august 2008
Astra Film porneşte din nou la drum pentru a promova filmul documentar românesc. Nouă producţii având ca subiect România şi realităţile româneşti, semnate, în majoritatea lor, de celebri regizori români, dar şi de câţiva realizatori străini care au avut interesul de a studia şi prezenta filmic realităţi ale României, vor fi prezentate în cadrul festivalul Internaţional Meetings in Siberia de la Novosibirsk, Rusia, în perioada 4-8 septembrie 2008. Meetings in Siberia este cel mai important festival al imensei regiuni siberiene, iar prezenţa programului românesc pe post de invitat special al evenimentului este o premieră şi o mare reuşită, dacă luăm în considerare tradiţia cinematografică rusească.

"Este un prilej inedit pentru cultura română să fie prezentată în capitala Siberiei, în afara regiunilor obişnuite ale promovării, acolo unde ne străduim să fim prezenţi. Documentare, muzică românească şi expoziţia de fotografie "Transilvania mea" vor alcătui un program cu siguranţă pe măsura aşteptărilor în Novosibirsk, acolo unde cultura alternativă este îndrăgită", a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

Programul special propus de Astra Film pentru Rusia include o selecţie a documentarelor de succes produse în ultimii ani, producţii semnate de regizori deja consacraţi prin premiile internaţionale obţinute (Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, Dumitru Budrala, Alexandra Gulea, Angus Macqueen, Ambrus Emese) şi a căror documentare au fost proiectate la ediţiile Astra Film Fest.

Cu o tematică diversă, filmele abordează diferite aspecte ale realităţilor româneşti: tradiţie şi schimbare, fenomenul migraţiei şi efectele globalizării, profesii tradiţionale în contextul modernităţii, marginalizarea populaţiei de etnie rromă. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri, la care vor participa cineaşti, studenţi şi invitaţi.


Filme, muzică şi expoziţie foto

Documentarele româneşti vor fi prezentate într-un format contextualizat şi care s-a dovedit că are capacitatea de a comunica despre realităţile româneşti pe măsura complexităţii acestora.

Expoziţia de fotografie şi muzica tradiţională vor completa programul special al Astra Film. Cotidianul urban românesc, dar şi cel rural, surprins de cei 40 de fotografi români şi străini, va întregi imaginea României prin cele 200 de fotografii din expoziţie, într-o paletă a cărei compoziţie principală este tot realitatea nedisimulată. Expoziţia de fotografie Transilvania mea îşi propune să dezvăluie străinilor latura socială a unei ţări splendide. Fotografi români vor expune alături de cei străini - care au fost fermecaţi de ţara noastră - pentru a reda cât mai complex o Românie veritabilă şi farmecul acestei ţări.

Concertele de muzică susţinute de binecunoscutele Fanfară 10 Prăjini şi de grupul Minisatul Sf. Andrei condus de profesorul Sorin Apan vor crea în Rusia atmosfera specifică festivalului Astra.


SIBiu în SIBeria

Astra Film duce şi iradierea oraşului cultural din 2007 în Siberia. Un moment aparte în cadrul Festivalului din Siberia îl va constitui prezentarea Sibiului prin proiecţia filmului de 25 de minute Sibiu 2007- Capitală Culturală Europeană un adevărat ghid vizual pentru Sibiu şi împrejurimile sale care prezintă istoria unui oraş cu patrimoniu şi parfum medieval; viaţa culturală - artă, festivaluri, muzee - un oraş al culturii, Capitală culturală europeană a anului 2007. Filmul dezvăluie un oraş spectaculos, un spaţiu multicultural şi multiconfesional, cu împrejurimi deosebite, adevărate monumente ale naturii, legate organic de "Cetatea tutelară". Filmul Sibiu 2007- Capitala Culturală Europeană este proiectat, la solicitarea Meetings in Siberia, partener al evenimentului.


Astra Film - paşaport al culturii române

Acest eveniment face parte din proiectul Astra Film descoperă România! şi are ca scop promovarea creaţiei cinematografice documentare româneşti ca mijloc de cunoaştere şi înţelegere a realităţilor contemporane din România la nivel internaţional.

În 2008 după Cracovia, Paris şi Torino, Astra Film poposeşte în inima Rusiei, în Siberia, la Novosibirsk - a treia mare metropolă a Rusiei care va găzdui renumitul Festival Meetings in Siberia.

Proiectul mai include organizarea unui eveniment similar în Poznan, Polonia şi este organizat de Astra Film cu sprijinul Institutului Cultural Român.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus