Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Gala Premiilor UNITER 2003-2004

Premi şi nominalizări la Premiile UNITER 2004

România Liberă, martie 2004
UNITER - Uniunea Teatrală din România - anunţă Gala Premiilor UNITER, ediţia a XII-a, care se vor decerna luni, 5 aprilie 2004 la Sala "Ion Luca Caragiale" a Teatrului Naţional "Ion Luca Caragiale" Bucureşti.

Juriul, format din criticii Magdalena Boiangiu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu, desemnat pentru a face nominalizările pentru această ediţie a Galei Premiilor UNITER a decis următoarele nominalizări: Premiul pentru Debut: Gabriela Iacob pentru rolul Viola / Cesario din spectacolul A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare - Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi; Răzvan Oprea pentru rolul Lisandru din spectacolul Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare - Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti; Szalma Hajnalka pentru rolul Nina Zarecinaia din spectacolul Pescăruşul de A.P. Cehov - Teatrul "Tomcsa Sàndor" - Odorheiu Secuiesc.

Premiul pentru cea mai bună scenografie: Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului Oblomov - Teatrul "L.S. Bulandra" Bucureşti; Vittorio Holtier pentru scenografia spectacolului Arden din Feversham - Teatrul Odeon Bucureşti; Labancz Klára pentru scenografia spectacolului Între două femei (La fausse suivante) de Marivaux - Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş - Compania Tompa Miklós.

Premiul pentru critică teatrală: Cristina Modreanu, Doina Papp, Miruna Runcan.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Coca Bloos pentru rolurile: Domnişoara Rash din spectacolul Norocul îi ajută pe cei îndrăzneţi de Franz Xaver Kroetz la Teatrul Act Bucureşti; Ofelia din spectacolul Ich bin Ofelia de Gertrud Fusfenegger la Clubul Prometheus Bucureşti; Elena Popa pentru rolul Dora din spectacolul Nevrozele sexuale ale părinţilor noştri de Lukas Bärfuss la Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti; Antoaneta Zaharia pentru rolul Copila din spectacolul De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi la Teatrul Odeon.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Virginia Mirea pentru rolul Agafia Matveevna din spectacolul Oblomov la Teatrul "L.S. Bulandra"; Adriana Trandafir pentru rolul Mama din spectacolul De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi la Teatrul Odeon; Clara Vodă pentru rolul Ninuccia din spectacolul De Pretore de Eduardo de Filippo la Teatrul L.S. Bulandra.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Biró József pentru rolul Creon din spectacolul Antigona de Sofocle de la Teatrul "Tamási Áron" din Sfîntu Gheorghe; Bogdán Zsolt pentru rolul Faust tînăr din spectacolul Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca; Marian Rîlea pentru rolul Iov din spectacolul Experimentul Iov, scenariu de Mihai Măniuţiu după Cartea lui Iov, la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Tudor Chirilă pentru rolul Malvolio din spectacolul A douăsprezecea noapte de William Shakespeare la Teatrul de Comedie; Sebastian Papaiani pentru rolul Zahar din spectacolul Oblomov, scenariu de Mihaela Tonitza-Iordache după romanul omonim al lui I.A. Goncearov, la Teatrul "L.S. Bulandra"; Victor Rebengiuc pentru rolul Jevakin din spectacolul Căsătoria de N.V. Gogol la Teatrul "L.S. Bulandra".

Premiul pentru cea mai bună regie: Bocsárdi László pentru spectacolul Antigona de Sofocle la Teatrul "Tamási Áron" din Sfîntu Gheorghe; Alexandru Colpacci pentru spectacolul Între două femei (La fausse suivante) de Marivaux la Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş, Compania "Tompa Miklós"; Mihai Măniuţiu pentru spectacolele Experimentul Iov, scenariu de Mihai Măniuţiu după Cartea lui Iov, la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu şi Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca.

Premiul pentru cel mai bun spectacol - Cumnata lui Pantagruel / Omagiu lui Rabelais după François Rabelais, coproducţie a Companiei Silviu Purcărete din Lyon, a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca, a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu (regia: Silviu Purcărete); Jacques sau supunerea de Eugen Ionescu la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca (regia: Tompa Gábor); Oblomov, scenariu de Mihaela Tonitza-Iordache după romanul omonim al lui I.A. Goncearov, la Teatrul "L.S. Bulandra" (regia: Alexandru Tocilescu).

Premiul pentru Teatru Radiofonic se acordă spectacolului Levantul de Mircea Cărtărescu, regia artistică Gavriil Pinte.

Premiile acordate de Senatul UNITER

Premiul pentru întreaga activitate: actor - Ovidiu Iuliu Moldovan, actriţă - Tamara Buciuceanu Botez, scenografie - Romulus Feneş, regie - David Esrig, critică - Alexandru Firescu şi Constantin Gheorghiu.
Premiul special pentru muzică de teatru: Iosif Herţea.
Premiul special pentru teatrul de copii: Boris Petroff.
Premiul special pentru teatrul de păpuşi: Cristian Pepino.
Premiul special pentru teatrul de revistă: Horia Şerbănescu.
Premiul special pentru circ: Costache Creţu.
Premiul de Excelenţă: Marcel Iureş, fondatorul Teatrului Act - catalizator al mişcării teatrale independente.

Toate articolele despre Gala Premiilor UNITER 2003-2004

Maratonul lui Caramitru / A douăsprezecea noapte UNITER, 2004, Nicolae Prelipceanu