Revista Diverta / septembrie 2008
La Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, stagiunea se deschide prin continuarea proiectului Amprenta, iniţiat în luna martie 2008 de Vava Ştefănescu. În spiritul libertăţii de expresie care-i este caracteristic, CNDB dă credit artiştilor, urmărind, pe de o parte, trasarea unor repere artistice, iar pe de alta, favorizând cunoaşterea unor artişti şi a universului lor creativ. Între 10 şi 30 septembrie 2008, programul va sta chiar sub semnul Vavei Ştefănescu, purtând titlul Anticorp.

"Amprenta mea e mai mult decât o temă, e o preocupare pe termen lung. Am pornit de la o observaţie simplă a ceea ce mi se întâmplă ca om şi ca artist în societatea din România. Sigur că oriunde e greu de cucerit redute, dar la noi trebuie de şase ori mai multă energie, ştiind de la bun început că vei pierde cinci părţi, dar şi că, fără acest sacrificiu, nu poţi realiza nimic. M-am întrebat ce pot face pentru a rezista factorilor patologici care îmi îmbolnăvesc creaţia, mintea şi corpul. Soluţia pe care am găsit-o a fost să adun mai multe tipuri de anticorpi în jurul meu şi împreună să construim un sistem de apărare, să arătăm că se poate trăi şi altfel", declară Vava Ştefănescu.

Proiectul va include spectacolul Julieta de Visky András, în regia lui Mihai Măniuţiu, un dialog deschis între Dumnezeu şi o femeie deportată în Bărăgan, o încercare de rezistenţă şi de conservare a credinţei şi a dragostei (textul piesei a fost publicat în format electronic pe LiterNet.ro). Vor urma intervenţiile publice semnate de Mihai Mihalcea şi Mihaela Michailov, dar şi sculpturi de Aurel Vlad (Dansul omului câine) şi Elena Lot Vlad (Scene din viaţa unei femei).

Tot în cadrul Amprentei va fi lansat şi Cvartet pentru o lavalieră în varianta cinematografică a instalaţiei coregrafic-sonore omonime concepute de Vava Ştefănescu, de data aceasta în regia Ancăi Damian. Cvartet..., sprijinit de la bun început de LiterNet.ro, se dezvoltă în jurul ideii de proximitate, experimentând reacţia unor oameni închişi într-o cabină, care interacţionează între ei, dar şi cu publicul, receptând totodată sunetele din jur mixate de Julien Trambouze. Spectacolul va participa în octombrie 2008 la Festivalul Explore Dance şi Festivalul Internaţional de Dans de la Bacău, iar în noiembrie va fi inclus în cadrul unui Festival din Bologna, Italia, dar şi în programul Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti. La propunerea coregrafului Cosmin Manolescu, al cărui mandat curatorial în cadrul programului Amprenta se va desfăşura în luna noiembrie 2008, Cvartet... se va juca şi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Printre ceilalţi invitaţi din Anticorp, se numără şi Mihai Mihalcea cu spectacolul You come to see the show and you'll get an extra burger!, dar şi Julien Trambouze cu o instalaţie sonoră care va presupune o interacţiune ridicată cu publicul. La Vava în sufragerie va fi o uşă deschisă pe toată perioada Amprentei sale, un prilej de a descoperi ce se ascunde dincolo de fiecare proiect al său, dar şi a de a discuta responsabil despre cum să faci artă producând în continuare anticorpi.

Citeşte caietul-program al Anticorpilor aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus