iunie 2008
Între 30 iulie şi 10 august 2008 se va desfăşura a 13-a ediţie a taberei de creaţie Minimum Party la Plăieşii de Jos, judeţul Harghita cu titlul Sezonul spaţiului, în cadrul căreia va avea loc şi forul profesional cu titlul Spaţiul în arte. Tabăra se va deschide cu un concert etno-jazz, susţinut de renumitul muzician francez Miquèu Montanaro. Detalii şi înregistrare on-line: www.minimumparty.org.


Sezonul spaţiului

Percepţia umană este legată de spaţiu şi îngrădită de acesta. Nu putem să ne vedem pe noi înşine din exterior şi din interior decât destul de limitat. Ne căutăm locul, acel loc pe care am putea să ni-l desemnăm pentru noi. Rezultatul acestei căutări este un fel de câştigare de spaţiu. Timpul şi spaţiul pot fi o formă a speranţei noastre. Erdély Miklós - care pune sub semnul întrebării unele aspecte ale gândirii ştiinţifice - vorbeşte despre timp caracterizat prin spaţialitate şi percepţie caracterizată prin timp. Poate că este o putere a sorţii, că în diferite momente, sub egida unor principii, ajungem la aceeaşi concept ca şi Erdély Miklós. "Deci, sezonul spaţiului" - spune una din vocile de bărbat din textul lui Erdély intitulat Dirac în faţa casei de bilete de cinema. Sezonul spaţiului este deci motivul nostru de bază, factorul care stă la baza experimentelor noastre artistice de anul acesta. Este tangibil şi abstract în acelaşi timp. Spaţiul este acela pe care noi ni-l însuşim prin faptul că îl transformăm, chiar dacă dimensiunile lui sunt geografice şi istorice, deci de necuprins. Având în vedere calitatea sa, spaţiul este sacru sau profan, public sau personal, iar în caracterizarea lui este inclusă poziţia observatorului: interioară sau exterioară.

În tabăra de creaţie dintre 30 iulie şi 10 august 2008 vor avea loc ateliere de arte vizuale, fotografie, film, muzică, dans contemporan, teatru experimental, filosofie, literatură şi arte meşteşugăreşti, la care îi invităm pe toţi cei care doresc să participe la procesul creativ şi doresc să experimenteze cu spaţiul.


Ateliere de creaţie:
Artă vizuală - condus de Pál Szacsvay (Ungaria)
Muzică - condus de Miqueu Montanaro (Franţa)
Dans contemporan - condus de Junya Ishii (Japonia)
Foto - condus de Róbert Mosberger (Ungaria)
Film - condus de Károly Szabó (România)
Filosofie - condus de Zsolt Pálfalusi (Ungaria)
Élboy (teatru experimental) - condus de Attila Szabó (România)
Arte meşteşugăreşti - condus de Melinda Csergő (România)
Literatură - condus de Zoltán Sipos (România)


Descrierea atelierelor de creaţie:

Artă vizuală - condus de Pál Szacsvay (Ungaria)

Aşa cum ne imaginăm un timp pe care toţi am putea să îl trăim în mod asemănător (dar aşa ceva este imposibil), tot aşa avem şi o măsură a spaţiului, cu ajutorul căruia încercăm să stabilim o asociere a spaţiului. Dar toate acestea sunt doar năzuinţe. În realitate fiecare individ percepe timpul în mod diferit (Bergson), şi (drept urmare) percepe altfel şi spaţiul. Atâta timp cât va exista dorinţa oamenilor de a convieţui şi a dori să creeze lucruri împreună, căutarea unui concept comun al timpului şi a spaţiului (o măsură a timpului şi a spaţiului) va fi justificată. Întrebarea care se iveşte aici este: care ar fi acel concept de timp şi spaţiu pe marginea căruia am dori să punem în comun acele două dimensiuni fundamentale a activităţilor şi revelaţiilor noastre individuale. Trecând peste abordările ştiinţifice şi speculative, noi vom căuta reprezentările artistice ale senzaţiei timpului şi spaţiului, care, având în vedere natura artei, vor fi întotdeauna particulare şi individuale, dar care totuşi se pot pune în comun, chiar şi în procesul de creaţie.
Atelierul de artă vizuală dă spaţiu (şi timp) pentru lucrul creativ şi experimental unei comunităţi creatoare, folosind genuri şi medii artistice deschise şi dezvoltabile. Să aduceţi cu voi orice mijloc tradiţional sau nou, prin intermediul cărora credeţi că puteţi să reprezentaţi spaţiul, le puteţi delimita segmentele, le puteţi dezmembra şi rearanja altfel.

Muzică - condus de Miquèu Montanaro (Franţa)

Montanaro este un trubadur european al muzicii libere. Muzica lui nu cunoaşte graniţe, rădăcinile însă îl leagă de muzica provensală (Franţa). Este un bun cunoscător a tradiţiilor muzicale din Estul Europei. În acest atelier el cheamă orice muzician sau amator, pe oricine interesat să cânte şi să experimenteze surse noi de inspiraţie muzicală. Pădurea va fi o sursă de inspiraţie pentru muzică, precum şi pârâul, tot ce se găseşte în peisajul taberei. Se va face şi o selecţie din aceste muzici, care vor fi înregistrate pe un CD. În workshop improvizaţia, muzica populară şi contemporană sunt teme de cercetare instrumentală şi vocală. În afară de asta o importanţă mare va avea şi contribuţia, intervenţia şi ascultarea reciprocă.

Foto - condus de Róbert Mosberger (Ungaria)

În perioada fotografiei digitale participanţii aduc în prim plan lumea imaginii aproape uitată, prin intermediul unor aparate de fotografiat fabricate de ei, redescoperind din nou arta fotografiei. În cadrul atelierului vor realiza aparate camera-obscura şi diferite alte aparate simple, şi cu ajutorul lor vor studia tehnica aproape uitată a realizării fotogramelor şi a cianotipiei.

Se va reconstrui şi laboratorul mobil al lui Mosberger Robert, un laborator-cort care a avut succes la multe festivaluri din Ungaria. Cortul Camera Obscura este un observator optic interesant care poate fi folosit şi ca un aparat foto sau ca laborator foto.

Sezonul spaţiului de film - condus de Károly Szabó (România)

De la teoria relativităţii a lui Einstein, şi trecând prin diferitele doctrine asupra spaţiului şi timpului, ajungem la unitatea spaţiului şi timpului din film, pe care îl putem realiza cu ajutorul montajului. În acest atelier am dori reprezentarea dimensiunii a patra prin intermediul unei drame de avangardă, prin comedia Regele Übü de Alfred Jarry.

Logica absurdă, decorul simbolic, umorul sec, renunţarea la reprezentările realiste fac această piesă oportună pentru lucrul creativ din tabără. Pentru această lucrare comună aşteptăm mai mulţi creatori în roluri de regizor, scenarist, operator, actor, realizator de decoruri şi costume, dar şi alte sarcini legate de acestea.

Dans contemporan - condus de Junya Ishii (Japonia)

Copaci, pământ, plante, insecte, animale şi apa pârâului co-există în pădure. Nu aparţin nimănui, nici o naţie, religie, filozofie nu domină această lume. În ciuda acestui fapt sistemul propriu a acesteia funcţionează excepţional. La începuturi şi omul a făcut parte din acest sistem. Omului îi era frică de natură, dar îl şi admira în acelaşi timp. Din această lume s-a luat şi s-a dat. Dansatorul dansa pentru spaţiu şi spaţiul dansa pentru el. Să fii doar trup şi să te gândeşti prin trupul tău - va fi scopul acestui atelier. În acest atelier trupul tău va fi învăţat de spaţiu. Vor fi întrebări ce sa vor naşte în tine, şi ele vor fi bogăţia ta. Nu vei avea parte de alt învăţător aici. La căutarea răspunsurilor, vei avea ca însoţitori propriul trup, simţurile, trăirile tale.

Cupluri şi grupuri vor lucra împreună, aşa că vei putea să împărtăşeşti cu alţii bogăţiile pe care le-ai descoperit în tine. Acest workshop este deschis nu numai Dansatorului sau Actorului, ci tuturor celor care doresc să descopere propriul corp - în pădure. Câteva cuvinte: manipulare, mers cu ochi închişi, imitaţie, respiraţie etc.

Éboly - Teatru experimental cu Attila Szabó (Ro), István Molnár (Ro) şi Artúr Vranyecz (Ungaria)

Anul acesta Élboy promite "sitcom" (comedie situaţională), alcătuită din cinci-şase episoade, şi care se vor filma în prezenţa publicului, şi care ulterior - în ultima zi - se vor putea vizualiza în întregime.

Jerry Seinfeld spunea într-unul dintre momentele hazlii de introducere, că nu suportă acele seriale a căror episoade nu sunt de sine stătătoare şi au continuări în următorul episod, pe care spectatorul le observă la final ca "to be continued". Bineînţeles, despre asta habar n-avem nici la început, nici la mijlocul filmului, dar nici înainte cu două minute de final. Omul doar stă, se miră, şi se îngrijorează: "Hopa, imediat încep ştirile, şi Timmy încă se află în adâncul prăpastiei! Oameni buni, scenarişti!!! În cinci minute Timmy nu poate fi salvat din prăpastie!!! Să facem ceva odată corporativ!!!"

Şi atunci nedoritul şi necerutul TO BE CONTINUED apare pe ecran. Jerry urmându-şi ideea, spune că, după părerea lui acel serial este bun care nu recurge la to be continued ci are episoade cu o poveste întreagă, de sine stătătoare, cu poantă la final, şi de fapt asta este esenţa lui. Asta îl justifică. Dacă omul vrea să vadă ceva, ce nu se termină niciodată, ceva ce totdeauna se divide în părţi, şi dintr-o zi curge în alta, atunci pentru asta are viaţa lui!!! Pentru asta nu are nevoie să se uite la televizor, mai ales la un serial!!!

Apropo. Doi pinguini merg în deşert. Unul dintre ei strânge la piept un reşou electric, celălalt încearcă să scoată o broască ţestoasă din carapace. Cel cu reşou spune celui cu broasca ţestoasă: - Prietene, dacă ochii nu mă înşeală... TO BE CONTINUED...

Filosofie - condus de: Zsolt Pálfalusi (Ungaria)

În atelierul de filosofie ne vom ocupa de două texte de bază:
1. M. Heidegger: Arta şi spaţiul
2. G. Deleuze: Spaţiul neted şi spaţiul striat

Ambele texte oferă o excepţională ocazie ca să ne gândim mai adânc despre motto-ul ales pentru această tabără. Seminarul face posibil să pătrundem în problematica spaţiului dezbătut de filosofi, unde nu ne vom ocupa cu spaţiul din punct de vedere fizic, ci din punct de vedere al artei, care trebuie să ţină cont de locul ocupat de "suflet", de "existenţă" şi de "spirit", mai bine zis de problematica spaţialităţii lor în artă.

Arte meşteşugăreşti - condus de Melinda Csergő (România)

Conceptul spaţiului în sine este mai greu de definit, mai mult se concretizează relaţia noastră cu el însuşi. Motivaţia principală a omului este ca spaţiul folosit de el să fie trăibil într-o oarecare formă, şi acel mediu să poată fi astfel modelat, ca să reprezinte pe cel care îl foloseşte. Tot aşa se întâmplă cu obiectele, cu "lucrurile purtate": decorăm spaţiul nostru şi pe noi înşine în aşa fel, ca să reprezinte individualitatea, personalitatea şi starea noastră de spirit. Cum se poate personaliza spaţiul? Ce am putea să facem să devină un loc simbolic? Cum pot reprezenta anumite obiecte spaţiul în care sunt expuse, în ce fel se pot folosi materiale precum: lână, sfoară, lemn, metal? Vom experimenta cu aceste materiale şi tehnici - mai ales, că tabăra are ca scop folosirea imaginaţiei, fanteziei în aceste realizări şi căutări -, şi vom decora spaţiul ce ne înconjoară cu obiecte şi materiale adecvate care să exprime relaţia noastră cu spaţiul.


For profesional - Spaţiul în artă
Invitaţi: Zsombor Bartos-Elekes, Zsolt Fekete, Zsolt Irsai, László Mátyás, Béla Mester, Zsolt Pálfalusi, Pál Szacsvay, Zoltán Vécsi Nagy şi alţii (în curs).

Tabăra va fi realizată cu sprijinul:
Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI)
Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT)
Fondul Cultural Naţional (Ungaria)
Fondul "Szülőföld" (Ungaria)
Fundaţia Communitas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus