iulie 2008
Festivalul de film Anonimul 2008
Festivalul Internaţional de Film Anonimul, ediţia a V-a, va avea loc între 11 şi 17 august 2008, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Începând cu 2008, Festivalul are 2 secţiuni competiţionale: lungmetraj şi scurtmetraj ficţiune&animaţie. Mandatul selectorului festivalului, criticul Alex Leo Şerban, s-a încheiat în 2007, noul selector al Festivalului fiind, începând cu această ediţie, Ludmila Cvikova.

Ludmila Cvikova este unul din selectorii Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, coordonator de programe la acelaşi festival şi directorul artistic al Festivalului de Film de la Bratislava Artfilm. În competiţia de lungmetraj se vor regăsi un număr de 9 filme, iar în competiţia de scurtmetraj, 72 de filme de scurtmetraj de ficţiune şi animaţie. În 2008, s-au înscris pentru selecţie la scurtmetraj aproape 300 de scurte de animaţie şi ficţiune din 41 de ţări, dintre care 26 de filme sunt româneşti. Criticul de film, Irina Margareta Nistor va propune o listă scurtă după vizionarea tuturor filmelor înscrise, din care, împreună cu Ludmila Cvikova, se va alcătui selecţia finală a celor 72 de scurte care rămân în concurs.

Cele 9 filme de lungmetraj care concurează pentru Trofeul Festivalului, precum şi juriile internaţionale ale celor 2 secţiuni competiţionale, vor fi anunţate pe data de 1 august 2008.


Un bărbat urmăreşte o femeie va avea lansarea la Festivalul Anonimul 2008

Un bărbat urmăreşte o femeie este un film-colaj alcătuit din şapte scurtmetraje realizate de şapte tineri regizori români: Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Ivo Baru, Cătălin Leescu, Paul Manolescu, Sorin Damian şi Gabriel Achim. Deşi unite ca temă, cele şapte scurtmetraje sunt diferenţiate ca realizare, fiecare regizor celebrând în stilul său, misterul feminin văzut prin ochiul unui bărbat.

Departe de a fi un "obiect" al privirii, femeia este provocare şi nelinişte, este o altă privire care se întoarce spre bărbat şi îl răscoleşte. Un film care, deşi îşi ia femeia ca ţintă, pune încet camera şi pe bărbatul care ţinteşte. Ipostazele feminine surprinse în acest film-colaj sunt extrem de diverse. O tânără părăsită îşi uită portofelul într-un bar, prilej pentru barman de a o urmări prin tot Bucureştiul. Un medic oftalmolog urmăreşte la propriu o tânără pentru ochii ei frumoşi. Un profesor în vârstă contemplă sedus o frizeriţă abia ieşită din adolescenţă. Femeia cu cea mai aprigă privire din miile de emigrante necunoscute care roiesc noaptea pe marile bulevarde comerciale din Paris nu-l poate vedea pe cel ce o caută, doar pentru că el o însoţeşte oriunde. Nu lipseşte nici bărbatul care visează la femeia perfectă. Regizorul Cătălin Mitulescu joacă şi el într-unul din filme, iar printre cei care au sprijinit în mod direct proiectul se numără Scott Hillier - Preşedintele The European Independent Film Festival, care a făcut rost de o cameră de filmat pentru filmările din Paris, şi Amir Nassiri - unul din producătorii regizorului iranian Abbas Kiarostami, care şi-a lăsat iubita să fie urmărită în film de un chelner algerian. Actori: Dan Aştilean, Mădălina Ghiţescu, Tania Popa, Richard Bovnoczki, Karen Wallet, Cosmin Seleşi, Dana Cavaleru. Proiectul este realizat pe cheltuiala regizorilor şi va avea premiera în cadrul Festivalului de film Anonimul.


Concursul Festivalului de film Anonimul, secţiunea online, continuă

Până la data de 15 iulie 2008, se mai pot posta filmuleţe de până în 5 minute, în orice format la media.festival-anonimul.ro, iar votarea este deschisă până pe 20 iulie 2008. Câştigătorul premiului de 500 de USD şi al invitaţiei la Festivalul Anonimul va fi anunţat pe 21 iulie 2008 în urma voturilor exprimate pe site. Puteţi obţine informaţii suplimentare la [email protected].

Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.festival-anonimul.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus