Observator Cultural / iulie 2008
Festivalul de Teatru Avignon 2008
Mansarde à Paris/Les détours Cioran, în regia lui Radu Afrim, a cîştigat premiul Coup de Coeur de la Presse la festivalul Avignon Off (10 iulie-2 august 2008) - a anunţat dramaturgul Matei Vişniec, după textul căruia a fost realizat spectacolul.

Presa locală franceză a acordat luni, 21 iulie 2008, distincţia spectacolului pus în scenă de Radu Afrim. "Din 1.000 de spectacole, presa locală a hotărît să sprijine spectacolul lui Afrim", a declarat Matei Vişniec, care a menţionat că Mansarde à Paris/Les détours Cioran a fost premiată întrucît regizorul acesteia este "un mare creator de imagine". De asemenea, Vişniec a apreciat că actorul Constantin Cojocaru, care joacă rolul lui Cioran, a avut o contribuţie la succesul piesei la Avignon Off, deoarece "el a creat emoţia".

Mansarde à Paris/Les détours Cioran reprezintă Luxemburgul la ediţia din 2008, fiind o producţie Kulturfabrik ASBL (Luxemburg). Spectacolul în regia lui Radu Afrim se joacă la Théâtre du Balcon pe toată durata festivalului. Piesa este o întîlnire subiectivă şi imaginară între autorul Matei Vişniec şi filozoful Emil Cioran. De la moartea sa, Cioran a devenit un personaj disponibil. Cît a trăit, Cioran a reuşit să-şi construiască o superbă mansardă pe acoperişul acestui edificiu atît de dorit, denumit patrimoniul cultural al umanităţii, se arată în prezentarea spectacolului. Piesa se vrea a fi un omagiu subiectiv adus lui Cioran, însă îşi trage substanţa din gîndirea şi ideile marelui filozof.

Publicaţia La Provence a dat spectacolului lui Afrim patru puncte din cinci, subliniind că regia a fost "incredibilă", sublimată de textul lui Matei Vişniec. Piesa "plină de sens, de zîmbete şi de lacrimi" a fost creată în 2007, în cadrul proiectului "Belles Roumanies". Potrivit publicaţiei, actorii din România, Franţa şi Luxemburg care fac parte din distribuţia piesei realizează "un spectacol remarcabil, pe o temă profundă şi complexă a societăţii". "Constantin Cojocaru în rolul lui Emil Cioran taie răsuflarea publicului, la fel ca şi Valéry Plancke, foarte amuzant în rolul profesorului de comedie".

Spectacolul Mansarde à Paris/Les détours Cioran este montat după textul lui Vişniec, Mansardă la Paris cu vedere spre moarte. Textul lui Vişniec este prezentat la Avignon în două viziuni scenice, cea a lui Radu Afrim şi cea a lui Radu Dinulescu, prin spectacolul Sortez de l'armoire, Monsieur Cioran!, montat de Compagnie du Grand Desherbage, în colaborare cu Teatrul de Stat din Constanţa.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus