iunie 2008
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008
FITS 2008 - Ziua a şaptea

Cald astăzi ca în plină vară. Zi perfectă pentru cumpărături, plimbări, cafele cu prieteni şi teatru, desigur. Dintre toate, mi-a ieşit doar ultima din cauza pregătirilor pentru Hamlet pe care îl vom reprezenta mâine.

Marius von Mayenburg este unul dintre preferaţii mei din dramaturgia contemporană. După Chip de foc n-aş rata niciun spectacol făcut pe textele lui aşa că ajung, bineînţeles, la Copilul rece regizat de Szabo Istvan la secţia germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Textul este o complicată, contorsionată analiză a relaţiilor familiale maladive, a perversităţii celor mai casnice sentimente, a frustrărilor care explodează în cuplu. Obsesia maternităţii este deviantă, cu efecte groteşti. Plasarea spectacolului într-o zonă a ridicolului pompos (baronii filfizoni şi madamele de Pompadour) dă universului familial dimensiunea patologicului, a descărnării umanităţii prin dezagregare psihică. Spectacolul mi-a plăcut, dar textul, nu. Prea absurd, prea grotesc, prea intelectual. Şi pentru text venisem...

M-am deconectat total însă de marile probleme ale umanităţii când trupa de stradă Plasticiens Volants a adus deasupra Sibiului toate creaturile marine spectaculoase. M-am simţit în apă (şi asta e foarte greu pentru un om care nu ştie să înoate), ca şi cum aş fi fost într-unul dintre oraşele pierdute ale omenirii, îngropat în ocean de unul dintre cataclismele istorice care au schimbat relieful lumii şi odată cu el şi mersul istoriei. Caracatiţe, dragoni de mare, căluţi de mare, peşti, scoici cu perle, imense şi fabuloase au plutit pe deasupra noastră, uneori chiar printre noi. Frumos. M-am simţit copil.

Partea de dans din festival m-a dezamăgit puţin anul acesta. În afara celor de la Vertigo, nu am mai văzut nimic interesant. Pulcinella de la Fresco Dance Group este realmente un spectacol coregrafic. Frumos, dar fără cine ştie ce concept. Poate sunt eu de vină, dar is no touching un spectacol care doar coregrafiază. Adică balet-ează.


Clubbing sub clar de lună

Nu ştiu ce lună a fost azi noapte, dar a fost cald. Super cald. Am socializat până în zori, deşi a fost mijloc de festival şi lumea a obosit. La 2 noaptea ascultam discuţii filozofice şi practice despre tehnica montatului unui decor de teatru. Participanţi: Yuriy Kordonskiy şi Silviu de la Marketing. Silviu are şi o idee de spectacol pentru Hamlet. De dimineaţă, cineva a propus să facem un festival Hamlet. Nefericitul prinţ al putredei Danemarce ne bântuie. Mâine se joacă Hamlet.


FITS 2008 - Ziua a opta

A fost ziua Hamlet. Repetiţii, montare, spectacol. Nu am văzut niciun alt spectacol.


Clubbing sub clar de lună

A plouat toată ziua şi e frig. Ne tragem zgribuliţi sub umbrele la club pentru vin şi nişte mici. A fost seara Hamlet, nu se poate să n-o udăm. Vine şi Kordonskiy. Discuţii despre teatru. La miezul nopţii mă retrag ca Cenuşăreasa. Nu mi-am pierdut condurul, dar m-a prins oboseala.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus