Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Articole diverse

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Fântâni arteziene muzicale


Marcel Frandeş

iulie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Adiere de vals, cântec mexican, dans ungar, polka, marş, dans spaniol, muzică de promenadă. Perdele de ape ţâşnind din rădăcini luminate feeric. Fântâna muzicală din piaţa centrală a Craiovei atrage pe-nserat - atunci când zăpuşeala se mai risipeşte - perechi de adolescenţi îndrăgostiţi.

Iată, am ajuns şi noi în rând cu lumea bună:(Fântâna muzicală Craiova)(Fântâna muzicală Piteşti)(Fântâna muzicală Slatina)(Fântâna muzicală Bellagio Hotel, Las Vegas)(Fântâna muzicală Antibes)(Fântâna muzicală Atlantic City)(Fântâna muzicală Barcelona)

Nu e apă în mişcare naturală, nici cascadă, ori apă stătătoare, nici val spart în maluri de mări. Din întuneric, fluidul sonor, coregrafia jeturilor lichide, razele cromatice de lumină, nuanţând vaporii de apă, tresar. Totul pe muzică. Culorile proiectate de la rădăcina tuburilor ca de orgă ori de nai, trec pe rând de la mov, vernil galben, portocaliu, roşu, spre albul lăptos. Apa pulsează, ia forme arcuite, se înalţă, face piruete, fandează, izbucneşte până la înălţimea de 30 m, pe un fortissimo, se retrage pios la sfârşit de frază muzicală, pe un fir de apă roşu închis.

Gândul îmi fuge la "apa vie" din basmele noastre. Oare în peregrinările eroului, ce căuta energia vieţii se ivea vreodată sunetul originar? Căci atunci, muzica sferelor ar fi indus instantaneu armonia în sufletul său.

Priveam fascinat de mai bine de un ceas fântâna muzicală din centrul Craiovei. Un joc simfonizat al apei. Darul e primit. Clopotele sună până în cer. Pare că plouă în sus! Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Marcel Frandeş


Alte articole

 Ora lui 2018, Octavian Neculai
 The exterminating angel / Îngerul exterminator - între armonic şi disonant, Roxana Pavnotescu
 Recviem pentru un star: Johnny Hallyday, un erou al erei non-digitale, Anca Mureşan
 Succesul artiştilor români la Roma şi Arezzo. Povestea Festivalului ICon Arts, la 20 de ediţii dedicate excelenţei în muzică şi arte contemporane, Comunicat de presă
 Muzica, un pod peste abis - de la Oliver Sacks la Giorgio Fabbri, Anca Mureşan
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer