mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Sâmbătă, 17 mai 2008, Muzeul Ţăranului Român


Ora 17:00
Getas / Ghetoul / Ghetto

Lituania, 2005 (111 minute)
dramă/istoric

Regia: Audrius Juzėnas
Scenariul: Joshua Sobolis
Imaginea: Andreas Hofer
Montajul: Judith Futar-Klahn
Muzica: Anatolijus Šenderovas
Cu: Sebastian Hülk, Heino Ferch, Erika Marozsán, Andrius Žebrauskas, Vytautas Šapranauskas
Distribuit de: Emerald

Filmul are la bază evenimente reale din timpul celui de-al doilea război mondial. Acţiunea este plasată în ghetoul din Vilnius, între 1942-1943, în timpul ocupaţiei naziste. Naziştii închid 15.000 de evrei într-un ghetou cu 7 pavilioane, în aşteptarea momentului în care îi vor executa. În vârstă de numai 22 de ani, sadicul comandant Kittel are misiunea de a administra ghetoul din capitala Lituaniei, devenind stăpân pe viaţa oamenilor. Într-o zi, Kittel descoperă că Haya a furat un kilogram de fasole şi o condamnă la moarte. Când află că Haya este o fostă cântăreaţă de succes, decide să redeschidă vechiul teatru din ghetou şi să organizeze un spectacol. La început privit ca o blasfemie, teatrul devine foarte popular.

Audrius Juzėnas s-a născut în Lituania în 1963 şi are studii de regie şi fizică. Debutează ca regizor în 1990 cu filmul Perianth. Urmează lungmetrajele Murdered şi Black Glasses Blues şi documentarele Alive Contraband, Ufo, Bosnia Via Denmark, Our Holy Godfather, Frontline şi Doomsday Locman.

Selecţii şi nominalizări
Cel mai bun film - premiile Nika, 2007



Ora 19:00
La graine et le mulet / Cuşcuş cu chefal / The Secret of the Grain

Franţa, 2007 (151 minute
comedie dramatică

Regia şi scenariul: Abdellatif Kechiche
Imaginea: Lubomir Bakchev
Montajul: Ghalya Lacroix, Camille Toubkis
Muzica: Nicolas Waschkowski, Olivier Laurent, Eric Legarçon, Eric Armbruster, Jean-Paul Hurier
Cu: Habib Boufares, Hafsia Herzi, Faridah Benkhetache, Abdelhamid Aktouche Distribuit de: Pathé Distribution Ltd

Filmul este un foileton de familie de o autenticitate ieşită din comun, care ne prezintă complexitatea relaţiilor umane în centrul cărora tronează compromisul. Fiecare personaj, pe rând, îşi sacrifică emoţiile şi demnitatea pentru un bine comun - familia. Numele filmului este o referinţă culinară la cuşcuş şi la peşte, dar şi la sămânţă, ca simbol al ideii, al embrionului care evoluează.

În portul Sète, Beiji, în vârstă de 60 de ani, este prins în rutina obositoare a unei slujbe la şantierul naval. Divorţat, face eforturi considerabile pentru a rămâne aproape de familie, în ciuda tensiunilor financiare şi a disensiunilor gata să izbucnească în orice clipă. Pune la cale o afacere - înfiinţarea unui restaurant, însă nu-i ajung banii şi apelează la familie. Încet, încet, aceasta se sudează în jurul proiectului, simbol pentru o viaţă mai bună.

Abdellatif Kechiche este actor, scenarist şi regizor. Originar din Tunisia, emigrează în Franţa la vârsta de 6 ani şi urmează cursuri de actorie şi scenaristică. După câteva roluri principale (cele mai remarcabile în Thé à la menthe al lui Abdelkrim Bahloul, Les Innocents al lui André Techiné şi Bezness al lui Nouri Bouzid) trece în spatele camerei. Scrie scenariul pentru La Faute à Voltaire, recompensat cu Leul de aur pentru cel mai bun scenariu de debut în 2000 la Festivalul de film de la Veneţia. Abordează din nou tema imigranţilor şi a cartierelor din suburbii în L'Esquive (2003), recompensat cu patru premii César.

Înainte de La graine et le mulet, Hafsia Herzi apăruse într-un film pentru France 3, Notes sur le rire. Când a fost chemată la probă de către directoarea de casting care o alesese în trecut pentru figuraţie, Hafsia se pregătea pentru studiile de drept. A dat apoi şi a doua probă, cu Abdel Kechiche, regizorul şi scenaristul filmului, care a ales-o pentru rolul Rym. După film, s-a înscris la universitate, şi a urmat cursuri de teatru şi de dicţie. În 2007 a jucat în trei producţii: Ravages (telefilm), Française şi L'Aube du monde. În 2008, a obţinut un rol în filmul Un homme et son chien, în care va juca alături de Jean-Paul Belmondo.

Premii:
Cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cea mai bună tânără speranţă feminină - Premiile César, 2008
Cea mai bună speranţă feminină - Premiile Lumière, Franţa, 2008
Cel mai bun regizor - Premiile Louis Delluc, 2007
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun regizor, Premiul Marcello Mastroiani pentru cea mai bună speranţă - Hafsia Herzi, Premiul Signis pentru cel mai bun regizor, Premiul special al juriului - Festivalul de film de la Veneţia, 2007
Premiul L'étoile d'or pentru cel mai bun film şi pentru debut feminin - Festivalul Internaţional de film de la Marakes, 2008

Website: www.lagraineetlemulet-lefilm.
com



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus