iunie 2008
Cea mai importantă manifestare filatelică din istoria României reuneşte, între 20 şi 27 iunie 2008, la Complexul Romexpo, valoroase colecţii filatelice din 74 de ţări.

Înalţi demnitari de stat, specialişti ai filateliei şi sute de pasionaţi ai colecţiilor de mărci poştale au asistat pe 20 iunie 2008, la Romexpo, la ceremonia oficială de deschidere a Expoziţiei Filatelice Mondiale - EFIRO 2008.

Evenimentul a debutat cu tăierea panglicii de către Joseph Wolff, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Filatelie, Constantin Teodorescu, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Dan Mihai Toader, director general al Poştei Române, şi Gabriel Mateescu, preşedintele Comitetului de organizare EFIRO 2008. Momentul deschiderii EFIRO 2008 a fost urmat de turul oficial al expoziţiei, în cadrul căruia au fost prezentate, în premieră, cele mai importante piese filatelice. De asemenea, au avut loc o serie de ceremonii speciale, precum decernarea Medaliei de Onoare EFIRO 2008 reprezentantului Casei Regale, Alteţa Sa Principele Radu al României. Medalia a fost oferită în semn de recunoştinţă adus Familiei Regale pentru susţinerea patrimoniului filatelic românesc de-a lungul timpului. Momentul a fost urmat de lansarea unei mărci poştale, dedicată de Romfilatelia inaugurării EFIRO 2008.

Expoziţia Filatelică Mondială celebrează împlinirea a 150 de ani de la emiterea primelor timbre poştale româneşti Cap de Bour şi reuneşte piese valoroase, aparţinând unui număr de peste 650 de colecţionari din 74 de ţări. Printre acestea se află matriţele originale ale primelor timbre poştale româneşti, cel mai scump ziar din lume - Zimbrulu şi Vulturulu - pe care sunt francate opt timbre Cap de Bour, Penny Black - primul timbru poştal din lume, timbre din colecţia Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi celebra colecţie braziliană de mărci poştale Ochi de Bour.

"Avem deosebita plăcere de a da startul unei săptămâni dedicate filateliei, un act cultural de rezonanţă majoră pentru istoria şi patrimoniul filatelic românesc. Anul acesta aducem în atenţia publicului, în acelaşi cadru expoziţional, unele dintre cele mai valoroase piese din întreaga lume. Avem certitudinea că, în următoarele zile, EFIRO 2008 va atrage un număr considerabil de vizitatori", a declarat Gabriel Mateescu.

La rândul său, Dan Mihai Toader a apreciat că "Poşta Română are imensa responsabilitate de a asigura, pe parcursul a şapte zile, o adevărată sărbătoare a timbrelor. Desfăşurarea la Bucureşti a unei expoziţii de o asemenea anvergură este un omagiu adus serviciilor poştale româneşti, culturii şi istoriei naţionale. Prin acest eveniment, România celebrează 150 de ani de la emiterea primelor timbre poştale româneşti, care, prin reproducerea heraldică a emblemei Moldovei, a reprezentat totodată şi un act de independenţă statală".

EFIRO 2008 este deschisă publicului în intervalul 20 - 27 iunie 2008, la pavilioanele 14, 15, 16, 17 şi 18 ale Romexpo Bucureşti. Accesul vizitatorilor este liber, expoziţia putând fi vizitată după următorul program: sâmbătă şi duminică între orele 10:00 - 20:00, iar în zilele lucrătoare între orele 10:00 - 18:00.

Expoziţia cuprinde două secţiuni: o secţiune competiţională, unde, în cadrul a 14 clase tematice de concurs, se întrec cele 800 de colecţii participante şi o a doua secţiune, Curtea de Onoare, în cadrul căreia vor fi expuse piese filatelice deosebite.



Compania Naţională Poşta Română este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Fondul Proprietatea. Poşta Română este un susţinător al culturii şi al filateliei româneşti. Începând din anul 2004, în subordinea sa funcţionează Muzeul Naţional Filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României. În cele trei săli ale muzeului sunt expuse piese din tezaurul Poştei Române, printre care primele timbre poştale româneşti, celebrele Cap de Bour, matriţele originale din oţel cu care s-au tipărit cele patru valori din prima emisiune Cap de Bour Moldova (1858), diferite obiecte poştale datând din doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX, ce ilustrează evoluţia Poştei Române în această perioadă.

Federaţia Internaţională de Filatelie (FIP) a fost înfiinţată încă din 1926 de către colecţionari de timbre şi filatelişti, crescând de la o societate formată din câteva federaţii filatelice europene la o federaţie cu o reţea internaţională, formată din 83 de membri permanenţi şi trei membri asociaţi. Scopurile FIP sunt promovarea colecţionării de timbre şi a filateliei, menţinerea relaţiilor diplomatice între state, dar şi stabilirea şi menţinerea de relaţii strânse cu administraţiile poştale.

Federaţia Filatelică Română este o organizaţie care reuneşte asociaţiile filatelice din România, fiind succesoarea tuturor asociaţiilor şi societăţilor filatelice existente în România începând cu anul 1891, când s-a constituit prima Societate Filatelică Română. Federaţia organizează expoziţii la nivel naţional sub patronajul său, precum şi expoziţii internaţionale, în colaborare cu federaţii afiliate la Federaţia Internaţională de Filatelie şi Federaţiei Asociaţiilor Filatelice Europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus