Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008

Start la maratonul cultural FITS 2008

mai 2008
Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival al artelor spectacolului din România, începe mâine, 29 mai 2008. Energiile se dezlănţuie încă din prima zi, una specială, în care publicul are posibilitatea să vadă spectacole de teatru aduse de companii internaţionale de renume, producţii autohtone în premieră absolută, concerte de muzică, un spectacol de teatru tradiţional japonez şi unul de balet şi cum era de aşteptat, pentru a marca debutul unei ediţii jubiliare, un impresionant foc de artificii.

Tonul manifestărilor din prima zi va fi dat de Teatrul Naţional "Radu Stanca", care va prezenta premiera piesei Astăzi nu se fumează, un spectacol - călătorie jucat în mare parte într-un autobuz. Regia aparţine regizorului Gavriil Pinte, renumit pentru montările sale în spaţii alternative şi se bazează pe versurile lui Iustin Panţa şi Mircea Ivănescu. Tot în premieră, în prima zi de festival, Silviu Purcărete îşi va prezenta cea mai nouă creaţie, piesa Lulu, unul dintre cele mai aşteptate spectacole de teatru din ediţia de acest an.

După o carieră impresionantă în care a montat 65 de spectacole şi a câştigat numeroase premii pentru producţiile sale, printre care un premiu Sonning decernat pentru contribuţia extraordinară adusă culturii europene, regizorul danez Eugenio Barba va aduce pentru prima dată în România un spectacol: Salt prezentat de actorii teatrului Odin. Spectacolul Salt are la bază romanul sub formă de scrisori Se face tot mai târziu, al lui Antonio Tabucchi.

Manifestările din Piaţa Mare vor începe la ora ora 20:30, cu francezii din grupul La Goutte au Nez, o fanfară formată din opt muzicieni. Ei vor încălzi publicul pentru concertul serii, trupa Zdob şi Zdub, care vor încinge atmosfera din centrul Sibiului, combinând rockul alternativ cu elemente din folclor, trecând prin "Hardcore-ul moldovenesc" şi ajungând la "Ethnomecanica".

Cei care preferă să-şi petreacă prima zi din festival într-o atmosferă liniştită, pot alege să vadă la Casa de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 21:30, Class Enemy, un spectacol al trupei din Bosnia Herţegovina, East West Theatre Company. Spectacolul a fost selecţionat anul acesta la Festivalul de Teatru de la Edinburg, cel mai mare festival de critică de teatru din lume. La Pavilion, Teatrul de balet din Israel va pune în scenă spectacolul Romeo şi Julieta, un spectacol cu o scenografie remarcabilă care s-a bucurat de un real succes de fiecare dată când a fost prezentat publicului.

Un alt eveniment de mare clasă care de altfel va încheia seria manifestărilor din prima zi a festivalului va fi spectacolul de kabuki: Festivalul de vară: O oglindă a Osakăi. Publicul din România are ocazia să vadă, pentru prima dată, un spectacol de teatru tradiţional japonez, un gen de teatru special, care are în distribuţie un număr impresionant de 75 de actori şi se va juca într-o hală industrială de aproximativ 1700 m2.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca", cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Local Sibiu, Ministerului Culturii şi Cultelor, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, UNITER - Uniunea Teatrală din România, Consiliului Judeţean Sibiu şi este produs de Fundaţia "Democraţie prin Cultură" în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune

Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008

Cum îţi schimbă un spectacol rolul, Delia Marinescu