Eva / septembrie 2008
Irina vă recomandă: Mamma Mia!

Filmul nu este unul genial, dar e amuzant să reasculţi melodiile formaţiei ABBA, ilustrate în imagini, mai ales că în mod surprinzător cei patru suedezi încântă publicul între 9 şi 90 de ani. Povestea de iubire a unei hippiote, interpretate peste ani de Meryl Streep, dar şi cu o imagine fugitivă a felului în care ar fi arătat în perioada respectivă, o face pe fiica ei să se întrebe care dintre cei trei posibili taţi despre care aminteşte într-un jurnal imprudenta şi mereu îndrăgostita mamă, este cel adevărat.

Ca şi în viaţă, deşi îţi imaginezi că îl vei recunoaşte din prima, fiecare are câte o trăsătură care pare să-i fi fost transmisă fiicei. Ea trebuie să ghicească dacă a fost Pierce Brosnan, Colin Firth sau Stellan Skarsgard, ceea ce se dovedeşte că nu e chiar aşa de simplu.

Sarea şi piperul întregii poveşti o constituie două personaje adiacente, interpretate de, hai să-i zicem, lupoaica singuratică, Julie Walters şi senzuala fără vârstă, dar cu multe operaţii estetice, divorţuri şi conturi serioase în bancă, nimeni alta decât Christine Baranski.

De remarcat că autoarele acestui succes răsunător de scenă şi ecran sunt trei femei: producătoarea Judy Craymer, scenarista Catherine Johnson şi regizoarea Phyllida Lloyd, rezultatul fiind, după cum sună şi melodia binecunoscută, Money, money, money. Poftiţi, deci, pe insula grecească a iubirii din fântâna Afroditei, care vrăjeşte pe toată lumea, măcar pentru o vreme.


Margareta nu vă recomandă: Miss Conception

Deşi pe afiş spune că e decisă să aibă un copil cu orice preţ, ceea ce ar trebui să ne înduioşeze, filmul este dintre cele mai debile, despre o londoneză, care nu mai are la dispoziţie decât o lună spre a concepe, numai că iubitul în cauză n-are chef de vreo progenitură. Protagonista: o blondă în cel mai rău sens al cuvântului, Heather Graham, care caută cu înfrigurare un bărbat cât mai apt de procreare. Coproducţia britanico-germano-americană se dovedeşte un amestec letal pentru inteligenţa spectatorului şi de-a dreptul nociv pentru minorii cărora le este recomandată pelicula.

În realitate, actriţa Heather Graham s-a născut în 1970, în Milwaukee, Wisconsin, dar a crescut în California, studiind engleza la Universitatea din Los Angeles şi s-a numărat printre iubitele sărmanului Heath Ledger. Culmea e că actualmente cere 2 milioane de dolari per film. Întrebarea e dacă îi şi dă cineva, mai ales că a mai jucat şi în alte inepţii precum Austin Powers, de exemplu, sau Guru.

Cealaltă figură de pe afiş este Mia Kirshner, născută în 1976, la Toronto, deci canadiancă, şi, deşi a apărut în vreo cincisprezece pelicule şi un serial TV, nu merită nimic citat. Titlul în original are două variante, unul sună cam aşa: Cumpăr, împrumut sau fur, iar cel de-al doilea de-a dreptul o blasfemie: Miss Conception.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus