Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru 2008

FNT 2008 va produce o explozie teatrală în Bucureşti!

septembrie 2008
Cea de a 18-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru aduce pe scenele bucureştene spectacole de excepţie. În perioada 1-10 noiembrie 2008, FNT îşi va bucura publicul printr-o "explozie" de spectacole valoroase din ţară şi din străinătate, oferind o imagine complexă a pieţei de teatru contemporan. În afară de a sublinia noutăţile teatrale, FNT începe din 2008 să prezinte tinerii regizori care au debutat în ultimul an şi să aducă spectatorul mai aproape de spectacol organizând o serie de evenimente speciale.

Ediţia din 2008 a FNT este structurată pe trei categorii: Spectacole româneşti de top (Romanian Showcase), Spectacole invitate din străinătate (International Voices) şi Debut (New Entry). În Spectacole româneşti de top / Romanian Showcase au fost incluse spectacole care pot reprezenta cu succes teatrul românesc în afara ţării. Au fost invitaţi să le vadă, pe lângă publicul românesc, promoteri internaţionali, directori de festivaluri şi de teatre din lume, în scopul de a le include în programul evenimentelor girate de ei.

Categoria Debut / New Entry este menită să prezinte spectacolele unor regizori tineri şi foarte tineri care sunt la prima lor producţie teatrală. Această categorie conţine anul acesta 7 debuturi care au puterea sa menţină ridicat tonusul mişcării teatrale din România.

Spectacolele invitate din străinătate / International Voices aduc în cadrul aceluiaşi eveniment realităţi teatrale diferite din Franţa, Rusia, Marea Britanie, Germania şi Letonia. "Vor fi prezenţi la FNT 2008 regizori şi companii teatrale internaţionale care trasează noile tendinţe în teatrul lumii, cu spectacole nominalizate sau distinse cu premii europene, prezentate anul acesta în multe alte festivaluri prestigioase. Invitând nume precum Richard Foreman, Kama Ginkas, Alvis Hermanis, Rimini Protokoll, Joel Pommerat, Lev Erenburg, teatrul românesc intră în circuitul teatral al momentului. Sperăm că aşteptările publicului care va vedea spectacolele acestor creatori vor creşte, iar artiştii români se vor putea conecta la teatrul lumii şi îşi vor putea fixa noi repere." subliniază directorul artistic al evenimentului, criticul de teatru Cristina Modreanu.

Oferta FNT 2008 este completată cu secţiuni speciale - Spectacole de dans / Dance Showcase (în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului), Debut / New Entry (]n colaborare cu Teatrul de Comedie) şi Nopţile Teatrului Independent / Indie Nights (în colaborare cu Teatrul "Luni" de la Green Hours).

Noutăţile ediţiei 2008 sunt, pe lângă secţiunea Debut, editarea unei reviste a Festivalului Naţional de Teatru, Scena.ro, organizarea de workshop-uri pentru profesioniştii artei spectacolului, lansarea proiectului Piaţa de teatru şi relansarea site-ului FNT (www.fnt.ro).

Spectacolele vor avea loc pe scenele mai multor teatre bucureştene (Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul "Nottara", Teatrul "Ion Creangă" şi Teatrul de Operetă "Ion Dacian"). Un rol important şi de tradiţie îl are Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" care a avut amabilitatea să găzduiască spectacolele Festivalului Naţional de Teatru în toate sălile sale.

Workshop-urile, conferinţele şi întâlnirile FNT se vor desfăşura la UNATC, lansările de carte la Librăria Cărtureşti, spectacolele de dans la Centrul Naţional al Dansului, iar majoritatea spectacolelor din cadrul Nopţile Teatrului Independent vor avea loc la Teatrul LUNI de la Green Hours.

Festivalul Naţional de Teatru este un eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor, împreună cu Primăria Capitalei şi produs de către Uniunea teatrală din România (UNITER).

Pentru mai multe detalii despre spectacolele invitate la FNT 2008, programul acestora şi modalitatea de cumpărare a biletelor, vă rugăm să accesaţi www.fnt.ro.

TEATRU DE TOP

SPECTACOLE ROMÂNEŞTI

Sageata 69 de Igor Bauersima, regia Alexandra Badea (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Timişoara)
Sageata boala familiei m de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Timişoara)
Sageata Butoiul cu pulbere de Dejan Dukovski, regia Cristi Juncu (Teatrul "Sica Alexandrescu", Braşov)
Sageata Caligula de Albert Camus, regia Victor Ioan Frunză (Teatrul Municipal de Stat Baia Mare)
Sageata Camera de hotel - o trilogie de Barry Gifford, regia Alexandru Dabija (Teatrul Odeon, Bucureşti)
Sageata Complexul România de Mihaela Michailov, regia Alexandra Badea (Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Bucureşti)
Sageata E doar sfârşitul lumii de Jean-Luc Lagarce, regia Radu Afrim (Teatrul Odeon, Bucureşti)
Sageata Eduard al III-lea de W. Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Bucureşti)
Sageata Electra, după Euripide, regia Sorin Militaru (Teatrul "Tomcsa Sándor", Odorheiu Secuiesc)
Sageata Hamlet, după W. Shakespeare, regia Radu-Alexandru Nica (Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu)
Sageata Lulu - o tragedie monstruoasă de Frank Wedekind, regia Silviu Purcărete (Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu)
Sageata Macbeth de W. Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul Naţional "V. Alecsandri", Iaşi)
Sageata Odihna sau puţin înaintea sfârşitului de George Banu, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul "Tony Bulandra", Târgovişte)
Sageata Platonov de A.P. Cehov, regia Vlad Massaci (Teatrul "Nottara", Bucureşti)
Sageata Portugalia de Egressy Zoltán, regia Cristi Juncu (Teatrul "Anton Pann", Râmnicu Vâlcea)
Sageata Privighetoarea şi trandafirul de Oscar Wilde, regia Carmen Lidia Vidu (Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Bucureşti)
Sageata Regina frumuseţii din Leenane de Martin McDonagh, regia Andreea Vulpe (Teatrul "Toma Caragiu", Ploieşti)

SPECTACOLE INVITATE DIN STRĂINĂTATE

Sageata Acest copil, scenariul şi regia Joël Pommerat (Compania "Louis Brouillard" - Franţa)
Sageata Călugărul negru de A.P. Cehov, regia Kama Ginkas (Moscow New Generation Theatre - Rusia)
Sageata Capitalul de Karl Marx, un spectacol de Helgard Hang şi Daniel Wetzel (Rimini Protokoll, Berlin - Germania)
Sageata Furtuna de A. Ostrovski, regia Lev Erenburg ("Puskin" Theatre - Magnitogorsk, Rusia)
Sageata Purificarea lui Constance Brown, creat de Gerard Bell, Jake Oldershaw, Jan Pearson, Graeme Rose, Bernadette Russell, Craig Stephens, Andy Watson, regia James Yarker (Stan's Cafe, Birmingham - Marea Britanie)
Sageata Sunetul tăcerii, scenariul şi regia Alvis Hermanis (New Riga Theatre - Letonia)
Sageata Un poem ridicol, după F. M. Dostoievski, regia Kama Ginkas (Moscow New Generation Theatre - Rusia)

DEBUT (în colaborare cu Teatrul de Comedie)

Sageata Bella şi cavalerul fără nume de Oliver Emanuel, regia Vladimir Anton (Teatrul de Comedie)
Sageata Coca Blues de Ioan Peter, regia Cristian Ban (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Timişoara)
Sageata Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, regia Eugen-Alexandru Gyemant (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti)
Sageata Emigranţii de Slawomir Mrożek, regia Zalán Zakariás (Teatrul de Comedie)
Sageata Furtuna de Shakespeare, regia Alexandru Lustig (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti)
Sageata Însetaţi de Wajdi Mouawad, regia Elena Morar (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti)
Sageata Umbra albastră de Bryan Reynolds, după Georg Büchner, regia Răzvan Mureşan (Teatrul Naţional "Lucian Blaga", Cluj)

NOPŢILE TEATRULUI INDEPENDENT (în colaborare cu Teatrul "Luni" de la Green Hours)
Sageata Adio secol XX, scenariul şi regia Horaţiu Mihaiu (Teatrul Underground-Ariel, Tg Mures)
Sageata Beer Tourist un spectacol de Walter Bart şi Matjis Jansen (Compania Wunderbaum, Olanda)
Sageata Cui i-e frică de Virginia Wolf? de Edward Albee, regia Mariana Cămărăşan (Teatrul Act, Bucureşti)
Sageata Eden de Eugen O'Brien, regia Cristian Juncu (Teatrul 74, Tg. Mures)
Sageata Hell de Lolita Pille, regia Chris Simion (Teatrul Undercloud, Bucureşti)
Sageata Hue & Cry de Deirdre Kinahan, regia David Horan (Tall Tales Theatre Co., Irlanda)
Sageata Monged de Garry Dugan, regia Vera Ion (Club "La Scena", Bucureşti)
Sageata Paraziţi de Marius von Mayenburg, regia Sorin Militaru (Play Café, Craiova)
Sageata Stăteam întinşi pe pat după Daniil Harms, regia Ovidiu Mihăiţă ("Auăleu" - Teatru de garaj şi curte, Timişoara)
Sageata Ziua futută a lui Nils, scenariul şi regia Peca Stefan (Teatrul "Luni" de la Green Hours)

SPECTACOLE DE DANS (în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului, Bucureşti)

Sageata 8 days a week, Direcţie artistică: Eduard Gabia, Coregrafia: Carmen Coţofană, Maria Baroncea, Florin Fieroiu, Brynjar Bandlien, Florin Flueraş, (productie Centrul Naţional al Dansului cu sprijinul KaaiTheater - Bruxelles)
Sageata Cvartet pentru o lavalieră, Concept: Vava Ştefănescu, Co-autori: Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mihai Mihalcea (dansatori) şi Julien Trambouze (artist sonor) (producţie LiterNet.ro, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional)
Sageata Dedublarea, Un spectacol de Mădălina Dan (producţie Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti, Romania)
Sageata Julieta de Visky András, adaptarea şi regia: Mihai Măniuţiu, coregrafia: Vava Ştefănescu (producţie Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj, coproducţie Centrul Naţional al Dansului)
Sageata Odă artificialului, Direcţia artistică: Maria Baroncea, Coregrafia: Maria Baroncea, Eduard Gabia, Florin Flueraş (coproducţie Centrul Naţional al Dansului şi deSingel - Belgia)
Sageata You come to see the show and you'll get an extra burger!, Concept, text şi coregrafie: Mihai Mihalcea & Solitude Project (producţie Solitude Project)

CONFERINŢELE ŞI ÎNTÂLNIRILE FNT

Sageata Conferinţa regizorului Kama Ginkas: Provoking Theatre
Sageata Conferinţă susţinută de Hans Thies Lehmann pe tema: Postdramatic Theatre
Sageata Conferinţă susţinută de George Banu pe tema: Actorul nesupus
Sageata Conferinţă susţinută de Richard Foreman pe tema: Bridge Project şi Ontological Hysteric Theatre
Sageata Întâlnire cu Alvis Hermanis
Sageata Conferinţă susţinută de Mihai Mălaimare
Sageata Întâlnire cu Joel Pommerat
Sageata Dezbatere Starea teatrului românesc, moderator Magdalena Boiangiu
Sageata Dezbatere Debutul - şansă sau dramă, moderator Oltiţa Cîntec

LANSĂRI ÎN CADRUL FNT

Sageata Scena.ro - Revista Festivalului Naţional de Teatru
Sageata Regizorul Kama Ginkas şi teatrul provocator ("Provoking theater: Kama Ginkas directs") de Kama Ginkas si John Freedman. Traducerea Marian Popescu. Editura UNITEXT - colecţia FNT
Sageata Teatru de Jöel Pommerat. Traducerea Anca Rotescu. Editura UNITEXT - colecţia FNT
Sageata Spatele omului de George Banu. Traducerea Ileana Littera. Editura Nemira
Sageata Dincolo de rol sau Actorul nesupus de George Banu. Traducerea Delia Voicu. Editura Nemira
Sageata 3 X Hausvater (Decameronul, Tovarăşul pionier, Ultima mazurcă) de Al. Hausvater. Editura Tractus Arte
Sageata Athenee Palace Hotel de Alexander Hausvater. Editura Brumar
Sageata Antologia dramaIS, texte de Dan Lungu, Cătălin Mihuleac şi Lucian Dan Teodorovici. Editura Cartea Românească
Sageata Un teatru la marginea drumului de Iulia Popovici. Editura Cartea Românească
Sageata Aurolac blues. 6 texte scurte de Saviana Stănescu. Editura Cartea Românească
Sageata Casa dinăuntru de Cristina Modreanu. Editura Cartea Românească
Sageata Seria Dramaturgi de azi, serie coordonată de Andreea Dumitru şi Ioana Anghel. Editura Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" - Revista Teatrul Azi
Sageata Revista Man.In.Fest - Trimestrial de cultură a spectacolului. Editura ArtReSearch

ATELIERE

Sageata Bridge Project - An International Art Initiative / susţinut de Richard Foreman (SUA)
Sageata Creaţie şi creatori români în context european - forme de aplicaţii artistice / în parteneriat cu Trans Artists (Olanda)

EVENIMENT RECOMANDAT DE FNT

Sageata Festivalul Măştilor Europene, organizat de Teatrul Masca

PIAŢA DE TEATRU

Sageata Prezentarea teatrelor, a instituţiilor de cultură din domeniul artelor spectacolului şi a proiectelor lor în cadrul unei pieţe deschise (participă toate instituţiile doritoare) - proiect în pregătire pentru ediţia din 2009 a FNT.

Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008

Selecţia ca act performativ - FNT 2008, Mihaela Michailov
 Suficienţa naţională - FNT 2008, Magdalena Boiangiu
 Prinzînd polemica de coadă - FNT 2008, Iulia Popovici