iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Aplauze. Ropote de aplauze. Celebrităţi. Ploaie de celebrităţi. Emoţii, premii şi trofee. Toate acestea, sâmbătă seara, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, la Închidere. La Gala de închidere TIFF 2008.

Peste 1.000 de invitaţi au aşteptat cu sufletul la gură să vadă în ce ţară pleacă trofeul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurat la Cluj Napoca între 30 mai şi 8 iunie 2008. Răspunsul corect este Mexic, şi asta pentru că Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone a fost câştigat de singurul documentar selecţionat în Competiţia TIFF 2008, filmul Shakespeare colţ cu Victor Hugo / Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo, regizat de debutanta Yulene Olaizula. Cel mai râvnit premiu al galei a fost oferit de Catherine Deneuve, invitata de onoare a TIFF 2008, care a urcat pe scenă alături de Paul Markovits (Vodafone).

Celebra actriţă franceză a fost şi ea protagonista unui moment extrem de emoţionant. Catherine Deneuve a fost recompensată la TIFF cu Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană. Invitata specială a ediţiei a şaptea a Festivalului a primit diploma si trofeul TIFF de la actriţa Maia Morgenstern. Actriţa franceză s-a declarat impresionată de publicul clujean, cu care de altfel s-a întâlnit şi înainte de Gala de Închidere TIFF, la Cinema Republica, la proiecţia specială a filmului lui André Téchiné, Vremuri schimbătoare / Les temps qui changent.

Tot un Premiu pentru Întreaga Carieră a primit la TIFF 2008 şi îndrăgita actriţă Tamara Buciuceanu Botez. Celebra "Isoscel" a primit diploma şi premiul oferit de către Banca Transilvania de la actriţa Luminiţa Gheorghiu, în ropotele de aplauze ale spectatorilor clujeni.

Minute în şir de aplauze a primit şi un actor care a făcut istorie în cinematografia românească. Talentul lui Radu Beligan şi rolurile cu care a cucerit cinefili de toate vârstele au fost recompensate de către TIFF 2008 cu un Premiu de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz. Radu Beligan a primit premiul de la preşedintele Traian Băsescu, care a asistat în această seară la cel mai important şi mai aşteptat moment al TIFF, Festivitatea de decernare a premiilor. Înainte de decernarea premiului Traian Băsescu l-a numit pe Radu Beligan "un adevărat patriarh al filmului si teatrului românesc".

După ce a jurizat filmele din Competiţie, unul din membrii juriului TIFF 2008, Corneliu Porumboiu a urcat şi el pe scenă în calitate de premiant. Regizorul român a fost decorat cu ordinul Chevalier des arts et des lettres, distincţie care i-a fost înmânată de către ambasadorul Franţei, Henri Paul.

La capitolul producţii autohtone, filmele care au triumfat în acest an au fost documentarul Podul de flori al lui Thomas Ciulei (Cel mai bun lung metraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc), (Plictis şi) Inspiraţie al regizorului Igor Cobileanski (Cel mai bun scurt metraj din Zilele Filmului Românesc). George Dorobanţu, regizorul filmului Elevator a câştigat Premiul pentru debut în cadrul aceloraşi zile dedicate producţiilor autohtone.

Zeci de alte celebrităţi au ţinut sâmbătă seara să fie alături de premianţii şi de invitaţii speciali ai ediţiei a şaptea a festivalului. Maria Popistaşu, Florin Piersic Junior, Maria Dinulescu, Valentin Teodosiu, Dorel Vişan, Mara Nicolescu, Marian Crişan cât şi un invitat surpriză al festivalului, actriţa Anca Thomas, sunt doar câţiva din cei care au urcat pe scena Galei pentru a le înmâna câştigătorilor premiile TIFF 2008.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a bătut în acest an record după record. La ediţia care a stat sub semnul celebrului agent Bond, James Bond, au fost proiectate 200 de filme din 40 de ţări. Cinefilii au umplut zilnic, până la refuz, cele opt locaţii ale festivalului. Anul acesta, tradiţionalelor Republica, Victoria, Arta, Echinox li s-au alăturat Teatrul Naţional, Galeria Muzeului de Arta, Enigma şi, o premieră pentru România, un cinema Drive In, în parcarea de la Iulius Mall. Până vineri seara, numărul total de spectatori a fost de 35.000. Circa 2.000 de cinefili şi-au satisfăcut curiozitatea şi n-au ratat un film văzut din maşină, la ineditul Drive In.

Premianţii TIFF 2008

Trofeul Transilvania - oferit de Vodafone: Shakespeare colţ cu Victor Hugo / Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (r. Yulene Olaizola, Mexic, 2008)
Premiul pentru cea mai bună regie - oferit de CNC: Omar Shargawi pentru Jamil, mergi în pace / Ma salama Jamil (Danemarca, 2008)
Premiul special al juriului - oferit de Impact Developer & Contractor: Lacul Tahoe / Te acuerdas de Lake Tahoe? (r. Fernando Eimbcke, Mexic, 2008)
Premiul pentru cea mai bună imagine - oferit de Kodak Cinelabs România: Mart Taniel pentru Balul de toamnă / Sügisball (r. Veiko Öunupuu, Estonia, 2007)
Premiul pentru cea mai bună interpretare - oferit de Vitrina Advertising: Péter Haumann, Péter Rudolf, Milan Schruff pentru Aventurierii / Kalandorok (r. Béla Paczolay, Ungaria, 2008)
Premiul FIPRESCI - oferit de Juriul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film: La Rabia / La Rabia (r. Albertina Carri, Argentina, 2008)
Premiul Publicului - oferit de cafeaua Nescafé: Dintotdeauna mi-am dorit să fiu gangster / J'ai toujours revé d'etre un gangster (r. Samuel Benchetrit, Franţa, 2007)

Premiul de excelenţă - oferit de Mercedes-Benz: Radu Beligan
Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia română - oferit de Banca Transilvania: Tamara Buciuceanu-Botez
Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană: Catherine Deneuve
Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurt-metraj înscris în concursul HBO: Torţa vie, autor Bogdan Mureşanu
Premiul pentru cel mai bun scenariu de lung-metraj înscris în concursul HBO: Câinele japonez, autor Ioan Antoci
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt-metraj - oferit de Sony: (Plictis şi) Inspiraţie (r. Igor Cobileanski, România-Moldova, 2008)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lung-metraj - oferit de HBO România: Podul de flori (r. Thomas Ciulei, România, 2008)
Premiul pentru debut în filmul românesc - oferit de Jolidon: George Dorobanţu pentru Elevator (România, 2007)
Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat în secţiunea Umbre, oferit de Kiss FM: Veşnica pomenire / RIP (r. Bruno Collet, Franţa, 2006)
Premiul Let's Go Digital! pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshopului omonim: Puzzle (realizat de Elena Racu, Constantin Sorin Bâzgă şi Péter Farkas)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus