AperiTIFF / iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Domnilor, sînt indignată şi spun răspicat: nu mai suport! Şi prin mine glăsuieşte vocea întregului popor român care plăteşte taxe şi impozite şi care s-a săturat să fie insultat la el acasă. Domnilor, cît o să mai cîştigăm premii la Cannes? O să exprim cu tărie, ceea ce nimeni n-a avut curajul: juriul acestui jalnic festival e principalul sabotor al imaginii României în lume. Ce mai, francezii au fost dintotdeauna duşmanii tuturor popoarelor, dar în ultima vreme li s-a căşunat pe noi. Dar la ce să te aştepţi de la nişte pederaşti stîngişti care mănîncă melci şi practică acte sexuale în trei? Ceea ce mă umple de mînie e faptul că statul român îi sponsorizează, cu bani de la buget, pe agenţii lor, adică pe regizoraşii români (nici ghilimelele, nici zeflemeaua nu sînt suficiente ca să arate la ce distanţă sînt aceste otrepe de statutul de Regizor, întrupat în persoana dl Sergiu Nicolaescu, un simbol marcant al culturii şi geniului acestei naţii).

Nu ştiu ce înţelegere secretă are statul român cu statul francez, dar ştiu sigur că-i mîna lui Băsescu. Există zvonuri care spun că noi ne-am angajat să le adăpostim deşeurile atomice, şi ei s-au angajat că premieze nişte deşeuri cinematografice. Întrebarea mea este: a văzut cineva aceste filme, înainte ca ele să fie exportate? Domnilor, dar chiar nu mai există un control de calitate? Cine a dat drumul la aceste filme urîte, denigratoare, care nu au nimic de-a face cu realitatea românească? Cu realitatea anului 2008, unde România e un membru marcant al Uniunii Europene? Sîntem o ţară în plină dezvoltare, cu locuitori care cîştigă din ce în ce mai mult, cu parcuri din ce în ce mai înfloritoare, cu supermarketuri din ce în ce mai numeroase, cu din ce în ce mai multe bănci şi biserici.

Cînd au ieşit ultima oară regizoraşii români pe străzi? Dacă ar fi ieşit mai des din turnul lor de fildeş, ar fi văzut că străzile nu mai sînt străbătute doar de Dacii! Domnilor, unde sînt 4X4? Unde sînt Maybach-urile care înfrumuseţează aspectul Bucureştiului nostru drag? Unde sînt pelicule de odinioară, sărbători ale muncii şi ale spiritului? Unde sînt filmele despre alte categorii de oameni ai muncii în afară de sărăntoci şi hoţi? Nu de o asemenea cinematografie avem noi nevoie. Avem nevoie de o cinematografie care să prezinte un model de român cu care să ne mîndrim. Să arate Europei că sîntem demni de ea.

Jos cu aceşti detractori de pe marile şi micile ecrane! Ne-am săturat de aerele lor intelectuale şi de otrava pe care o strîns-o în ei! Toţi la un loc nu fac nici cît un deget al lui Costel Busuioc, acest român minunat care a reaprins făclia patriotismului peste hotare. De ce numai avortoni şi muribunzi? De ce nu şi oameni de ştiinţă, tineri excepţionali care muncesc cu sîrg pentru cele mai mari corporaţii din lume? De ce nu filme despre simboluri naţionale ca Nadia sau Hagi? Aceşti impostori care-şi zic "autori", înfierează comunismul, dar se umplu de premii şi de banii străinătăţii profitînd de el. Domnilor, s-au făcut şi lucruri bune în ţara asta! Avem şi oameni de omenie şi doctori cinstiţi. Avem şi mall-uri la Vaslui! Ţăranii nu mai au televizoare cu lămpi. Oamenii de la ţară, care s-au întors în ţară după ce s-au jertfit prin străinătate ca să pună o pîine pe masă, cei care au pus umărul la creşterea PIB-ului, au astăzi plasme!

Pentru ce vă încăpăţînaţi să spuneţi doar ce vă dictează pervertiţii vestici şi să faceţi filme pe care nu le vede nimeni? Nu vedeţi că ţara noastră e departe de a manifesta un viu interes în legătură cu "creaţiile" voastre? Ţara vă strigă: nu avem nevoie de voi! Ţara vrea o privire optimistă spre viitor! După fiecare film deprimant, impregnat de periculoasa estetică a urîtului, aceşti indivizi ar trebui obligaţi facă un documentar turistic, care să prezinte într-o nouă lumină frumuseţile patriei. Ne-am săturat şi de denaturarea trecutului - dacă Ceauşescu nu interzicea avortul, eram acum un popor de ţigani! Noi, românii de bine, promitem să vă boicotăm! Noi, patrioţii, noi cei sătui de jeg şi dornici de valori curate, avem de văzut un campionat european de fotbal şi o echipă de susţinut. Hai România!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus