Ziarul de duminică / iulie 2008
Cel mai îndrăzneţ, ingenios, energic şi - în consecinţă - vandabil regizor rus contemporan, Timur Bekmambetov a ajuns la prima sa producţie hollywoodiană: Wanted. În 2004, el a erupt pe ecrane cu spectaculosul Rondul de noapte / Nochnoy dozor / Night Watch, despre care s-a spus că a revoluţionat cinematografia post-sovietică, iar în 2006 a continuat cu Rondul de zi / Dnevnoy dozor / Day Watch (primele două părţi ale trilogiei horror-fantasy pe care urmează să o completeze în 2009 cu Sumerechnyy dozor / Twilight Watch). Succesul a fost total: cele două producţii (în care Forţele Întunericului - vampiri, fantome, vrăjitoare - se luptă cu cele ale Luminii pentru a influenţa destinul omenirii) au devenit filmele ruseşti cu cele mai mari încasări din istorie - Night Watch, realizat cu un buget de 4 milioane de dolari, a obţinut 33.895.196 (şi a avut cronici excelente) la nivel mondial, iar Day Watch, care a beneficiat de 4.200.000 dolari buget, a avut, la rîndul său, încasări internaţionale de 38.856.969 dolari.

După o asemenea detentă, ultratalentatul Bekmambetov (care are, de asemenea, o experienţă de 15 ani în domeniul publicitar, iar din anul 2000 este membru al Academiei Ruse de Advertising) ajunge, iată, să regizeze la Hollywood acest Wanted mustind de adrenalină şi efecte speciale şi avînd pe afiş trei nume cu care nu se poate da greş. Morgan Freeman, care poate conferi, singur, prestanţă unui film întreg, James McAvoy, cea mai proaspătă febleţe masculină a studiourilor şi a publicului după rolul ireproşabil din The Last King of Scotland (dar şi după apariţia fotogenică din siroposul Atonement) şi, cireaşa de pe tort, o Angelina Jolie vizibil incitată de rolul asasinei profesioniste perfecte, construită ca o dublă porţie flambată de Lara Croft şi Mrs. Smith. În plus, în rol secundar, excepţionalul Thomas Kretschmann (Pianistul, 24, Der Untergang, Have No Fear: The Life of Pope John Paul II, Resident Evil: Apocalypse, Head in the Clouds, King Kong), pe care îl vedem prea puţin şi rar pentru cît de special este.

Cu asemenea garnitură în distribuţie şi un scenariu inspirat de populara bandă desenată omonimă a lui Mark Millar şi J.G. Jones, Bekmambetov îşi începe dansul vizual care îi defineşte deja modul de lucru: efecte speciale uluitoare, montaj ultrarapid, unghiuri insolite pentru secvenţe zăpăcitoare (un pistol ţintind aripile unei muşte în zbor, un personaj care iese printr-un geam ce explodează în milioane de fragmente multicolore, maşini zburînd, gloanţe ciocnindu-se, cascadorii pe trenuri şi capote, dueluri cu satîrul şi o superspectaculoasă deraiere de tren - filmată într-un defileu din România, după ce echipa a scotocit după el în zadar din Norvegia pînă în Chile). Cei care încă nu cunoşteau stilul spectaculos al lui Bekmambetov au prilejul să pătrundă acum într-o lume halucinantă vizual, dinamică şi misterioasă, furnizînd doze şoc de adrenalină, secvenţe de neuitat şi un suspans teribil, totul pe muzica perfectă şi intensă a lui Danny Elfman. Cei care, în schimb, vor fi nemulţumiţi de lipsa de profunzime a poveştii - să nu uităm, totuşi, că e vorba despre transpunerea pe ecrane a unei benzi desenate - se pot delecta, în schimb, cu ironia şi umorul regizorului, care se joacă aici cu trimiterile cinefile, evocînd nenumărate producţii hollywoodiene notorii, de la The League of Extraordinary Gentlemen la Vanilla Sky şi de la Nikita la Sin City. Ceva mai mult, evident, decît un banal action de vară...

Wanted,
Producţie SUA, 2008
Regia: Timur Bekmambetov.
Cu: Angelina Jolie, James McAvoy, Morgan Freeman, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Common.
Regia: Timur Bekmambetov Cu: James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Terence Stamp, Thomas Kretschmann

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus