februarie 2004
Titlu original: Once Upon a Time in Mexico
Gen: acţiune
Regia şi scenariul: Robert Rodriguez
Studiourile: Dimension Films
Durată: 110 minute
Cota mea: 4.0 din 10

Intriga: Legendarul El Mariachi, după uciderea frumoasei sale iubite şi a fiicei sale, rătăcind prin Mexic, se vede implicat într-un lanţ al crimei dirijat de CIA. Chemând în ajutor alţi doi El Mariachi, el speră atât să scape de CIA, cât şi să se răzbune pe cei ce i-au ucis familia.

Comentarii

Robert Rodriguez fusese inclus în 1993, după lansarea lui El Mariachi, în categoria "băieţilor răi" ai Hollywood-ului. În continuare, a fost mutat în categoria "băieţilor faliţi" ai Hollywood-ului, odată cu Desperado. Cu De la apusul la răsăritul soarelui, tânărul gata falit îşi sapă groapa cu zâmbetul pe buze, încurajat din spate de prietenul său Quentin Tarantino. Cu The Faculty, Rodriguez se aşază comod în groapă, iar seria Spy Kids acţionează ca un excavator care îl vâră sub o tonă de moloz.

Teoretic, A fost odată în Mexic ar trebui să fie o floricică crescută pe proaspătul său mormânt, un ultim "ceva" care să-l facă pe acel "băiat rău" uitat. Zic teoretic, deoarece practic multe lucruri bizare s-au petrecut la Hollywood şi nu puţini sunt cei ce au considerat acest fiasco epatant, la fel ca Desperado. Once Upon a Time... începe, ca şi Desperado, cu o glumă (de data aceasta, nu o spune Tarantino, ci Johnny Depp), continuă cu un amestec isteric de clişee exasperante (urmăriri, o tiradă nesfârşită de împuşcături şi de explozii), extrem de violent şi visceral, şi îşi dă ultima suflare cu unul dintre cele mai debile finaluri de film din ultima vreme, strigând ca un eunuc Viva la revolucion! Chiar dacă Antonio Banderas e "mort" (după cum chiar el mărturiseşte în repetate ori în film), cele 110 minute ale filmului sunt suportabile datorită lui Johnny Depp (distribuit corect într-un rol plin de vervă). Restul apariţiilor sunt în parte temerare (Willem Dafoe incapabil pe post de mafiot mexican), în parte ridicole (Enrique Iglesias în calitate de El Mariachi!!), în parte insesizabile (Salma Hayek, Eva Mendes din 2 Fast 2 Furious, amândouă superbe).

Este un film "shot, chopped and scored" şi, desigur, "written and directed by Robert Rodriguez" - "performanţă" nemaiatinsă de mexican de la El Mariachi încoace. Cine spunea că cinematografia este o artă colectivă se înşela amarnic - ea poate fi impietată de un singur om.
Regia: Robert Rodriguez Cu: Johnny Depp, Antonio Banderas, Salma Hayek

În programul cultural

AMC
29.03.2024 22,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus