Libertatea / august 2008
E greu să găseşti pe ecrane, în acest moment, un film mai prost ca The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor... OK, unii au scris că şi The Dark Knight e prost, dar - dacă ar fi aşa - ar trebui inventat un nou sistem de notare a catastrofelor, de la 0 în jos; Mumia lui Rob Cohen ar fi minus 10.

Rick O'Connell, aşadar (acelaşi Brendan Fraser, inexplicabil de neîmbătrînit - deşi are un fiu de 20 de ani), se duce cu nevastă-sa, Evelyn (Maria Bello, inexplicabil de excitată), la Shanghai (anul 1946), unde fiul lor Alex (Luke Ford, inexplicabil de legumicol) tocmai descoperise mormîntul împăratului din titlu. În cel mai lung pregeneric din istoria recentă, aflăm că împăratul respectiv, Han (Jet Li, la fel de impasibil cu mască de teracotă şi fără), fusese blestemat de vrăjitoarea Zi Yuan (Michelle Yeoh, singura care iese demnă din tot haloimăsul) şi că el, împreună cu cei 10.000 de soldaţi ai săi deveniţi Armata de teracotă, îşi dorm de 2000 de ani somnul de veci îngropaţi adînc - şi periculos - sub pămînt.

Curînd îşi face apariţia şi fiica vrăjitoarei, Lin (Isabella Leong, arătînd ca un fotomodel cu breton), care avea misiunea de a apăra mormîntul - cu rezultatul pe care îl ştim -, dar care se alătură grupului de non-asiatici în încercarea lor de a-l opri pe împărat (ce revenise la viaţă) să prindă puteri absolute sorbind din Shangri-La, blablabla... Personajele care ar trebui să aducă un strop de haz în această aventură morocănoasă sînt fratele lui Evelyn, Jonathan (John Hannah, şi mai inexplicabil de şi mai excitat), un conaţional cu avion, Mad Dog Maguire, şi un iac (sau o iacă) care vomează în avion; umorul e de aceeaşi natură cu voma. Mai apar, din creierii munţilor, un fel de Yeti făcuţi pe computer, care-i protejează pe cei buni de o avalanşă (tot din computer), şi scheletele (idem) celor omorîţi de împărat, care se luptă - la final - cu armata de teracotă (ibidem). Efectele speciale sînt banale.

Una peste alta, a treia Mumie pare mai mult o avanpremieră la Jocurile Olimpice, din care să-nţelegem că chinezu' e om al dracu', singurii chinezi buni fiind vrăjitoarele şi scheletele. Uau, subversiv.
Regia: Rob Cohen Cu: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Michelle Yeoh, Luke Ford, Isabella Leong

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus