Libertatea / februarie 2004
Sîmbătă seara, la avanpremiera oficială a filmului The Tulse Luper Suitcases 2: Vaux to the Sea de Peter Greenaway, am avut surpriza să-l (re)văd - într-un rol mărişor - pe Marcel Iureş în distribuţia internaţională a trilogiei, care mai cuprinde nume ca Isabella Rossellini, Ornella Muti şi Franka Potente. Marcelul nostru naţional joacă - iar! - rolul unui ofiţer nazist, iubitor de literatură şi artă, ca-n filmul cu Bruce Willis făcut la Hollywood, i-am uitat numele...

Cum se face ca regizorii străini îl distribuie pe Marcel Iureş în roluri de neamţ nazist? - l-am întrebat pe Greenaway -, există ceva pe faţa lui care aduce a german şi noi, romanii, nu ne dăm seama? Cineastul britanic este cunoscut ca un mare experimentator (giga-proiectul, turnat în sistem digital HD - "High Definition" -, îşi propune să revoluţioneze Cinematograful!) şi ca un artist cu o cultură enciclopedică, aşa că mă aşteptam să se lanseze - ca de obicei - într-o lungă digresiune istorico-literaro-cinematografică (aşa a făcut, în orice caz, la celelalte două întrebări pe care i le-am pus!)... De data asta, răspunsul a fost scurt şi la obiect: "Orice actor are un job-description care-l precede, iar în CV-ul lui Iureş scrie ca a mai jucat nazişti, aşa că, pur şi simplu, casting-directorul meu mi l-a propus pentru acest rol."

Adică un fel de: cineaşti din toate ţările, vreţi nemţi nazişti? Hopa-Marcelică!

(Deplasare sponsorizată de firma PricewaterhouseCoopers)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus