iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Cineaştii români care au făcut anul acesta furori la Cannes vin la TIFF! Vineri, 6 iunie 2008, în cea de-a doua zi dedicată Filmului Românesc, vă puteţi întâlni la Cluj cu filme eveniment şi invitaţi de marcă.

În premieră în România, cinefilii vor putea viziona Megatron, în regia lui Marian Crişan, proaspătul câştigător al Palme d'Or-ului pentru scurt metraj. Nu trebuie să rataţi sub nicio formă proiecţia programată la Teatrul Naţional, de la ora 20.30, mai ales că veţi putea face cunoştinţă cu regizorul Marian Crişan şi cu producătoarea filmului, Anca Puiu.

Megatron precede un alt eveniment de marcă. Fanii TIFF sunt primii spectatori români care vor vedea cel de-al treilea lung metraj semnat de Radu Muntean - Boogie, prezent anul acesta la Festivalul de la Cannes în Quinzaine des Réalisateurs. Pe scena Teatrului Naţional vor urca, pentru a se întâlni cu titratul public clujean, regizorul Radu Muntean, actorii Dragoş Bucur şi Adrian Văncică, scenariştii Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu şi directorul de imagine Tudor Lucaciu.

Fanii scurt metrajelor se vor simţi şi ei foarte răsfăţaţi. Şi asta pentru că TIFF a programat pentru vineri, 6 iunie 2008, mai multe calupuri de producţii, atât autohtone, cât şi din Republica Moldova. La cinema Victoria, de la orele 10.00 şi 12.30, sunt programate două astfel de calupuri de scurt metraje româneşti, printre care se află O zi bună de plajă, regia Bogdan Mustaţă (Ursul de Aur, Berlin 2008), Ştefan, regia Stanca Radu (Marele Premiu la Festivalul CineMAiubit 2007 şi Cel mai bun film românesc din Competiţia Festivalului NexT 2008) sau Veneţia (regia Florin Piersic jr.).

Un alt punct de interes al zilei de vineri este seria de evenimente reunite sub numele Focus Moldova. TIFF 2008 v-a pregătit trei serii de scurt metraje extrem de interesante din Republica Moldova. Fanii genului se vor putea delecta, de exemplu, cu retrospectivele Igor Cobileanski (scurt metraje ca Saşa, Grişa şi Ion, (Plictis sau) Inspiraţie sau Când se stinge lumina) şi Pavel Brăila (Shoes for Europe, Baron's Hill, Eurolines Catering or Homesick Cuisine), programate la Cinema Victoria, de la ora 19.30. Alte două serii de scurt metraje din Republica Moldova pot fi vizionate la Cinema Arta (ora 20.00) si la Galeria Muzeului de Arta (ora 12.00).

Seria manifestărilor Focus Moldova se va încheia pe ritmuri incendiare. Fanii rock-ului alternativ cu influenţe punk sunt aşteptaţi la ora 21.00, la concertul Gândul Mâţei. Trupa va oferi, la Meeting Point TIFF (Muzeul de Artă), o mostră de muzică basarabeană contemporană.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus