, un refugiat vietnamez, adoptat cu 20 de ani în urmă de o familie elveţiană, se pregăteşte de nuntă. Mama sa naturală profită de ocazie pentru a se întâlni cu familia care i-a crescut fiul şi care-i trimite în fiecare an de Crăciun felicitări cu mesajul că toată familia se gândeşte la ea. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, şi vizita neaşteptată a doamnei Nguyen va produce agitaţie în sânul familiei din Elveţia, unde fiecare va trebui să joace rolul de mult uitat de tată, soţie, soră şi frate.

Jean-Stéphane Bron s-a născut în 1969 la Lausanne. A studiat cinematografia la Ipotesi Cinema în Italia, sub tutela lui Ermanno Olmi şi la Şcoala de film de la Lausanne. În 1997 realizează primul documentar de lungmetraj - Connu de nos services. Doi ani mai târziu, iese la rampă cu La Bonne Conduite, distins cu multe premii, printre care şi premiul New York Times pentru "Viziune originală". Ulterior, filmează En Cavale pentru postul de televiziune Arte, iar în 2001 a început filmările la Mais im Bundeshuus, care au durat doi ani. Fratele meu se însoară este primul film de ficţiune.

Premii:
Premiul Bayard d'Or pentru cel mai bun actor şi cel mai bun scenariu - Festivalul Internaţional de film francofon de la Namur, 2006
Cea mai bună interpretare într-un rol principal pentru actorul Jean-Luc Bideau - Gala filmului elveţian, 2007
Cel mai bun film european - Festivalul filmului european de la Vitoria-Gasteiz, Spania, 2007

Website: www.monfreresemarie.ch






Ora 20:00
Mio fratello è figlio unico / Fratele meu e fiu unic / My Brother Is an Only Child


Italia, 2007 (104 minute)
dramă

Regia: Daniele Luchetti
Scenariul: Daniele Luchetti, Sandro Petraglia, Stefano Rulli, pe baza romanului Il Fasciocomunista al scriitorului Antonio Pennacchi
Imaginea: Claudio Collepiccolo
Montajul: Mirco Garrone
Muzica: Franco Piersanti
Cu: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Diane Fleri, Alba Rohrwacher, Angela Finocchiaro
Distribuit de: Warner Bros

O panoramă incisivă a visurilor şi deziluziilor anilor `70, o perioadă turbulentă şi plină de confuzii. O poveste frumoasă despre alegeri personale, rivalitate, dragoste, diferenţe ideologice, angajare politică şi legături de familie. Regizorul se apropie foarte mult de clasicii Bernardo Bertolucci şi Marco Belocchio şi de frumuseţea şi exuberanţa filmelor pe care le omagiază: Before the revolution, Firts in the pocket şi China is near.

Un mic orăşel din Italia, în anii `60 - `70. Doi fraţi, Manrico şi Accio vor să schimbe lumea, dar în moduri diferite. Accio se revoltă împotriva fratelui mai mare, Manrico - lider comunist, şi se declară fascist şi admirator al lui Mussolini. Povestea se complică atunci când Accio se îndrăgosteşte de iubita fratelui său. În cele din urmă Manrico e deziluzionat de politică, dar Accio continuă să se implice, cu rezultate tragice.

Daniele Luchetti s-a născut la Roma. Şi-a început cariera ca asistent de regie şi ca actor în filmele lui Nanni Moretti. Debutează ca regizor în 1988 cu It's Happening Tomorrow, care a primit menţiune specială în cadrul Festivalului de film de la Cannes. Printre filmele sale se numără: La Settimana della Stinge (1990), The Yes Man (1991), School (1995), Little Teachers (1998) şi Ginger and Cinnamon (2003).

Premii
Cel mai bun actor, cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol secundar - Premiile David di Donatello, 2007

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus