mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Duminică, 12 mai 2008, la Muzeul Ţăranului Român


Ora 18:00
Mon frère se marie / Fratele meu se însoară / My Brother is Getting Married

Elveţia, 2006 (78 minute)
comedie

Regia: Jean-Stéphane Bron
Scenariul: Jean-Stéphane Bron & Karine Sudan
Imaginea: Matthieu Poirot-Delpech
Montajul: Karine Sudan
Muzica: Christian Garcia
Cu: Aurore Clément, Jean-Luc Bideau, Cyril Troley, Delphine Chuillot, Quoc Dung Nguyen, Michèle Rohrbach, Man Thu, Thanh An
Distribuit de: Films Distribution

Un amar spectacol comic al fericirii, care scoate la suprafaţă toate rănile ascunse. O poveste despre două culturi diferite, două moduri de a vedea lumea şi două viziuni asupra familiei.

Vinh, un refugiat vietnamez, adoptat cu 20 de ani în urmă de o familie elveţiană, se pregăteşte de nuntă. Mama sa naturală profită de ocazie pentru a se întâlni cu familia care i-a crescut fiul şi care-i trimite în fiecare an de Crăciun felicitări cu mesajul că toată familia se gândeşte la ea. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, şi vizita neaşteptată a doamnei Nguyen va produce agitaţie în sânul familiei din Elveţia, unde fiecare va trebui să joace rolul de mult uitat de tată, soţie, soră şi frate.

Jean-Stéphane Bron s-a născut în 1969 la Lausanne. A studiat cinematografia la Ipotesi Cinema în Italia, sub tutela lui Ermanno Olmi şi la Şcoala de film de la Lausanne. În 1997 realizează primul documentar de lungmetraj - Connu de nos services. Doi ani mai târziu, iese la rampă cu La Bonne Conduite, distins cu multe premii, printre care şi premiul New York Times pentru "Viziune originală". Ulterior, filmează En Cavale pentru postul de televiziune Arte, iar în 2001 a început filmările la Mais im Bundeshuus, care au durat doi ani. Fratele meu se însoară este primul film de ficţiune.

Premii:
Premiul Bayard d'Or pentru cel mai bun actor şi cel mai bun scenariu - Festivalul Internaţional de film francofon de la Namur, 2006
Cea mai bună interpretare într-un rol principal pentru actorul Jean-Luc Bideau - Gala filmului elveţian, 2007
Cel mai bun film european - Festivalul filmului european de la Vitoria-Gasteiz, Spania, 2007

Website: www.monfreresemarie.ch




Ora 19:00
Sve Džaba / Totul pe gratis / All for Free

Croaţia/Bosnia-Herţegovina, 2006 (94 minute)
dramă

Regia şi scenariul: Antonio Nuić
Imaginea: Mirsad Herović
Montajul: Marin Juranić
Muzica: Hrvoje Štefotić, Siniša Krneta
Cu: Rakan Rushaidat, Nataša Janjić, Emir Hadžihafisbegović, Bojan Navojec, Franjo Dijak, Enis Bešlagić
Distribuit de: Propeler film

Totul pe gratis este povestea unui om care încearcă să-şi regăsească identitatea şi locul în lumea haotică de după război.

Goran are 30 de ani şi trăieşte într-un mic oraş din Bosnia. Spre deosebire de prietenii lui, ale căror vieţi au fost răsturnate de război, Goran a scăpat neafectat. Trăieşte din moştenirea părinţilor săi şi îşi petrece mai tot timpul prin baruri, înconjurat de amici. Într-o zi, toţi prietenii lui mor într-o altercaţie, incident care-l scoate pe Goran din rutina cotidiană şi-l determină să realizeze ceva memorabil. Prin urmare, porneşte într-o călătorie, cu promisiunea de a nu zăbovi mai mult de o zi în fiecare oraş, tratând locuitorii cu băutură gratis până când îşi va termina toţi banii. După câteva zile întâlneşte o fată de care se îndrăgosteşte pe loc, ceea ce-l face să-şi încalce promisiunea şi să mai rămână încă o zi în oraşul respectiv...

Antonio Nuić s-a născut în Sarajevo în 1977. A studiat regia de film şi televiziune la Academia de artă dramatică din Zagreb. A regizat numeroase clipuri muzicale, spoturi şi emisiuni de televiziune, precum şi scurtmetrajele: On the Spot (1998), Give them Dinamo back (2000), Sex, booze and short fuse (2002-2004), etc. Totul pe gratis este lungmetrajul lui de debut.

Premii:
Marele Premiu Golden Arena pentru cel mai bun film, Premiul Golden Arena pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cea mai bună actriţă în rol secundar - Festivalul de film de la Pula, 2006
Premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor în rol principal - Festivalul filmului de la Sarajevo, 2006
Premiul special al juriului - Festivalul filmului de la Belgrad, 2007
Premiul Bronze Rosa Camuna pentru cel mai bun regizor - Festivalul Bergamo Film Meeting, 2007


Ora 21:15
Auf der anderen Seite / De partea cealaltă / The Edge of Heaven (On the other side)

Germania, 2007 (122 minute)
dramă

Regia şi scenariul: Fatih Akin
Imaginea: Tamo Kunz, Sirma Bradley
Montajul: Andrew Bird
Muzica: Shantel
Cu: Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Patrycia Ziolkowska, Nursel Köse, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla
Distribuit de: The Match Factory

Vieţile fragile a şase personaje în căutarea dragostei şi a propriilor familii se întrepătrund într-o călătorie emoţionantă către iertare şi reconciliere. Filmul ne poartă înainte şi înapoi între Turcia şi Germania, pentru a ne spune povestea acestor destine care se intersectează.

Nejat dezaprobă la început relaţia tatălui său cu prostituata Yeter. Când Nejat descoperă că aceasta trimite toţi banii câştigaţi în Turcia, pentru studiile fiicei sale, situaţia se schimbă. Moartea subită a Yeterei creează o ruptură între tată şi fiu. Nejat pleacă spre Istanbul pentru a o găsi pe Ayten, fiica Yeterei. Ayten, activistă politic, este deja în Germania, ascunzându-se de autorităţile turce. În Hamburg se împrieteneşte cu Lotte. Când cele două ajung să formeze un cuplu, Lotte o invită pe Ayten să locuiască împreună, un gest mult prea îndrăzneţ pentru mama ei foarte conservatoare. Ayten este arestată, cererea de azil respinsă, prin urmare este deportată în Turcia şi încarcerată. Cum eliberarea lui Ayten pare fără speranţă, Lotte decide să meargă în Turcia. Printr-un concurs de împrejurări se întâlneşte cu Nejat.

Fatih Akin s-a născut în 1973 în Hamburg, dar are origini turce. A studiat comunicare audiovizuală la Colegiul de Arte Fine din Hamburg. În 1995, a scris şi regizat primul său scurtmetraj, Sensin - You're The One!, care a primit premiul publicului la Festivalul Internaţional de scurtmetraje din Hamburg. Al doilea său scurtmetraj, Weed (1996), primeşte şi el câteva premii naţionale şi internaţionale. Primul său film de lungmetraj, Short Sharp Shock (1998) a câştigat Leopardul de Bronz la Locarno şi Premiul Bavarez de film. Printre filmele lui se număra: In July (2000), Wir haben vergessen zurueckzukehren (2001), Solino (2002) şi Head-On (2003), recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin. În 2005 realizează primul documentar - Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul.

Premii
Premiul Golden Orange pentru cea mai bună regie, cel mai bun montaj, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar - Festivalul de film Golden Orange din Antalia, 2007
Premiul special al juriului pentru Fatih Akin - Festivalul de film Golden Orange din Antalia, 2007
Cel mai bun regizor - Premiile Bavareze de film, 2008
Cel mai bun scenariu - Festivalul filmului de la Cannes, 2007
Premiul Juriului Ecumenic - Festivalul filmului de la Cannes, 2007
Marele premiu Lino Brocka pentru cea mai bună regie - Festivalul Internaţional de film Cinemanila, Filipine, 2007
Cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Europene de film, 2007
Cel mai bun montaj - Premiile Asociaţiei Criticilor de film din Germania, 2008
Premiul LUX pentru cinematografia europeană, acordat de Parlamentul European, 2007
Premiul Criticii - Festivalul de film european de la Sevilla, 2007

Website: www.auf-der-anderen-seite.de



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus