Orizont / martie 2008
Coca Blues este un spectacol cu două personaje: un El şi o Ea aflaţi într-o permanentă fugă: după un job mai bun, după o altă identitate.

Un subiect bine dozat (în doze de Pepsi sau de Cola): cele două companii - eterne rivale, îşi lansează noul produs: Pepsi Happy, respectiv Cola Happy, băutura care îţi aduce fericirea. El şi Ea, agenţi ai celor două companii, se lansează în tirade şi fac uz de capacităţile lor verbale şi non-verbale într-un crescendo exaltat pentru convingerea publicului (aflat într-o mare masă de consumatori).

Cei doi intră apoi într-un alt tip de joc de seducţie - un alt tip de lansare - într-o nebunie, o explozie a unei aventuri care se finalizează cu o nuntă ce oscilează între delicateţe şi ridicol. Fâstâceala şi emoţia compensează improvizaţiile pregătirilor de nuntă şi, mai ales, ideea marii împăcări istorice între cele două concerne. O scenă extrem de dinamică, jucată expresiv.

Nu contează nici numele, nici trecutul. Personajele vin cu poveşti ca de film, dezvăluite, abia către sfârşitul piesei: o înscenare de posesie de droguri îl aruncă pe El în închisoare. O situaţie familială nefericită o împinge pe Ea să plece de acasă, să fie violată de un şofer de tir şi de poliţiştii la care a depus plângerea.

Aventura lor e o evadare din gesturile repetabile şi false ale industriei producătoare de fericire. E un blues ce îi scoate din timp, le oferă o buclă temporală unde pot fi cu adevărat ei.

Spectacolul propune un bun dialog cu publicul. Un mare avantaj îl constituie spaţiul de joc, clubul Porto Arte. Piesa este închegată, textul are umor, actorii joacă bine, îmbinând naturaleţea şi prospeţimea cu forţa. Scenele se succed cu repeziciune: scena nunţii este reuşită, dar scena karaoke este agasantă prin volumul muzicii şi prin lipsa justificării.

Coca Blues este o comedie servită în doze mici (de 0.33 l), o poveste anonimă despre cum se trăieşte nebunia de fiecare moment.


Teatrul Naţional Timişoara,
Coca Blues de Ioan Peter,
regia Cristian Ban,
scenografia Krisztina Nagy,
cu Mălina şi Victor Manovici
De: Ioan Peter Regia: Cristian Ban Cu: Mălina Manovici, Victor Manovici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus