Revista HBO / mai 2008
Curb Your Enthusiasm
În 2000, HBO US lansa, cu mult curaj, serialul Curb Your Enthusiasm / Larry David, inamicul public nr. 1 în care protagonist absolut era Larry David, unul dintre creatorii legendarului Seinfeld şi unică sursă de inspiraţie pentru tot ce era mai rău în (sau tot ce păţea mai rău, dacă vreţi) George Costanza. Continuare firească a celebrului personaj mai sus menţionat, în varianta "as himself" din CYE, Larry David duce la paroxism cele mai incredibile din păţaniile lui George şi introduce altele de-a dreptul inclasabile, ce transcend cu mult televiziunea şi care exploatează la maximum persoana unuia dintre cei mai talentaţi comici contemporani.

Intrat deja în cel de-al şaselea sezon de existenţă (în SUA deocamdată), Larry David pătrunde, în fine, şi pe ecranele TV (fixate pe HBO, desigur) din România. Pentru a înţelege, însă, de ce acest serial nu trebuie ratat şi, mai ales, de ce titlul românesc sună atât de "ameninţător", o scurtă caracterizare a personajului (omului) Larry David este absolut necesară...

Un virtual necunoscut pentru cei de pe plaiurile mioritice, dar ajuns la 60 de ani de viaţă, omul L.D. este un veritabil "om-orchestră" (rând pe rând, şi-a încercat norocul ca scenarist, actor, producător şi regizor de film) care rămâne, înainte de toate, unul dintre cei mai mari stand-up observational comedians pe care i-a văzut vreodată America. Personajul Larry David e o sumă complexă de defecte făţişe (printre cele voalate/nedemonstrate mai sunt rasismul, sexismul, cochetarea cu ideea de adulter, hoţia şi abuzul faţă de soaţă), precum tendinţa neobişnuită de a comite o serie de faux pas-uri sociale care mai de care mai scandaloase şi refuzul de a accepta (sau măcar de a înţelege) unde a greşit. Fără a fi direct vinovat de belelele în care intră (şi care capătă proporţiile unui domino uriaş ce-l cuprinde, atunci când se dărâmă, numai pe eroul nostru), Larry are partea lui de vină căci e incapabil să-şi ţină gura. Paradoxal, deşi toată lumea îl consideră diavolul pe pământ, L.D. se dovedeşte, de-a lungul serialului, poate singurul om normal dintre toţi, dar care a avut ghinionul să dea peste cea mai mare adunătură posibilă de inşi superficiali şi agasanţi, ce se supun orbeşte regulilor (în timp ce David le respinge) şi care nu reuşesc să gândească şi singuri.

Ideea din CYE e cât se poate de simplă - post-Seinfeld, Larry e un milionar veritabil, cu mult timp liber şi prea puţine ocupaţii. Prin urmare, rând pe rând, nevasta Cheryl (Cheryl Hines), managerul şi bunul prieten Jeff (Jeff Garlin) şi nevasta lui Jeff, Susie (Susie Essman), unica persoană care nu-i tolerează lui Larry nici măcar o căutătură mai urâtă, cad victime "ciudăţeniilor" eroului nostru. Iar când îi epuizează pe aceştia, la rând vin prieteni apropiaţi precum comicii Richard Lewis şi Wanda Sykes sau simpli cunoscuţi precum cuplul Ted Danson/Mary Steenburgen (toţi patru, evident, în propriile roluri).

Şi atunci, o să întrebaţi, în ce constă secretul serialului ce a făcut din CYE o adevărată piatră de hotar în materie de televiziune? Dincolo de dialogurile ce urcă de la spumos la genial, şi de naturaleţea contagioasă a actorilor, adică? Foarte simplu. În primul rând, încadrabil fiind în categoria hibrid a sitcomului documentar, serialul nu are un scenariu propriu-zis, ci, mai degrabă, un sinopsis detaliat pe baza căruia fiecare improvizează după pofta inimii. În consecinţă, nu rare sunt ocaziile în care camera surprinde cele mai sincere reacţii de uimire, amuzament, revoltă sau şoc de-a binelea. În plus, fiind vorba de HBO, teme universal-acceptate drept tabu în TV (sexul oral, angajarea de prostituate etc.) sunt prezentate în toată splendoarea, spre oroarea puritanilor şi spre deliciul celorlalţi. Şi mai sunt şi multe altele. Cu maliţiozitatea-i caracteristică însă, Larry David vă invită să le descoperiţi şi singuri.


Curb Your Enthusiasm
Comedie, SUA 2000
Cu: Larry David, Cheryl Hines, Jeff Garlin şi Susie Essman.
Cu: Larry David, Cheryl Hines, Jeff Garlin, Susie Essman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus