Hotnews.ro / octombrie 2008
Cel mai recent produs marca Judd Apatow este o comedie la care nu râzi. S-ar vrea Midnight Run combinat cu Pulp Fiction, dar Seth Rogen nu e Robert De Niro, şi nici regizorul David Gordon Green nu are "nebunia" lui Quentin Tarantino. Başca, l-au şi urâţit pe James Franco...

Invitat la The Tonight Show, Seth Rogen i-a spus lui Jay Leno că a jucat mai relaxat ştiind că James Franco a fost acoperit de o perucă şi că i s-au murdărit dinţii. Nu mai avea cum să-i facă concurenţă.

Chestia e că, dacă în Knocked Up era simpatic, Seth Rogen nu mai are aici niciun pic de farmec (dacă termenul nu e cumva exagerat.). În Knocked Up era un tânăr îngălat care lasă accidental însărcinată o tipă mişto (Katherine Heigl) şi se dez-îngălează (sic!) pe măsură ce sarcina înaintează şi perspectiva paternităţii îi împrăştie băieţismele.

În Pineapple Express, îl regăsim îngălat la loc, în postură de portărel drogat ( pe nume Dale Denton) care se trezeşte pus în mai multe situaţii-limită împreună cu cel care-i vinde drogurile, adică cu Saul (James Franco plus perucă şi dinţi murdari). Perspectiva morţii nu-l dez-îngălează, dar îl ajută să-şi facă prieteni noi (asemeni lui).

Povestea e simplă şi, spune Apatow, a aşteptat destul de mult până să ajungă într-un scenariu. Judd Apatow dorea să facă o comedie de acţiune cu morală indusă: drogurile nu sunt bune. Nu ştiu şi nu mă interesează dacă morala e sinceră sau nu, cert e că filmul nu are umor. Poate ar trebui să fim "high" ca să "ne râdem"? În orice caz, asta se sugerează într-una din replici.

Păcat că lui Rosie Perez, care e o actriţă înnăscută de comedie, nu i s-a dat mai mult de jucat. Dacă l-ar fi interpretat ea pe Dale, în travesti, filmul ar fi avut haz.

Senzaţia este că realizatorii au făcut Pineapple Express ca să se distreze ei. Ideea i-a venit lui Apatow, dar povestea a elaborat-o împreună cu Seth Rogen şi Evan Goldberg. Scenariul l-au scris ultimii doi, care sunt şi producători executivi. Filmul e produs de firma lui Judd Apatow, Apatow Company.

De la această distracţie, spectatorul e uşor exclus. Eroii nu sunt într-atât de dude încât să te cucerească, situaţiile nu sunt aşa de nemaivăzute încât să te ţină treaz, iar ultimele secvenţe, în care energia acumulată (de ei, nu de noi) explodează în secvenţele de acţiune dau peste un spectator deja blazat.


Pineapple Express / Pineapple Express: O afacere riscantă, 2008,
regia David Gordon Green.
Cu: Seth Rogen, James Franco, Gary Cole, Rosie Perez, Danny McBride.
Durată: 112 minute.
Regia: David Gordon Green Cu: Seth Rogen, James Franco, Gary Cole, Rosie Perez, Danny McBride

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus