România Liberă / martie 2004
Ieri, în Sala de marmură a Uniunii Cineaştilor din România s-au decernat premiile Uniunii Cineaştilor pentru producţiile prezentate în 2003 (film de ficţiune, documentar, animaţie). Totodată, s-au decernat premiile Concursului naţional de scenarii "Jean Negulescu - HBO, 2004". La acest din urmă concurs s-au înscris 150 de texte (dintre care 96 au fost de scurtmetraj, iar 54 de lungmetraj). La categoria lungmetraj cîştigător a fost declarat Tudor Voican pentru scenariul Schimb valutar (premiu de 2.000 de dolari şi va reprezenta România la etapa internaţională a concursului Hartley Merrill). La scurtmetraj cîştigător a fost declarat Cătălin Mitulescu cu O zi bună de plajă. Juriul acestui concurs a mai acordat o Menţiune specială pentru scurtmetrajul Lampa cu căciulă de Florin Lăzărescu, absolvent al Facultăţii de Litere din Iaşi. Primii doi cîştigători sunt absolvenţi UNATC.

Lazarescu

Ediţia din acest an a premiilor Uniunii Cineaştilor a recompensat în mare cele mai bune producţii ale anului trecut, un an fără mari vîrfuri, dar cu cîteva titluri care au atras atenţia, în special cele semnate de regizorii tineri şi de cei debutanţi (Titus Muntean şi Călin Netzer). De altfel, Examen şi Maria au cucerit împreună mai multe premii: Premiul pentru regie - Titus Muntean (autorul filmului Examen); Premiul pentru debut în rol principal feminin - Diana Dumbravă (pentru rolul din filmul Maria); Premiul de interpretare în rol principal masculin - Marius Stănescu (pentru rolurile din Examen, dar şi Ambasadori, căutăm patrie, regia: Mircea Daneliuc); Premiul pentru muzică - Petru Mărgineanu (pentru filmul Maria); Premiul pentru montaj - Melania Oproiu (pentru Examen şi Maria); Premiul Opera Prima - filmul Maria de Călin Netzer. Premiul pentru interpretare rol secundar masculin i-a revenit lui Ion Niciu (pentru rolul din Ce lume veselă). Premiul pentru imagine a fost obţinut de operatorul Cristian Comeagă pentru filmul Raport despre starea naţiunii. Premiul pentru carte de film a revenit ex-aequo colegei noastre Iulia Blaga pentru excelenta monografie dedicată regizorului Mircea Săucan "Fantasme şi adevăruri" şi regizorului Laurenţiu Damian pentru volumul "Filmul documentar. Despre documentar... încă ceva în plus". Premiul special al juriului i-a revenit Malvinei Urşianu pentru filmul Ce lume veselă!. Nu s-au acordat Marele Premiu şi premiile pentru scenariu, scenografie şi rol secundar feminin. Premiul special al juriului la categoria "Film documentar şi animaţie" i-a fost acordat Cristinei Nichituş pentru filmul M.B. - Doamna cu trandafiri. Premiul pentru film documentar a fost cîştigat ex-aequo de Anca Damian (cu Exerciţiu de libertate) şi Gabriel Cobasnian (pentru Martorul - Carol Popp de Szatmari). Premiul pentru regie film documentar le-a fost acordat lui Vasile Alecu şi Roxanei Chiriţă (pentru filmul Europa începuturilor - Viscri). Premiul pentru imagine a fost cucerit de Ion Cristodulo (Acasă la Tudor Arghezi). Premiul pentru film de animaţie i-a revenit cunoscutului autor de pilule satirice Dinu Şerbescu (Acum este... MAXIMA). Premiul Opera Prima i-a revenit Cristinei Mititelu pentru Fetiţa cu chibrituri.

Chiar dacă nu a fost deloc un an cinematografic excepţional, filmele tinerilor din 2003 au arătat că momentele de criză ce au afectat filmul românesc în ultimii ani au fost parţial depăşite. Mai rămîne şi problema difuzării şi distribuţiei filmelor documentare şi de animaţie, care, deocamdată, cu greu îşi fac loc în programele unor televiziuni. Dar despre acestea vom mai vorbi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus