iunie 2008
Anul acesta s-au împlinit 80 de ani de la naşterea lui Tiberiu Olah...

Vă amintiţi filmul Mihai Viteazul? Puţini ştiu că muzica pentru acea producţie a fost semnată de Tiberiu Olah. Deşi superficial, acesta este probabil cel mai uşor mijloc pentru a îl rememora pe compozitorul, muzicologul, profesorul Tiberiu Olah - creator cu multiple valenţe, o personalitate artistică de prestigiu a şcolii naţionale post-enesciene, un simbol cultural aproape de uitare.

După concertele dedicate lui Dan Dediu, Aurel Stroe, Ştefan Niculescu, o nouă iniţiativă sub semnătura Propuls, Filarmonica "George Enescu" şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti: portret componistic dedicat personalităţii lui Tiberiu Olah, cu lucrări care, în ultimii ani, se prezintă rar, foarte rar, extrem de rar pe scenele din România. Şi nu pentru că aceasta ar fi fost indicaţia de tempo din partituri...

Echinocţii, Peripeţii cu trisonuri majore, Invocaţii II, Timpul memoriei, Perspective, lucrări recuperate de către Asociaţia Propuls, vor putea fi audiate la Ateneul Român.

Înfiinţat în anul 2006, Propuls este singurul ansamblu independent din România care activează într-o dublă formulă - instrumentală şi corală - şi care a atras în componenţa sa tineri interpreţi activi pe multiple planuri ale fenomenului artistic contemporan.

Dirijorul Ansamblului - Alexandru Solonaru, un muzician care s-a evidenţiat, cu ocazia numeroaselor sale prezenţe la pupitrul orchestrelor U.N.M.B. precum şi al unor ansambluri independente, datorită interesului său deosebit atât pentru repertoriul simfonic şi concertistic consacrat cât şi pentru creaţia contemporană. Din 2006 este membru-fondator şi preşedinte al Asociaţiei iar activitatea sa ca dirijor al Ansamblului Propuls a fost remarcată în cadrul concertelor dedicate lui Aurel Stroe şi Ştefan Niculescu, evenimente desfăşurate tot sub cupola Ateneului Român.

Tiberiu Olah, duminică 8 iunie 2008, ora 19:00, Ateneul Român - un concert unic în peisajul cultural-artistic bucureştean, un concert cu mesaj, un eveniment-simbol pentru muzica românească.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus