AperiTIFF / iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Fiecare dintre scurt metrajele din această proiecţie a fost premiat la un festival de film. Acest eveniment special aduce pe acelaşi ecran cîştigătoarele premiilor UIP (United International Pictures) pentru Scurt metraj de la festivalele de film de la Gent, Valladolid, Angers, Rotterdam, Berlin, Tampere, Cracovia, Grimstad, Vila Do Conde, Edinburgh, Sarajevo, Veneţia şi Drama.

Iată meniul:

Kwiz (Belgia, 2006, r. Renaud Callebaut) deschide proiecţia cu un duel al orgoliilor geriatrice. Două doamne respectabile înarmate cu telefoane mobile se întrec într-un quiz tot mai strîns, tensionat şi exploziv.

Le dîner (Franţa, 2006, r. Cecile Vernant) surprinde o întîlnire romantică la un restaurant de lux între un diplomat promiţător şi o secretară la o firmă de avocatură. Scurt metrajul premiat la Valladolid discută concentrarea indivizilor contemporani pe statusul social-economic. El încearcă să scape de ea găsind-o necorespunzătoare, ea se agaţă de el văzînd-ul ca pe un potenţial om de succes.

Adjustment (Marea Britanie, 2006, r. Ian Mackinnon) constituie un deliciu din punct de vedere tehnic. Filmul acoperă tema acceptării unei relaţii de cuplu eşuate. Apariţia secvenţelor de animaţie în cele mai surprinzătoare locuri şi circumstanţe ca persistenţă a vederii lasă să transpară efortul personajului de-a trece peste persistenţa memoriei afective.

Amin (Olanda, 2006, r. David Dusa) e un scurt metraj cu temă social-politică, dar cu accente sensibile de dramă de familie. Un algerian care merge cu maşina împreună cu fiul său prin Paris e oprit de poliţie pe motiv că are un far stricat. Poliţistul începe să-l hărţuiască pînă cînd riposta vine din cea mai surprinzătoare parte.

Rotten Apple (Marea Britanie, 2006, r. Ralitza Petrova) e o dramă de familie centrată pe relaţia unui băiat precoce cu tatăl său. Trăind la o fermă izolată, cei doi se alienează, lăsînd la suprafaţă frustrările. Apariţia în trecere a unei femei misterioase schimbă radical raporturile dintre ei.

Dreams and Desires - Family Ties (Marea Britanie, 2006, r. Joanna Quinn) e un scurt metraj de animaţie ce combină grotescul cu hilarul în povestea unui jurnal video al unei "cineaste" amatoare care tocmai şi-a cumpărat prima cameră video digitală; bogat în referinţe, umor slapstick şi animaţie de calitate.

Tokyo Jim (Marea Britanie, 2006, r. Jamie Rafn): Jim e un avocat englez în Tokyo pe cale de a finaliza un contract important cu un afacerist japonez, Yakamoto. Jim nu se simte bine, Yakamoto nu-l place şi ultimul lucru pe care ar vrea să-l facă e să meargă la un pahar după semnarea contractului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus