iulie 2008
Festivalul de film Anonimul 2008
Festivalul Internaţional de Film Anonimul va avea loc între 11 şi 17 august 2008 la Sf. Gheorghe, în Delta Dunării.

Cele 7 titluri propuse de selecţionerul Festivalului, Ludmila Cvikova (selecţioner al Festivalului de Film de la Rotterdam şi director artistic al Artfilm, Slovacia), pentru competiţia de lungmetraj sunt:
The Wave, în regia lui Dennis Gansel, Germania
Nominalizat la Marele Premiu al Juriului Festivalul de Film Sundance 2008
Help Me Eros, în regia lui Lee Kang-Sheng, Taiwan
Nominalizat la Leul de Aur, Festivalul de Film de la Veneţia 2007
Egg, în regia lui Semih Kapanoglu, Turcia
Quinzaine des realisateurs, Festivalul de Film de la Cannes 2007
Marele Premiu Istanbul 2008
Boogie, în regia lui Radu Muntean, România
Quinzaine des realisateurs, Festivalul de Film de la Cannes 2008
Silent Light, în regia lui Carlos Reygadas, Mexic
Premiul Juriului, Festivalul de Film de la Cannes 2007
(Carlos Reygadas a fost prezent în competiţia de lungmetraj a Festivalului Anonimul în 2006 cu filmul Battle in Heaven)
Lemon Tree, în regia lui Eran Riklis, Israel
Premiul Pubicului la secţiunea Panoramă, Festivalul de Film de la Berlin 2008
It's Hard to Be Nice, în regia lui Srdjan Vuletic, Bosnia
Premiul pentru cel mai bun actor, Festivalul de Film de la Sarajevo 2007
(Srdjan Vuletic a câştigat premiul pentru scenariu la prima ediţie a Festivalului Anonimul în 2004 cu filmul Summer in the Golden Valley)

Preşedintele juriului de lungmetraj este celebrul regizor polonez, Krzysztof Zanussi. Regizor de teatru şi operă, posesor al unui Leu de Aur şi a unei nominalizări la Globurile de Aur, scenarist, producător, Zanussi a semnat numeroase lungmetraje, documentare, filme pentru televiziune de-a lungul unei cariere impresionante. Cele mai cunoscute titluri ale sale rămân: Structura cristalului - 1969, Viaţă de familie - 1971, Constanţă - 1980, Anul soarelui liniştit - 1984, În plin galop - 1996, Viaţa că o boală incurabilă transmisă pe cale sexuală - 2000, Persona non grata - 2005.

Ceilalţi membri ai juriului sunt: Laura Vasiliu - actriţă, protagonistă a peliculei 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile în regia lui Cristian Mungiu, câştigător al Palme d'Or - Festivalul de Film de la Cannes 2007; Joachim von Vietinghoff (Germania), producător, membru al comisiei de selecţie al Festivalului de Film de la Berlin (1985-2001); Bojidar Manov (Bulgaria), critic de film şi jurnalist, vicepreşedinte al FIPRESCI (2001-2005); Lucian Georgescu, scenarist şi producător.

Premiile acordate de acest juriu sunt în valoare totală de 17.000 de USD, din care Trofeul Anonimul 2008 are o valoare de 10.000 USD.

Concursul Festivalului de film Anonimul, secţiunea online, s-a încheiat. Câştigătorul premiului de 500 de USD şi a invitaţiei la Festivalul Anonimul în urmă voturilor exprimate pe site este Svetlana Mirescu. Pentru mai multe informaţii despre Festivalul Internaţional de Film Anonimul 2008, puteţi accesa adresa www.festival-anonimul.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus