mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Vineri, 16 mai 2008, Muzeul Ţăranului Român


Orele 17:00 şi 21:15
La giusta distanza / Ţine distanţa! / The Right Distance

Italia, 2007 (106 minute)
dramă

Regia: Carlo Mazzacurati
Scenariul: Doriana Leondeff, Carlo Mazzacurati, Marco Pettenello, Claudio Piersanti
Imaginea: Luca Bigazzi
Montajul: Paolo Cottignola
Muzica: Tin Hat
Cu: Giovanni Capovilla, Valentina Lodovini, Giuseppe Battiston, Roberto Abbiati, Natalino Balasso
Distribuit de: Fandango Distribuzione

Numele filmului este inspirat din sfatul profesional pe care-l primeşte jurnalistul Giovanni: "niciodată să nu te apropii prea mult de oamenii despre care scrii şi să păstrezi mereu distanţa potrivită". Care este distanţa corectă... e imposibil de stabilit, iar depăşirea acestei limite poate avea consecinţe tragice.

Hassan şi Mara se întâlnesc într-un orăşel de pe valea râului Po. El este un mecanic tunisian, care după mulţi ani de muncă şi-a câştigat o bună reputaţie. Ea este suplinitoare şi aşteaptă să plece în Brazilia într-un program de cooperare. Giovanni, un tânăr de 18 ani, jurnalist aspirant este martorul relaţiei stranii dintre Hassan şi Mara. Aceasta, după ce descoperă că Hassan o spiona noaptea, îl respinge dar apoi se răzgândeşte şi îi mai dă o şansă. Şi Giovanni o spionează pe Mara, folosindu-şi abilităţile IT pentru a sparge un program de e-mail şi a-i citi mesajele. Vieţile lor vor fi date peste cap de evenimentele neaşteptate şi dureroase care vor urma.

Carlo Mazzacurati s-a născut în 1956 şi a debutat în cinematografie în anii `80 ca regizor şi scenarist. Din filmografia sa fac parte filmele Notte Italiana (1987), Il Toro (1994) cu care câştigă Leul de argint în 2004, La lingua del santo (2000), A cavallo della tigre (2002) şi L'amore ritrovato (2004). Ca scenarist colaborează cu Gabriele Salvatores, Daniele Luchetti şi Nanni Moretti.

Filmul a fost prezentat în cadrul Festivalului de film de la Roma, Cinema 2007.



Ora 19:00
Lisboetas / Locuitorii Lisabonei / Lisboners

Portugalia, 2004 (105 minute)
documentar

Regia: Sérgio Tréfaut
Imaginea: Joăo Ribeiro
Montajul: Pedro Marques
Sunet: Olivier Blanc
Distribuit de: Egmond Film & Television

Locuitorii Lisabonei este o fotografie de interior. Este un documentar despre valurile de imigranţi care au schimbat Portugalia în ultimii ani şi prezintă momentul în care ţara şi în special Lisabona au intrat într-un proces ireversibil de transformări. Locuitorii Lisabonei nu e un film confortabil şi lasă multe întrebări fără răspuns - e foarte greu să faci o evaluare a schimbărilor care s-au petrecut, dar mai ales a celor care au loc chiar acum.

De-a lungul secolului 20, Portugalia a fost o ţară de emigranţi. Ţara avea atât de puţine de oferit încât jumătate din populaţia activă a plecat să muncească în altă parte. La începutul mileniului trei, situaţia s-a inversat şi peste un milion de imigranţi au venit să muncească în Portugalia, concentrându-se în special în regiunea Lisabonei. Ce schimbări aduce acest flux nou de energie? Va şterge diversitatea noilor veniţi orice urmă a trecutului acestei ţări? Sunt câteva din întrebările lansate de documentar.

Sérgio Tréfaut s-a născut în Brazilia în 1965, are un master în filozofie la Sorbona şi şi-a început cariera de jurnalist în Lisabona. Din 1990 s-a dedicat cinematografiei, în calitate de regizor şi producător. Din filmografia sa fac parte filmele Fleurette, Outro Pais / Another Country, Alcibiade, etc. În prezent lucrează la lungmetrajul de ficţiune The Journalist şi la documentarul The City of the Dead.

Premii
Cel mai bun film portughez - Festivalul IndieLisboa, 2004
Cel mai bun documentar - Festivalul Internaţional de Film din Uruguay, 2007
Cea mai bună regie, cel mai bun montaj - Festivalul Cineport, 2007

Website: http://www.atalantafilmes.pt/2006/lisboetas/index.htm

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus