mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Vineri, 16 mai 2008, Cinema Studio


Ora 18:00
La vida perra de Juanita Narboni / Nefericita viaţă a Juanitei Narboni / The Wretched Life Of Juanita Narboni

Spania, 2005 (101 minute)
dramă

Regia: Farida Benlyazid
Scenariul: Gerardo Bellod, bazat pe romanul lui Ángel Vázquez
Imaginea: José Luis Alcaine
Montajul: Pablo G. Plant
Muzica: Jorge Arriagada
Cu: Mariola Fuentes, Salima BenMoumen, Lou Doillon, Chete Lera, Mariana Cordero
Distribuit de: Mercedes Borruel

Filmul prezintă transformarea Tangerului prin ochii Juanitei, incapabilă să se adapteze noii realităţi de după cel de-al doilea război mondial. Filmul este un omagiu nostalgic adus oraşului, altădată paradisul pe pământ, unde diferitele culturi, limbi şi religii coexistau în armonie. O poveste despre măreţie, declin şi singurătate.

Juanita, fiica unui englez din Gibraltar şi a unei spanioloaice din Andalucía, ne povesteşte cu mult umor necazurile şi dorinţele sale. Juanita nu este o eroină tipică: e amuzantă, dar nu e simpatică, tolerantă, dar invidioasă, prinsă între educaţia catolică rigidă şi comportamentul libertin al surorii mai mici. Le vedem pe femeile din jur, prin ochii ei critici: Helena, sora mai mică, se află în căutarea libertăţii; Esther, prietena apropiată, sefardă, îşi dedică viaţa unei poveşti de dragoste imposibile cu un marocan; Hamruch este servitoarea fidelă, de origine marocană. Aceste vieţi se proiectează pe un fundal redat în tuşe groase: războiul civil spaniol, cu intrarea trupelor marocane în Tanger, şi cel de-al doilea război mondial, cu sosirea refugiaţilor din Europa. Juanita, ultimul martor al acestui "paradis" care a fost Tangerul internaţional, şi ultimul vestigiu al "colonialismului", rămâne singură în oraşul care, după independenţa Marocului în 1956, revine la originile sale arabe, ceea ce duce la dispariţia tuturor urmelor multiculturalismului anterior.

Regizoarea Farida Benlyazid s-a născut în Tanger în 1948 şi a studiat arta filmului la Paris. Debutează în cinematografie ca director de imagine şi producător al filmelor realizate de soţul ei, Jilali Ferhati. A regizat mai multe filme printre care: Une porte sur le ciel (1988), Ruses de femmes (1999) şi Casablanca, Casablanca (2002).

Nominalizări:
Premiul Golden Seashell pentru cea mai bună regie - Festivalul Internaţional de film de la San Sebastián, 2005
Premiul Violette d'Or pentru cea mai bună regie - Toulouse Cinespaña, 2006



Ora 20:00
Pusinki / Păpuşile / Dolls
Cehia, 2007 (90 minute)
comedie

Regia: Karin Babinská
Scenariul: Karin Babinská, Petra Ušelová
Imaginea: Martin Douba
Montajul: Marek Opatrný
Muzica: Jan P. Muchow
Cu: Sandra Nováková, Marie Doležalová, Petra Nesvačilová, Oldřich Hajlich, Erik Kalivoda, Mário Kubaš, Filip Blažek
Distribuit de: Cineart TV Prague, Spol. S.R.O.

Road movie despre regăsirea identităţii, prietenie, prima dragoste şi primele confruntări cu lumea adulţilor, dar şi o mărturie despre cât de dificilă poate fi perioada adolescenţei. Iška, Karolína şi Vendula au 18 ani şi doar ce au terminat liceul. Ca să evite rutina pe care o asociază cu creşterea în vârstă, plănuiesc marea evadare către Olanda, unde speră să găsească ceva lejer de muncă, dar mai ales să guste din plăcerile ascunse ale vieţii de adult. Problemele apar încă de la început, când planurile le sunt încurcate de Vojta, fratele de 14 ani al Iskăi, care vrea să le însoţească. Vojta va deveni martorul, dar şi detonatorul tensiunilor dintre fete, a căror prietenie e pusă la încercare pe măsură ce realizează că timpul nu poate fi oprit.

Karin Babinská a studiat regia de film şi televiziune în cadrul Academiei de Arte Muzicale, Film şi Televiziune din Praga (FAMU). Dintre scurtmetrajele realizate în timpul facultăţii, Jakub and Veronika a câştigat numeroase premii la festivalurile internaţionale, iar cele 3 episoade pentru serialul de televiziune Bachelors s-au bucurat de un mare succes în rândul telespectatorilor.

Premii
Golden Kingfisher pentru cel mai bun film - Festivalul Filmului Ceh, 2007

Website: www.pusinky.com





Ora 22:00
Zozo

Suedia, 2005 (103 minute)
dramă

Regia şi scenariul: Josef Fares
Imaginea: Aril Wretblad
Montajul: Kristin Grundström, Michal Leszczylowski
Cu: Imad Creidi, Antoinette Turk, Viktor Axelsson, Elias Gergi, Carmen Lebbos
Distribuit de: Trust Film Sales

Zozo este un film captivant care prezintă strategia de supravieţuire a unui copil în faţa războiului, a durerii şi a unui mediu nefamiliar. Pe scurt, este povestea unui copil în căutarea unui loc al lui.

Zozo trăieşte în Beirut. Viaţa lui se desfăşoară normal, alături de familie, prieteni şi colegii de şcoală, sfidând parcă războiul civil din fundal. Într-o zi, inevitabilul se produce; Zozo îşi pierde familia în timpul unui bombardament şi este nevoit să se descurce pe cont propriu. Singura soluţie este să înfrunte necunoscutul şi să plece în Suedia, unde bunicii lui emigraseră cu mult timp în urmă.

Fares însuşi s-a născut în Beirut în 1977 şi a emigrat în Suedia la vârsta de 10 ani. Zozo marchează reîntoarcerea în Liban după 17 ani şi cele mai multe scene au fost filmate chiar în fostul lor apartament. La 15 ani, debutează în cinematografie şi are la activ peste 50 de scurtmetraje. Printre filmele de lungmetraj se numără: Jalla! Jalla! (2000), Kopps (2003) şi Leo (2007), cel mai recent, selectat în secţiunea Focus a ultimei ediţii a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Premii
Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de film pentru copii de la Chicago, 2006
Cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră - Premiile Guldbagge, Suedia, 2006
Cea mai bună regie, cel mai bun producător - Premiile Consiliului Nordic pentru film, 2006
Propunerea Suediei pentru nominalizare la categoria "Cel mai bun film străin", Premiile Oscar 2006

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus