Libertatea / februarie 2004
Filmul turcului Fatih Akin, Gegen die Wand (Cu capul de perete), reprezentînd Germania, este marele cîştigător al celei de-a 54-a ediţii a Festivalului de la Berlin.

Filmul a primit Ursul de Aur (fiind şi favoritul meu în cursa pentru acest trofeu!). Povestea - care, citită în caietul de presă, părea o simplă telenovelă cu iz oriental - combină drama şi comedia, urmărind love story-ul dintre un turc şi o turcoaică din Hamburg, care se întîlnesc într-un spital de boli nervoase. Akin (ajutat şi de cei doi protagonişti, Birol Unel şi Sibel Kekrilli, ambii extraordinari) reuşeşte să insufle scenariului o energie şi o forţă care iau în piept clişeele, dînd cu ele de pereţi. Un film puternic, vital şi adevărat, la care plîngi şi rîzi din toată inima.

Charlize Theron - prezentă la Berlin acum cîteva zile, pentru conferinţa de presă - a primit, ex aequo cu columbiana Catalina Sandino Moreno, Premiul de interpretare feminină pentru rolul unei ucigaşe în serie din Monster (în care, urîţită şi îngrăşată, este de nerecunoscut...), în timp ce uruguayanul Daniel Hendler (a cărui bunică provine din România!) a primit Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din filmul argentinian El abrazo partido, de Daniel Burman, care şi-a adjudecat - pe deplin meritat - şi Marele Premiu al juriului (Ursul de argint).

Premiul de regie a revenit sud-coreeanului Kim Ki-Duk pentru Samaria, un film ciudat şi contemplativ povestind relaţia a două puştoaice (cam ca cele din tATu), dintre care una se prostituează, iar cealaltă face oficiul de proxenet.

(Deplasare sponsorizată de firma PricewaterhouseCoopers)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus