iulie 2008
Transilvania, Siebenbürgen în germană, Erdély în maghiară, este tema lunii iulie la ASTRA FILM. Prin incursiuni şi priviri subiective, Transilvania mea doreşte să surprindă diversitatea socială actuală, văzută de regizori din România şi din străinătate. Programul prezintă filme documentare produse în România, Luxemburg, Irlanda, Germania şi Marea Britanie, filme documentare observaţionale sau de investigaţie care trec dincolo de tabuuri, şi care au puterea de a pătrunde în viaţa cotidiană a oamenilor, de a arăta mentalităţi, locuri unde se produc aceste stereotipii, spaţiul, mediul complex în care se nasc ele; documentare care povestesc despre felul cum oamenii îşi trăiesc cotidianul, dar şi despre schimbările radicale şi dispariţia tradiţiilor în contextul în care majoritatea forţei de muncă din mediul rural din România lucrează în diferite ţări europene.

10 iulie 2008

Zina - Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului
(Dumitru Budrala, România, 2004, 60 min)

O monografie filmică, bazată pe tradiţia filmelor prestigioasei Şcoli Gusti din anii 1930, care aduce viziunea a trei sute de ani de istorie şi a prezentului satului Jina, cu material inedit din perioada secolului XVIII, când satul era sediu important grăniceresc în Imperiul Habsburgic. În film se mai vorbeşte despre cultura păstoritului, ritualurile ancestrale, târgurile de altădată, nedeile păcurarilor, fluierul şi cântatul de dungă, legendele despre lumi de demult, dar şi despre legăturile permanente cu românii de dincolo de munţi, prin practicarea păstoritului transhumant, despre viaţa de ieri şi de azi a comunităţii unui sat cu o extraordinară vitalitate, care a fost vatră şi loc de obârşie pentru multe aşezări de pe versantul sudic al Munţilor Carpaţi. Cum a ajuns Jina să aibă munţi, mai mulţi decât oricare alt sat din Mărginimea Sibiului, şi să se întindă pe 330 km pătraţi, adică suprafaţa Bucureştiului de azi? De ce au ajuns atâţia jinari să-şi lase plaiurile, casele şi progadia şi să plece peste munţi, unde au întemeiat sate întregi? Filmul cercetează istoria, viaţa şi poveştile oamenilor, în căutarea unor răspunsuri posibile.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism/Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Păstorii, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus