iunie 2008
Compania Naţională Poşta Română (CNPR) în colaborare cu Federaţia Filatelică Română (FFR) organizează la Bucureşti Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008. Evenimentul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Preşedinţiei Românei precum şi al Federaţiei Internaţionale de Filatelie (FIP) şi al Asociaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor Filatelici (AIJP). Manifestarea va avea loc în perioada 20 - 27 iunie 2008, la Romexpo Bucureşti, pavilioanele 14, 15, 16, 17 şi 18, unde vor fi expuse aproximativ 800 de colecţii aparţinând unui număr de 650 de colecţionari din 74 de state.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 150 de ani de la emiterea primelor timbre poştale româneşti Cap de Bour şi va reuni valoroase piese filatelice. Printre acestea se află matriţele originale ale primelor timbre poştale româneşti Cap de Bour, ziarul ieşean Zimbrulu şi Vulturulu pe care sunt francate opt timbre Cap de Bour, Penny Black - primul timbru poştal din lume, timbre din colecţia Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau celebra colecţie braziliană de mărci poştale Ochi de Bour.

EFIRO 2008 este împărţit în două secţiuni: o secţiune competiţională unde, în cadrul a 14 clase tematice de concurs se întrec cele 800 de colecţii participante şi o a doua secţiune, Curtea de Onoare, în cadrul căreia vor fi expuse piese filatelice deosebite.

În premieră, la EFIRO 2008 a fost introdusă o clasă competiţională experimentală, la care participă 29 de autorităţi poştale emitente de timbre şi efecte poştale din cadrul ţărilor membre ale Uniunii Poştale Universale. Exponatele prezentate în această clasă conţin numai material filatelic emis în ultimii trei ani.

"În săptămâna dedicată filateliei, organizatorii au decis ca accesul vizitatorilor să fie liber. Este un moment unic pentru publicul din România să admire cele mai valoroase colecţii filatelice reunite în acelaşi cadru expoziţional. Aşteptăm ca vizitatorii care vor trece pragul Romexpo să fie în număr mare, într-un dialog al generaţiilor, de la copii până la martorii unor evenimente filatelice de mare anvergură, desfăşurate în trecut", a declarat Gabriel Mateescu, Preşedintele Comitetului de Organizare a EFIRO 2008.



Compania Naţională Poşta Română este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Fondul Proprietatea. Poşta Română este un susţinător al culturii şi al filateliei româneşti. Începând din anul 2004, în subordinea sa funcţionează Muzeul Naţional Filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României. În cele trei săli ale muzeului sunt expuse piese din tezaurul Poştei Române, printre care primele timbre poştale româneşti, celebrele Cap de Bour, matriţele originale din oţel cu care s-au tipărit cele patru valori din prima emisiune Cap de Bour Moldova (1858), diferite obiecte poştale datând din doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX, ce ilustrează evoluţia Poştei Române în această perioadă.

Federaţia Internaţională de Filatelie (FIP) a fost înfiinţată încă din 1926 de către colecţionari de timbre şi filatelişti, crescând de la o societate formată din câteva federaţii filatelice europene la o federaţie cu o reţea internaţională, formată din 83 de membri permanenţi şi trei membri asociaţi. Scopurile FIP sunt promovarea colecţionării de timbre şi a filateliei, menţinerea relaţiilor diplomatice între state, dar şi stabilirea şi menţinerea de relaţii strânse cu administraţiile poştale.

Federaţia Filatelică Română este o organizaţie care reuneşte asociaţiile filatelice din România, fiind succesoarea tuturor asociaţiilor şi societăţilor filatelice existente în România începând cu anul 1891, când s-a constituit prima Societate Filatelică Română. Federaţia organizează expoziţii la nivel naţional sub patronajul său, precum şi expoziţii internaţionale, în colaborare cu federaţii afiliate la Federaţia Internaţională de Filatelie şi Federaţiei Asociaţiilor Filatelice Europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus