Hotnews.ro / septembrie 2008
Bangkok Dangerous
Cel mai recent film al lui Nicolas Cage nu e o poezie, aşa cum am încercat eu să fac în titlu, nici măcar una în rimă albă. Deşi (sau poate tocmai pentru că) e mai harnic decât oricând, lucrând mai multe filme pe an, Nicolas Cage interpretează din poignet partitura decolorată a unui ucigaş plătit. Vi se pare că l-aţi mai văzut într-un rol similar? Degeaba are părul cănit, nu?

Drept e că nici regizorii nu-l ajută. Fraţii Pang (Oxide şi Danny) au dat în anul 2000 lovitura cu Bangkok Dangerous, iar acum au încercat un remake american. Dar supa de tăieţei s-a sleit. Filmul e foarte slăbuţ.

Ca niciodată, totul ţi se dă mură-n gură prin comentariul din off al eroului. Nefericita opţiune e stoarsă de toate cele. Când eroul, Joe, începe să enumere cele patru reguli ale sale, adică pe la începutul filmului, îţi vine deja să ieşi din sală.

De ce cred unii regizori că spectatorii sunt atât de tute încât să trebuiască să le spună şi cu cuvinte ce arată pe ecran? În plus, ai senzaţia că eroul e mult mai profund şi mai comunicativ decât pare.

Başca, opţiunea pentru vocea din off nu e justificată dramaturgic, chestie care s-ar putea totuşi ierta; şi Scorsese a făcut-o.

Nicolas Cage este un foarte profesionist asasin plătit care are patru reguli de aur pe care ni le spune încă de la început, ca să ştim pe urmă că urmează să le încalce.

Asta se va întâmpla în Thailanda, unde omul ajunge cu treabă. Contrar regulii, îl ia ca ucenic pe un terchea-berchea, contrar regulii, se îndrăgosteşte de o surdo-mută care lucrează la farmacie (privirile de cocker ale lui Cage sunt în aceste secvenţe de-a dreptul comice). Şi, fireşte, Joe va face o mare greşeală. Dar cui îi mai pasă?

Beneficiind de o vedetă la fel de originală ca un hamburger de la McDonald's şi de o stilistică la fel de originală şi ea pe cât e scenariul, filmul merită văzut - dacă merită să fie văzut pentru ceva - datorită actorului thailandez care îl joacă pe puştiul Kong.

Are un nume imposibil, Shahkrit Yamnarm, dar un talent nativ, multă fotogenie şi "un aspect fizic (foarte) plăcut". Dacă are noroc, va face carieră.


Asasinul din Bangkok / Bangkok Dangerous
Regia: Oxide Pang Chun şi Danny Pang
Cu: Nicolas Cage, Shahkrit Yamnarm, Philip Waley, Charlie Yeung.
Regia: Oxide Pang Chun şi Danny Pang Cu: Nicolas Cage, Shahkrit Yamnarm, Philip Waley, Charlie Yeung

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus