februarie 2004
Cold Mountain
CU:
Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Eileen Atkins, Brendan Gleeson, Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman, Giovanni Ribisi, Donald Sutherland, Ray Winstone, Kathy Baker

Regia: Anthony Minghella
Producători: Sydney Pollack / Aibert Berger / Ron Yerxa
Regia de imagine: John Seale
Costumele: Ann Roth
Scenografia: Dante Ferretti
Montajul: Walter Murch

Filmările în România prin CASTEL FILM

NOMINALIZĂRI:
8 nominalizări Globul de Aur, 13 nominalizări Premiile BAFTA (Academia Britanică de Film), 7 nominalizări OSCAR

PREMII:
Renee Zellweger - cel mai bun rol secundar feminin - Globul de Aur
Renee Zellweger - cel mai bun rol secundar feminin - BAFTA
Gabriel Yared - cea mai buna coloana sonora - BAFTA
Anthony Minghella - cel mai bun scenariu adaptat - National Boad of Review
(NBR-USA)




America anilor 1860. Într-o ţară cutremurată de război, se petrece o aventură extraordinară în care sînt implicaţi trei oameni, Trei oameni a căror supravieţuire fizică şi psihică depinde de legătura dintre ei.

Filmul "Cold Mountain" semnat de Anthony Minghella, după romanul lui Charles Frazier, este o călătorie spre inimă, o poveste despre dragoste, prietenie, despra frumuseţea şi mirajul naturii, despre o Americă în schimbare la sfîrşitul Războiului Civil.

Cold Mountain este un film care poartă amprenta lui Minghella, în care joacă în rolurile principale Jude Law, Nicole Kidman şi Renee Zellweger.

Cold Mountain urmăreşte destinele celor trei şi felul în care se întrepătrund. Mai întîi, este soldatul din Confederaţie - Inman (Jude Law) care, rănit pe cîmpul de luptă, se întoarce la femeia iubită. În drumul către Ada (Nicole Kidman), Inman întîlneşte rebeli şi sclavi, ticăloşi de toate felurile, profitori, toate gunoaiele pe care răutăţile unui război crîncen le pot scoate la suprafaţă. La rîndul ei, Ada, nu mai e femeia delicată şi protejată care a fost. Acum singură, trebuie să înfrunte grozăviile unor vremuri zbuciumate, trebuie să-şi apere singură ferma tatălui său, şi de ruină, şi de atacuri. În ajutorul fetei vine Ruby (Renee Zellweger) care devine parte intimă o poveştii, o femeie care o învaţă pe Ada legile supravieţuirii într-o lume pe care fata nu o cunoştea şi de care află cu uimire.

Inman, Ada şi Ruby sînt protagoniştii unei poveşti despre dorul de casă, despre un stil şi o concepţie de viaţă care s-au dus pentru totdeauna în negurile vremii, despre dragoste şi zbucium în inima poporului american.

COLD MOUNTAIN este un film semnat de Anthony Minghella, după romanul lui Charles Frazier. Filmul este produs de SYDNEY POLLACK, laureat al Premiului Oscar, WILLIAM HORBERG, ALBERT BERGER şi RON YERXA. În rolurile privipale evoluează JUDE LAW, NICOLE KIDMAN şi RENEE ZELLWEGER, DONALD SUTHERLAND.

Pentru realizarea acestui film, Minghella a reunit echipa de producţie cu care a lucrat la The English Patient, printre care regizorul de imagine JOHN SEALE, editor Wal Murch şi designerul de costume Ann Roth, care a lucrat cu Minghella şi la The Talentated Mr. Ripley. Echipei de producţie i s-a alăturat şi renumitul designer de producţie Dante Ferretti, de şase ori nominalizat la premiul Academiei Americane de Film.



DESPRE ROMANUL LUI CHARLES FRAZIER

Atunci cînd a publicat cartea (citiţi un fragment din carte în Atelier LiterNet) despre povestea unui soldat sudist în drumul spre casă, în 1997, Frazier a devenit un nou simbol al americanilor. Criticii l-au salutat ca pe una dintre cele mai apreciate noi talente ale literaturii Americane, un maestru al condeiului, un povestitor cu imaginaţie şi suflet.

Romanul este împărţit în două planuri: cel al războiului, al luptelor efective al vremurilor tumultoase pe care Abraham Lincoln le numea "naşterea unei noi libertăţi" şi cel al destinelor unui bărbat şi al unei femei, drumul şi căutările lor către pace.

Crescut în Blue Ridge Mountains din Carolina de Nord, Charles Frazier a copilărit ascultînd poveşti de război, despre curaj şi demnitate, care i-au rămas moştenire peste generaţii de la stră-stră-bunicii lui şi unul dintre stră-stră-unchi, dintre care W.P. Inman, adevăratul soldat confederat care a mers spre casă 500 km pe jos, de la un spital din Virginia.

A decis să scrie un roman despre acele vremuri, despre haosul care ducea la naşterea unei lumi şi a unei concepţii de viaţă noi. Atunci cînd regizorul Anthony Minghella a citit "Cold Mountain" a fost impresionat de povestea mistică, despre intensitatea sentimentelor trăite de scriitor prin eroii care i-a descris.

"Charles Frazier este cel care a adus în termeni moderni Odiseea lui Homer, o poveste despre întoarcerea spre casă a unui bărbat care întîlneşte tot felul de obstacole în calea lui, afirmă Minghella. Sînt obstacole care îi pun la încercare vanitatea, dragostea romantică, loialitatea, curajul. Pentru Inman este o extraordinară aventură deopotrivă cu o călătorie spirituală".

Charles Frazier afirmă despre propriul roman, ca o concluzie, o inimă a tuturor înţelesurilor: " Cred că Cold Mountain este o meditaţie asupra temerilor şi dorinţelor, despre modul în care reacţionăm faţă de violenţă şi cum ne descoperim calea către pace. Călătoria lui Inman este propria lui viziune despre pace, despre cămin şi viaţa pe care o merită şi a cîştigat-o. Toate acestea nu sînt chestiuni legate de un anumit timp. Războiul Civil mi-a oferit doar fundalul pe care se desfăşoară povestea, dar toate aceste lucruri se află în interiorul nostru întotdeauna"


DESPRE LOCURILE ÎN CARE S-A FILMAT

"Cold Mountain, cu piscurile lui ascuţite ce îmbrăţişează cursurile apelor... Le ştia pe nume, dar şi le-a spus în şoaptă ca şi cînd ar fi fost cuvinte vrăjite pentru a se apăra de lucrurile de care se temea cel mai tare" (Charles Frazier - "Cold Mountain")

Una dintre provocările la care a fost supus regizorul Anthony Minghella a fost să găsească locuri de filmare potrivite, care să capteze ceea ce însemna un colţ de lume, frumos şi sălbatic, cu codrii adînci şi ferme rătăcite, unde natura şi clima să fie ceea ce etaloane în timp. Un colţ de America sălbatică, unde să se potrivească povestea epică din Cold Mountain.

Astfel, vreme de un an, Minghella şi Dante Ferretti au căutat peisajul potrivit. La început, au mers direct către Blue Ridge Mountains, din Carolina de Nord. Dar acolo, spre dezamăgirea lor, totul se schimbase în mod de-a dreptul dramatic.

Au căutat în oriunde altă parte din lume, ceva care să păstreze din misterul pădurilor virgine din America secolului trecut. Au mers în Canada, dar acolo, ca şi în State, peisajul fusese denaturat, nimic nu amintea de Carolina de Nord a anilor 1860. Iain Smith care a mers în vacanţă în România, a călătorit prin Munţii Carpaţi spre Transilvania. Spre surpriza lui, Smith a remarcat că peisajul seamănă cu acela din Carolina de Nord, acea "neatinsă" Carolina de Nord şi a trimis rapid cîteva imagini lui Minghella şi Ferretii, încîntat de descoperirea lui.

Minghella a fost impresionat de imagini, dar trebuia să vadă totul cu proprii săi ochi. Astfel a făcut personal o călătorie în România. A fost cu adevărat o revelaţie. Minghella a văzut că peisajul din Romania corespundea cel mai bine, era perfect celui descris în roman.

"Ceea ce ne-a izbit în mod deosebit a fost numărul incredibil, minunata densitate a pădurilor. Totul era plin de zăpadă, foarte frumos" spune Minghella. "Am făcut o a doua călătorie în România, în primăvară şi am descoperit că era perfect, succesiunea anotimpurilor, totul capta acea majestuoasă impresie din roman" continuă Minghella.

"În mod cu totul ironic, mergînd în România am reuşit să dăm autenticitate filmului, ceea ce nu am reuşit în State" declară Pollack.

Realizatorii au descoperit cu plăcere că în Carolina de Nord există chiar un ţinut care se numeşte Transylvania, nu departe de actualul Cold Mountain, şi că există o similitudine de atmosferă şi privelişti.

"Am fost dezamăgiţi, pe de o parte, să plecăm din Carolina de Nord, dar în acelaşi timp încîntaţi de oportunităţile pe care ni le-a oferit România" declară Minghella.

La terminarea producţiei, filmările au fost făcute nu numai în România, ci şi în sudul Statelor Unite, inclusiv în Carolina de Sud şi Virginia, unde s-au folosit pentru filmări clădiri autentice din secolul trecut, pentru autenticitate.

Anthony Minghella a început filmările pe 15 iulie 2002, lîngă satul Potigrafu, aproape de Bucureşti, unde există o fermă imensă, ce a fost folosită pentru scena de luptă de la Petersburg, Virginia.

La Potigrafu, realizatorii au săpat tranşee, au construit fortificaţii şi chiar un spital de campanie. Au re-creat un imens crater, descris în carte, care avea o adîncime de 16 metri şi o lărgime de 27 metri. Alt crater mai mic a fost săpat în apropierea celui descis. Explozia care în timpul luptelor din secolul trecut a ucis 350 de soldaţi odată a fost "manufacturată" de tehnicianul în efecte speciale Trevor Wood, care a folosit 4.000 de litri pe petrol, 100 kg de explozibil şi o mare cantitate de accesorii pirotehnice.

La scena luptei, echipa de realizatori a beneficiat de sprijinul Forţelor Armate Române, care a pus la dispoziţie la filmări peste 1.000 de soldaţi. Trei experţi militari, Brian Pohanka, John Bert şi Michael Kraus au oferit consiliere tehnică.

Soldaţii români au răspuns cu mare entuziasm la pregătire, la mînuirea puştilor din secolul trecut, au executat cu precizie mişcările. "Soldaţii români sînt mult mai tineri şi mai slabi decît partenerii lor americani" afirmă Pohanka. "Şi pentru acest motiv, seamănă mult mai bine cu soldaţii americani care au luptat în secolul trecut".

După secvenţele de bătălie, echipa de realizatori a părăsit Bucureştiul pentru a merge la Poiana Braşov, în Transilvania în ceea ce este cunoscut sub numele de "Alpii Transilvăneni". Aici, lîngă Râşnov, Dante Ferretti a construit Black Cove Farm, acea fermă americană tradiţională, specifică secolului 19, încojurată de cîmpii, case pentru sclavi, hambare şi grajduri, cu o grădină de flori. Aici au fost filmate scenele în care reverendul (Donald Sutherland) îl ia pe Inman să-i arate împrejurimile şi unde rămîne Ada singură.

Au fost filmate alte scene la o localitate de munte, Zărneşti, nu departe de Poiana Braşov, unde Ferretti a plasat întreaga comunitate de la Cold Mountain. Aici au fost trase scenele de la începutul filmului, inclusiv scena în care Inman o întîlneşte pe Ada. Aici Ferrretti a construit 32 de case, un şanţ de scurgere, un magazin, o spălătorie şi o bancă.

"Frumuseţea sălbatică a peisajelor este cea care impresionează. Black Cove Farm şi Cold Mountain sînt practic izolate de viaţa modernă, de zgomotul trepidant"..."A fost extraordinar să văd dimineaţa fermierii români care taie iarba, nu cu maşini, ci cu coasele, după care am văzut cum îşi transportau recoltele nu cu camioane, ci cu cai şi căruţe de lemn. Am avut senzaţia minunată că mă aflu în secolul XIX" a declarat Ferretti.

Înainte ca filmările să fie gata, Charles Frazier a vizitat Charleston şi a venit şi în România.


DESPRE DISTRIBUŢIE

JUDE LAW (Inman) a fost văzut recent în drama Road to Perdition în regia lui Sam Mendes, unde a jucat alături de Tom Hanks şi Paul Newman. Law a avut şansa de a fi nominalizat la un premiu Oscar şi un BAFTa pentru prestaţia din filmul lui Anthony Minghella, The Talented Mr. Ripley, cu Matt Damon şi Gwyneth Paltrow. A mai fost nominaşlizat la Globul de Aur pentru rolul unui cyborg din A.I de Steven Spielberg.

În filmografia lui Law intră şi Existenz şi Wilde, pentru care a cîştigat Premiul Cercului de Critici de Film din Londra. Debutul său în America a fost thriller-ul Gattaca. A apărut de asemenea, recent, în Enemy At The Gates alături de Joseph Fiennes, Ed Harris şi Rachel Weisz.

Pe Broadway, Law a jucat alături de Kathleen Turner şi Eileen Atkins în piesa de mare succes Indiscretionsa, care i-a The Theater World Award şi o niminalizare la Tony pentru cel mai bun actor în rol secundar. El a interpretat acest rol în premieră la Royal National Theater şi a primit pentru prestaţia sa Charleston Award pentru debut. Recent, Law a mai apărut pe scenele londoneze în două piese, Tis Pity She's A Whore de John Ford şi Dr. Faustus de Christopher Marlowe.

NICOLE KIDMAN (Ada Monroe) a cîştigat premiul Oscar 2003 şi Globul de Aur pentru rolul Virginiei Woolf în The Hours de Stephen Daldry. În 2001, a apărut în două mar succese de casă, The Others şi Moulin Rouge, pentru care a fost nominalizată la premiul Oscar. Recent, Kidman a jucat în filmul lui Lars Von Trier Dogville şi în The Human Stain de Robert Benton, alături de Robert Benton.

Născută în Honolulu, Kidman a crescut la Sydney şi şi-a făcut debutul într-un film australian, Bush Christmas. La 14 ani a apărut în priecte mai mici, ca Winners şi în mini serialul realizat de Disney Channel Five Mile Creek. Kidman a studiat la Australian Theater for Young People din Sydney şi la Philip Steet Theater. Rolul din mini serialul Vietnam, din 1985, în regia lui Kennedy - Miller a propulsat-o ca star în Australia. Avea numai 17 ani cînd a cîştigat prin vot titlul de Best Actress of the Year din parte publicului australian şi Australian Film Institute. Printre filmele care le-a făcut în Australia sînt: Emerald City (pentru care a primit o nominalizare la categoria cea mai bună actrişă în rol secundar din partea Australian Film Institute), Flirting şi Bangkok Hilton. A mai apărut pe scena de teatru cu un rol principal în Steel Magnolias la Sydney Seymour Center şi Spring Awakening la Australian Theater for Young People.

Kidman a fost remarcată de publicul internaţional după performanţa din "Dead Calm" în regia lui Philip Noyce, în 1989. de atunci, a devenit cea mai vînată de regizori actriţă. A lucrat cu Bruce Joel Rubin (My Life), Joel Schumacher (Batman Forever) Jane Campion (The Portrait of a Lady), Ron Howard (Far and Away), Harold Becker (Malice), Mimi Leader (The Peacemaker), Griffin Dunne (Practical Magic) şi Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut). Rolul din To Die For în regia lui Gus Van Sant i-a adus un Glob de Aur, Best Acress Awards din partea boston Film Critics, National Broadcast Film Critics, London Film Critics, Seattle Film Festival.



RENEE ZELLWEGER (Ruby Thewes) a fost nominalizată la un premiu al Academiei Americane de Film, Screen Actor's Guild Award şi un Glob de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un rol de comedie muzicală pentru rolul lui Roxy Hart din Chicago. Cu un an înainte a apărut în Bridget Jones Diary iar pentru rolul interpretat a primit nominalizări la Oscar şi Globul de Aur. Recent, Zellweger a apărut în White Oleander şi Down With Love, un omagiu satiric adus comediilor sexi în care au jucat Rock Hudson şi Doris Day. În acest an, Zellweger va fi auzită în comedia animată Sharkslayer şi îşi va relua faimosul rol în Bridget Jones: The Edge Of Reason.

Zellweger a jucat în "Dazed and Confused" de Richard Linklater, "Reality Bites" de Ben Stiller, Love and a 45, 8 Seconds, The Return of the Texas Chainsaw Massacre, Empire Records şi My Friend's Back. A mai apărut în My, Myself and Irene în regia fraţilor Farrelly, The Bachelor şi în comedia neagră semnată de Neil Labute Nurse Betty.

DONALD SUTHERLAND (Reverend Monroe) este unul dintre cei mai versatili şi mai talentaţi actori, cu o alură plină de eleganţă, care a jucat în peste 100 de filme. Evantaiul larg de roluri pe care le-a realizat dovedesc potenţialul deosebit al actorului: a apărut în satira politică M.A.S.H. al lui Robert Altman, în drama "Ordinary People" semnată de Robert Redford, în Klute de Alan Pakula şi în "Cassanova" lui Fellini.

Sutherland s-a născut la St. John, New Brunswick, Canada şi şi-a început cariera ca disc - jockey, la vîrsta de 14 ani şi a fost foarte apreciat pentru rolul lui Scrooge din adaptarea radiofonică a nuvelei "Christmas Carol" de Dickens. Rolul din The Tempest, o producţie studenţească în care a jucat în timpul studenţiei la Universitatea din Toronto, l-au adus în atenţia lui Herbert Whitaker, pe atunci critic la Toronto Globe and Mail, care l-a sfătuit pe Sutherland să se apune serios de teatru şi să lase studiile de inginerie. S-a mutat la Londra, la Royal Academy of Dramatic Arts şi a debutat pe scenă în "August for the People" cu Rex Harrison.

Abia cel de al 14 lea film i-a adus lui Sutherland recunoaşterea internaţională. Era M.A.S.H. în regia lui Robert Altman, după care Sutherland a făcut filme sub îndrumarea lui Bernardo Bertolucci (1900), Nicolas Roeg (Don't Look Now), John Schlesinger (The Day of the Locust), Paul Mazursky (Alex in Wonderland), Robert Aldrich (The Dirty Dozen), Herbert Ross (Max Dragon Returns), Louis Malle (Crackers), Ron Howard (Backdraft) şi Oliver Stone (JFK); în timpul filmărilor la Ordinary People, care au durat 18 luni, Sutherland a jucat şi în A Man, A Woman and a Bank, un remake după Invasion of the Body Snatchers, în The Great Train Robbery şi Murder By Decree, Bear Island şi Nothing Personal.

Alte filme din anii 80: The Wolf at the Door, Apprentice to Murder, A Dry Season.

RAY WINSTONE (Teague) este unul dintre cei mai dinamici actori britanici, care a fost foarte apreciat pentru prestaţia din Nil By Mouth de Gary Oldham. A jucat în Sexy Beast de Jonathan Glazer şi The War Zone de Tim Roth. Winstone a fost nominalizat la European Film Award la categoria cel mai bun actor pentru rolul din The War Zone şi a fost nominalizat la BIFA şi BAFTA pentru rolul din "Nil Bx Mouth". Recent, a jucat alături de Michael Caine în Last Orders. Filmografia sa cuprinde Ripley's Game, There' s Only One Jimmy Grimble, Five Seconds to Spare, Ladybird, Quadrophenia.

Pe scenă a apărut în producţia lui Sam Mendes To the Green Fields Beyond. A jucat la Royal Court Theatre din din Londra în Some Voives şi în Old Red Lion, The King's Head, Islington. Fost boxer, Winstone locuieşte la Londra.

BRENDAN GLEESON (Stobrod) a fost profesor de liceu pentru scurtă vreme, dar pasiunea pentru actorie a făcut din el ceea ce este astăzi, un actor talentat şi apreciat. Este născut la Dublin, unde a jucat pe scena de teatru, a regizat şi a scris scenarii pentru Gate şi Abbey Theatres. Recent, a jucat în 28 Days de Danny Boyle şi în The Gangs of New York de Martib Scorsese. Va apărea în producţia lui John Boorman Tailor of Panama .

Filmografia sa cuprinde: Darl Blue de Ron Shelton, Artificial Intelligence în regia lui Steven Spielberg, Mission Impossible de John Woo, Braveheart de Mel Gibson şi I Went Down de Paddy Breachnach.

La televiziune, Gleeson a apărut în The Treaty, The Sneaper! , Kidnapped. În 1998, a avut rolul principal din The General pentru Boorman, rol care i-a adus recunoaşterea internaţională şi premiile pentru categooria cel mai bun actor din partea Boston Society of Film Critics, The London Film Critics, Irish Film and Television Association.

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN (Veasey) a apărut recent în The 25 th Hour în regia lui Spike Lee, Red Dragon tot de Spike Lee, Punch Drunk Love şi Love Liza de Paul Thomas Anderson. State and Main de David Mamet şi Almost Famous de Cameron Crowe.

În prima colaborare a actorului cu regizorul Anthony Minghella, a apărut alături de Matt Damon, Gwyneth Paltrow şi Jude Law în The Talentated Mr. Ripley.

A jucat în Boogie Nights, Hard Eight, Happiness, Patch Adams, The Big Lebowski, Twister, Scent of a Woman şi Nobody's Fool.

NATALIE PORTMAN (Sara) este una dintre cele mai apreciate tinere actriţe de la Hollywood. A apărut în blockbuster-ul semnat de George Lucas Star Wars: Episode II - The Atack of the Clones în rolul reginei Amidala, rol pe care l-a introdus în Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Anul trecut a jucat în Pescăruşul de Cehov, alături de Meryl Streep, Kevin Kline.

Recent a jucat în filmele Where the Hart Is şi Anywhere But Here , film care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur, categorias cea mai bună actriţă în rol secundar.

KATHY BAKER (Sally Swanger) a fost nominalizată la Emmy pentru prestaţia din Door To Door de William H. Macy. Este o veterană a scenei de teatru, care a absolvit limba franceză la Universitatea din California, după care a plecat la Paris şi a obţinut La Grande Diplome de la renumitul Cordon Bleu.

A jucat în Assasination Tango, A little Inside şi Ten Little Stories de Rodrigo Garcia, The Cider House Rules, în filmul Hallmark Hall of Fame, The Glass House, Jacknife, The Image, Article 99, Edward Scissorhands.

GIOVANNI RIBISI (Junior) a apărut în Saving Private Ryan, The Gift, The Boiler Room, Gone in Sixty Seconds, The Other Sister.

Recent a fost văzut în Lost In Translation cu Bill Murray, de Sophia Coppola şi în Heaven cu Cate Blachett de Tom Twyker.

EILEEN ATKINS (Maddy) este o actriţă de teatru britanică, ce a jucat în filme renumite produse la Hollywood: Equus de Sidney Lumet, The Dresser de Peter Yates, Let Him Have It de Mike Nichols, Gosford Park de Robert Altman şi foarte recent în The Hours de Stephen Daldry. La televiziune a apărut în numeroase producţii, printre care mini serialul Smiley People alături de Alec Guiness.



DESPRE REALIZATORI

ANTHONY MINGHELLA (regizor - scenarist) filmul lui Anthony Minghella, The English Patient pe care l-a semnat în calitate de regizor şi scenarist a cîştigat nouă premii Oscar 1996, inclisiv pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor. Filmul a primit un total de 30 de premii, inclusiv două Globuri de Aur, şase premii BAFTA.

În 1999, Minghella a primit premiul pentru cel mai bun regizor din partea National Board of Review pentru The Talentated Mr. Ripley, după romanul Patriciei Highsmith, cu Matt Damon , Gwyneth Paltrow şi Jude law în rolurile principale.

Anthony Minghella s-a născut în 1954 pe isle of Wight, din părinţi italieni. Pînă în 1981 a studiat drama la University of Hull. A fost distins cu doctorate de onoare la University of Hull şi University of Southhampton. Din anul 2000 este co proprietar cu Sydney Pollack la Mirage Enterprises şi a fost numit preşedintele British Film Institute.

SYDNEY POLLACK (producător) a regizat 18 filme care au primit în total 46 de nominalizări la premiile Academiei Americane de Film. Syney Pollack a primit el însuşi trei nominalizări la Oscar pentru filmul Out of Africa, a căştigat premiul pentru cel mai bun regizor, iar producţia a fost distinsă în total cu şapte premii Oscar.

Pollack este de asemenea şi un actor talentat, care a jucat în Husband and Wives de Woody Allen, The Player de Robert Altman, Death Becomes Her de Robert Zemeckis, Eyes Wide Shut de Stanley Kubrick şi Changing Lanes de Roger Michel.

În 1985, Pollack a fondat Mirage productions care a realizat Presumed Innocent, The Fabulous Baker Boys, White Palace, Searching For Bobby Fisher, Sense and Sensibility şi The Talentated Mr. Ripley.

AlBERT BERGER (producător) este partener cu Ron Yerxa la Bona Fide Productions, cu care a produs King of the Hill de steven Soderbergh, Election de Alexander Payne, Pumpkin de Tony Abrams.

A absolvit Tufs Univerity, după csare s-a întors în oraşul de baştină, Chicago, unde a fost directorul unui teatru. A urmat cursurile Columbia University Film school, după care a plecat la Los Angeles, unde a scris scenarii pentru Paramount, TriStar, MGM, Orion.

RON YERXA (producător) a absolvit Stanford University după care a lucrat ca jurnalist şi profesor de liceu în East Los Angeles. A produs împreună cu Berger, la Bona Fide Productions King of the Hill de Steven Soderbergh, The Wood în regia lui Rick Famuyia (1999) şi a fost producător executic la Jack the Bear cu Danny de Vito în rolul principal (1992).

JOHN SEALE (regie de imagine) este recunoscut în toată lumea ca unul dintrte cei mai talentaţi regizori de imagine, care a primit un premiu Oscar pentru imagine în filmul lui Anthony Minghella, The English Patient.

A mai fost nominalizat la Oscar pentru Wittness în 1986 şi Rain Man în 1989.

Filmografia sa cuprinde: The Mosquito Coast, Gorillas in the Mist şi The Talented Mr. Ripley pentru care a primit o nominalizare la BAFTA.

A mai semnat imaginea din Harry Potter and the Sorcerer's Stone şi cel mai recent, în Dreamcatcher.

WALTER MURCH (film editor) are în palmares două premii Oscar, pentru The English Patient pentru Best Editing şi Best Sound Editing.

A mai primit un premiu Oscar pentru Best Sound în Apocalypse Now şi nominalizări la premiul Academiei Americane de Film pentru prestaţia din The Conversation, Julia, The Gofather Part III , Ghost. Pentru Conversation a primit un premiu BAFTA.

A absolvit University of Southern California Film School după care a venit la San Francisco unde s-a asociat cu George Lucas, coleg de studii şi Francis Ford Coppola.

DANTE FERRETTI (Production Designer) este nominalizat la Oscar de şase ori pentru: Kundun, The Age of Innocence, Hamlet, The Adventures of Baron Munchaussen, Gangs of New York, Interview with A Vampire.

Ferretti a colaborat cu regizorii Julie Taymor (Titus), Martin Brest (Meet Joe Black), Neil Jordan (Interview With A Vampire), Franco Zeffirelli (Hamlet), Jean Jacques Annaud (The Name of the Rose), Ettore Scola (La Nuit de Varrennes), Liliana Cavalli (La Pelle), Elio Petri (The Working Class Goes To Heaven).

ANN ROTH (Costume Designer) a primit premiul Academiei Americane de Film pentru costumele din filmul lui Anthony Minghella The English Patient.

A lucrat din nou cu Minghella la The Talentated Mr. Ripley, pentru care a primit o nominalizare la premiul Oscar. Recent a fost din nou nominalizată la prestigiosul premiu pentru costumele din The Hours.

Filmografia sa mai cuprinde: Klute, Places in The Heart, Working Girl, Wolf, The Bird Cage, Finding Forrester, Changing Lanes, Signs, Adaptation.

Şi-a început cariera la Pittsburgh Opera Company. Primul film la care a lucrat este The World of Henry Orient.
Regia: Anthony Minghella Cu: Nicole Kidman, Renee Zelwegger, Jude Law

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus