Observator Cultural / august 2008
Boogie
Boogie, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean, a fost inclus printre cele 20 de filme ce vor candida anul acesta la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), recunoscute ca echivalentul Oscarurilor în Europa. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 6 decembrie 2008, la Copenhaga.

Înfiinţată în 1988, EFA (al cărei preşedinte actual este cunoscutul cineast german Wim Wenders, cel care l-a înlocuit pe Ingmar Bergman în 1996) este alcătuită din profesionişti şi personalităţi ale filmului european. Cel mai popular eveniment organizat de EFA, încă din primul an de activitate, este ceremonia de decernare a Premiilor Europene de Film (denumite iniţial premiile "Felix"), menite să recunoască excelenţa în domeniul realizărilor cinematografice europene. "Scopul decernării acestor premii este de a celebra diversitatea şi calitatea cinematografului european, de a aduce noi spectatori la filmele produse aici şi de a atrage atenţia asupra talentelor care continuă să apară în Europa", declară organizatorii EFA.


Români pe urmele lui Caragiale

Pînă acum, cinematografia românească nu a reuşit să obţină nici o nominalizare la foarte cunoscutele premii Oscar (ajunse anul acesta la a 81-a ediţie) ale Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din SUA, în pofida marilor succese internaţionale ale cîtorva producţii autohtone din ultimii ani. În schimb, se pare că drumul către Oscarurile europene este mai scurt şi mai facil. Ne amintim probabil că, nu mai devreme de anul trecut, 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a primit la Berlin Marele Premiu pentru Cel mai bun film european, în timp ce autorul său, Cristian Mungiu, a fost desemnat cel mai bun regizor european; filmul mai fusese nominalizat şi la categoriile "Cea mai bună actriţă europeană" (Anamaria Marinca) şi "Cel mai bun scenarist european" (Cristian Mungiu). În 2005, Cristi Puiu a fost nominalizat la premiul de regie şi, împreună cu Răzvan Rădulescu, la cel de scenariu, pentru Moartea domnului Lăzărescu. La acest ultim premiu a fost nominalizat, în anul următor, Corneliu Porumboiu, pentru A fost sau n-a fost?.

Nici scurtmetrajele româneşti nu au fost ignorate. În 2004, pe lista nominalizărilor la categoria "Cel mai bun scurtmetraj european" s-au aflat două filme româneşti: Poveste la scara C al lui Cristian Nemescu şi Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea al lui Cristi Puiu. În 2003, Diana Dumbravă, protagonista din Maria de Călin Peter Netzer, a fost nominalizată la Premiul pentru Cea mai bună actriţă europeană, iar în 1993, Maia Morgenstern a primit acelaşi premiu pentru rolul principal din Balanţa de Lucian Pintilie. După cum se vede, Berlinul (unde îşi are sediul EFA şi unde se desfăşoară ceremonia de premiere o dată la doi ani) este mult mai aproape de noi decît Hollywoodul...

Cele 20 de titluri eligibile pentru Premiile Europene de Film, printre care se numără anul acesta şi Boogie, sînt alese pe baza propunerilor venite de la instituţii de film europene, festivaluri importante, critici, membri EFA din ţările respective şi alţi profesionişti din domeniul cinematografiei. Nominalizările finale vor fi făcute în urma votului celor 1.650 de membri ai EFA, la categoriile: film european, regizor, actor, actriţă, scenarist şi director de imagine.


Un erou al timpului nostru

Boogie de Radu Muntean a avut premiera mondială la Cannes 2008, în cadrul secţiunii paralele "Quinzaine des Réalisateurs" (care a aniversat 40 de ani de existenţă). După Cannes, Boogie a fost prezent într-un alt festival de clasă A, Karlovy Vary (Cehia), apoi la Palic (Serbia) - unde a primit Premiul Special al Juriului -, la TIFF Cluj 2008, München, Ierusalim, la Anonimul 2008 Sfîntu Gheorghe - Premiul pentru Cea mai bună regie -, Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), Melbourne (Australia). Traseul festivalier al filmului continuă cu Varşovia (Polonia), Motovun (Croaţia) şi Namur (Belgia).

În contextul noului cinema românesc, Boogie poate marca trecerea de la realismul cu note sociale la realismul intimist. Protagonistul filmului, Bogdan "Boogie" Ciocăzanu (interpretat de Dragoş Bucur), nu este în nici un fel condiţionat social. N-a dus niciodată lipsă de nimic, a avut mereu succes la femei (două motive pentru care vechii prieteni încă îl invidiază), iar acum, la 30 de ani şi ceva, are propria firmă, o maşină fiţoasă, o soţie frumoasă şi iubitoare (Anamaria Marinca) şi un fiu adorabil (Vlad Muntean). Plecat la mare cu familia, de 1 mai, "Boogie" îi întîlneşte întîmplător, după trei ani, pe cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică); de ei îl leagă amintirea numeroaselor escapade bahico-sexuale din tinereţe. Cei trei încearcă să retrăiască, de-a lungul unei singure nopţi, magia "vremurilor bune", cînd viaţa cunoştea doar plăceri, nu şi responsabilităţi. Boogie va intra în circuitul cinematografic românesc pe 19 septembrie 2008.

Regia: Radu Muntean Cu: Dragoş Bucur, Anamaria Marinca, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Vlad Muntean

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus