iulie 2008
Festivalul de Teatru Avignon 2008
Exodul lui Beniamin Fundoianu (Benjamin Fondane) a fost prezentat în premieră mondială în cadrul secţiunii Off a Festivalului de teatru de la Avignon. Realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, spectacolul regizat de Yves Sauton are ca punct de plecare adaptarea dramatică a scriitorului Olivier Salazar-Ferrer, autorul unei monografii Fondane, şi pasiunea lui Eric Freedman, preşedintele Societăţii de studii Fondane. Actorii teatrului Mouvance (Erwan Alec, Geneviève Mancino, Manuelle Molinas), împreună cu flautistul Jean Cohen Solal, ritmează acest poem al nesfârşitului exil.

Pribeagul Fundoianu, născut la Iaşi în 1898, emigrat la Paris în 1923 şi mort la Auschwitz în octombrie 1944, a început să scrie Exodul prin 1934, plecând de la Psalmul 137, La apa Vavilonului, şi l-a rescris până în 1944, topind în el şi experienţa exodului din 1940, când armata germană ocupa Franţa şi evreii din Hexagon se refugiau unde puteau. Suferinţa atemporală a evreului peste tot prigonit se îngemănează cu testamentul poetic al lui Fundoianu în această operă sfâşietoare. Sfârşitul spectacolului, cu zguduitoarea Prefaţă în proză şi rugăciunea evreiască pentru morţi, marchează puternic spectatorii teatrului Ateliers d'Amphoux. "Textul final devine mai puternic decât mine, nu eu îl recit, ci el mă stăpâneşte pe mine", mărturisea Yves Sauton într-o dezbatere la Avignon pe marginea spectacolului.

Poet, filosof şi eseist, Fundoianu/Fondane şi-a scris operele fundamentale în limba franceză. Din 2006, ICR Paris a instituit premiul anual de literatură francofonă Benjamin Fondane, ajuns la a treia ediţie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus